Mijten die seks hebben in onze gezichtsporiën met uitsterven bedreigd (en dat is geen goed nieuws)
Ze leven diep in de huid van ons gezicht, wimpers en tepels. In haarzakjes. Vandaar de naam: haarfollikelmijt of Demodex folliculorum. Maar ‘s nachts verlaten deze organismen van amper 0,3 mm onze poriën en kruipen ze over ons gezicht, op zoek naar een ander haarzakje. Niet zomaar, blijkt nu uit een nieuwe studie, die het DNA van de haarfollikelmijt voor het eerst heeft gesequencet. Ze doen het om seks te hebben met een partner.
Haarfollikelmijten voeden zich met talg, huidsmeer vrijgegeven door onze poriën. Ze verstoppen zich zo diep in de huid dat je ze niet kan wegschrobben met welk middel dan ook. Meer dan 90 procent van ons is gastheer voor deze mijten. En daarvoor, én voor de intieme relatie die we ermee hebben, moeten we “dankbaar” zijn, stelt Alejandra Perotti, professor aan de universiteit van Reading en coauteur van de studie. “Ze zijn heel klein en schattig. Niets om je zorgen over te maken, als je er hebt. Ze maken onze poriën schoon en houden ze vlak”, zei ze aan BBC Radio 1. “Wees blij dat er zo’n klein microscopisch beestje bij je inwoont, het richt geen schade aan.”
Uit de studie blijkt niet alleen hoe hecht onze relatie met deze mijten is, maar ook dat ze het kleinste aantal genen hebben van alle insecten, spinachtigen en schaaldieren.
Het gen dat hen beschermt tegen UV-licht is verloren gegaan, maar ze zijn dan ook alleen ‘s nachts actief. En dat lijkt toch een beetje creepy. Het was al geweten dat ze ‘s nachts wel eens op wandel gaan over ons gezicht, maar wáárom, dat wisten de wetenschappers nog niet. Nu wél. “In de nacht, terwijl wij in een diepe slaap zijn, bezoeken ze onze poriën om er seks te hebben en baby’s te krijgen”, aldus Perotti. Ze gebruiken onze poriën dus als sekskamertjes.
Nog opvallend daarbij is de positie van de penis van de haarfollikelmijt. Die verschilt grondig van die van andere mannetjesmijten. De penis van de Demodex folliculorum zit vast op de rug van het lichaam en wijst naar voren en naar boven. Dat betekent dat ze zichzelf tijdens de paring onder het vrouwtje moeten positioneren. Vervolgens hebben ze seks terwijl ze zich allebei vastklampen aan een mensenhaar. Ze gaan overigens een hele nacht door.
Maar de onderzoekers ontdekten ook dat de mijten een probleem hebben. Hun DNA brokkelt af, wat betekent dat ze met uitsterven zijn bedreigd. Want doordat hun genetische diversiteit afneemt, worden ze afhankelijker van ons. Zo bleek, tegen de verwachting in, dat het gen dat de mijten wakker maakt en ze laat slapen niet terug te vinden was. Wat als het gen functioneert dat de mijt doet ontwaken, is dat het organisme de lagere hoeveelheid hormonen detecteert die in onze huid wordt afgescheiden terwijl wij slapen. Ze kunnen ook geen melatonine meer produceren, de stof die kleine ongewervelden ‘s nachts actief maakt. In de plaats daarvan gebruiken ze de melatonine die de menselijke huid afscheidt als het gaat schemeren.
Video van de haarfollikelmijt onder een microscoop. Bovenaan zien we de ‘beentjes’ waarmee het dier ‘s nachts op wandel gaat.
Deze adaptaties zijn precies het probleem. Hoe meer de mijten zich aan ons aanpassen, hoe meer genen ze verliezen. Uiteindelijk zullen ze zo voor hun bestaan volledig afhankelijk worden van ons, waardoor ze niet meer in staat zullen zijn onze poriën te verlaten om een nieuwe partner te zoeken en zich voort te planten.
En dat is geen goed nieuws, ook niet voor ons. “Ze worden in verband gebracht met een gezonde huid. Dus als we ze kwijtraken, kunnen we problemen krijgen met onze huid”, verduidelijkt Perotti.
Nog interessant voor de mens: de Demodex folliculorum blijkt wel degelijk een anus te hebben, in tegenstelling tot wat wetenschappers dachten. Ze gingen er tot nu toe van uit dat de mijt haar uitwerpselen ophield tot aan haar dood, en zich pas dan volledig ontlastte. Iets wat als verklaring voor allerlei huidaandoeningen werd gezien. Fout dus. Ze hebben een anus, al is die miniscuul.
“Mijten hebben voor veel zaken de schuld gekregen. Maar de lange associatie met de mens zou kunnen suggereren dat ze ook een eenvoudige maar belangrijke gunstig rol zouden kunnen spelen, bijvoorbeeld voor het openhouden van de poriën in ons gezicht”, zei Henk Braig, zoöloog aan de Bangor University in Wales en de Universidad Nacional de San Juan in Argentinië, en coauteur van de studie.
Het onderzoek is gepubliceerd in Molecular Biology and Evolution.
Lees ook:
Herbekijk ook: Het is opnieuw tekenseizoen: wat kan je tegen de beestjes doen?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amerikaans geneesmiddelenagentschap: “Vaccin van Pfizer ook werkzaam bij kinderen jonger dan 5 jaar”
Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA heeft vandaag bevestigd dat het coronavaccin van Pfizer ook goed werkt bij kinderen jonger dan 5 jaar. Dat bericht komt er in de aanloop van een vergadering later deze week waarin over de toelating voor gebruik van het product moet worden beslist. -
Astronauten verliezen heel wat botmassa tijdens ruimtemissies en die winnen ze niet makkelijk terug
Astronauten verliezen decennia aan botmassa door hun reis naar de ruimte. Zelfs jaren nadat ze terugkeren naar de aarde, is de botdichtheid niet volledig hersteld. Wetenschappers waarschuwen in een nieuwe studie, gepubliceerd in het vaktijdschrift ‘Scientific Reports’ , dat dit een “grote zorg” is voor toekomstige missies naar Mars, die enkele jaren in beslag zullen nemen. -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
-
"Tot twaalf keer minder risico op besmetting in de klas als er luchtreiniger is”
Als er een luchtreiniger in de klas aanwezig is, vermindert de kans dat een kind een ander kind besmet met het coronavirus met een factor twaalf. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het project van ingenieur Bert Blocken (KU Leuven/TU Eindhoven), viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) en Leen Peeters (Th!nk E), waarbij luchtreinigers in klaslokalen werden geplaatst. -
Oorsprong coronavirus blijft een mysterie volgens nieuwste WHO-rapport, lek in laboratorium “niet uitgesloten”
Volgens het nieuwste rapport van een internationaal team onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijft de oorsprong van het coronavirus moeilijk te achterhalen zolang China “belangrijke gegevens” achterhoudt. De onderzoekers benadrukken eveneens dat het een optie blijft dat het virus is ‘ontsnapt’ uit een laboratorium. -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
2
Was de lente nu echt zoveel warmer en droger?
Laat de zomer maar beginnen. De start van de maand juni betekent ook het einde van de meteorologische lente. In de afgelopen drie maanden liet de zon zich vaak van haar beste kant zien terwijl er van de regen geen spoor te bekennen was. Maar was de lente van 2022 echt zo zonnig, warm en droog? Of leek dat alleen maar zo?