Wout Van Aert pronkt met zijn zilveren medaille.
Volledig scherm
Wout Van Aert pronkt met zijn zilveren medaille. © Photo News

Mooie topsportprestaties maken de Vlaming gelukkiger

De Olympische Spelen brengen heel wat enthousiasme teweeg en dat is volgens onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel niet onlogisch. De VUB-onderzoeksgroepen SPLISS en SASO hebben samen met Topsport Vlaanderen kunnen aantonen dat goede prestaties van topsporters een positieve impact hebben op het welzijn van de Vlaming.

 1. Onze wetenschapsexpert heeft grote bedenkingen bij fabriek in IJsland: "Dit zal de klimaatopwarming niet tegengaan”
  Play

  Onze weten­schaps­ex­pert heeft grote bedenkin­gen bij fabriek in IJsland: "Dit zal de klimaatop­war­ming niet tegengaan”

  In IJsland is een fabriek opgestart die CO2 uit de lucht haalt en omzet in een gesteente. De bedoeling is om op die manier jaarlijks 4.000 ton broeikasgas uit de lucht te halen. Maar zal dat ook een effect hebben op de klimaatopwarming? Volgens wetenschapsexpert Martijn Peters moeten we geen te grote verwachtingen hebben. “We produceren 33 miljard ton broeikasgas per jaar. Die 4.000 ton is dus een druppel op een hete plaat.”
 2. Deze microchip is het kleinste vliegende object dat ooit door de mens is gemaakt
  Play

  Deze microchip is het kleinste vliegende object dat ooit door de mens is gemaakt

  De ‘microvlieger’ kan uitgerust worden met miniatuurtechnologie. Dat kan gaan van antennes en sensoren tot geheugenopslag of draadloze communicatie: “Het doel van dit project was om een vliegsysteem te koppelen aan een elektronische microchip, met het idee dat dit ons in staat zou stellen om zeer functionele elektronische miniatuurapparaatjes te distribueren, bijvoorbeeld om de omgeving te scannen op ziektepartikels, om te patrouilleren of om vervuiling op te sporen”, aldus professor John A. Rogers van Northwestern University, die aan het hoofd staat van het ontwikkelingsproject.

Wetenschap & Planeet