“Matig alcoholgebruik kan risico op cataract verminderen”
Wie tot maximum 14 eenheden alcohol per week nuttigt, loopt minder risico op het ontwikkelen van de oogaandoening cataract. Dat is de opvallende conclusie van een nieuw Brits onderzoek. Vooral rode wijn zou een gunstige invloed kunnen hebben. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Ophthalmology.
Delen per e-mail
De al vaker besproken antioxidanten in de wijn zouden ervoor verantwoordelijk kunnen zijn dat gematigde drinkers tot 23 procent minder risico lopen op een operatie wegens cataract dan wie alcohol schuwt. Bij cataract, of staar, wordt de ooglens troebel, waardoor ook het zicht waziger wordt. Het kan zelfs leiden tot blindheid, vooral bij oudere mensen. Staar kan verholpen worden met een eenvoudige operatie, die wereldwijd frequent wordt uitgevoerd. De vertroebelde ooglens wordt bij zo’n ingreep vervangen door een kunstlens.
Wetenschappers van oogkliniek Moorfields in Londen en van University College London doken in de levensstijl en het medische verleden van 492.549 deelnemers aan twee onderzoeksdatabanken. Bleek dat wie wekelijks niet meer dan 14 alcoholeenheden - ongeveer 6,5 glazen wijn - tot zich nam minder kans had op cataract. Het risico was nog kleiner bij wijndrinkers dan bij nuttigers van bier of sterkedrank. In de ene bestudeerde databank bleek het risico op een cataractoperatie bij wie zo’n vijf glazen wijn per week dronk met 23 procent te slinken, in de andere met 14 procent.
Antioxidanten
“De ontwikkeling van cataract kan het gevolg zijn van geleidelijke schade door oxidatieve stress tijdens de veroudering. Het feit dat onze bevindingen vooral duidelijk waren bij wijndrinkers, suggereert mogelijk een beschermende rol van polyfenol-antioxidanten, die voornamelijk overvloedig aanwezig zijn in rode wijn”, legt auteur Sharon Chua uit.
Onderzoeksleider Anthony Khawaja voegt eraan toe: “We vonden bewijs voor het verminderen van de kans op toekomstige cataractoperaties door een toenemende mate van alcoholinname, maar wel binnen de beperkingen van de huidige richtlijnen”. Khawaja verwijst daarmee naar maximum 14 eenheden alcohol op weekbasis, wat overeenkomt met 6,5 à 7 glazen wijn, 6 pilsjes of 14 shotjes sterkedrank.
De onderzoekers benadrukken dat ze weliswaar een link zagen tussen matig alcoholgebruik en staar, maar geen duidelijk oorzakelijk verband konden aantonen. Eerdere studies wezen er al vaak op dat alcohol schadelijk is voor de gezondheid, niet in het minst om kanker te ontwikkelen.
Kritiek
Het onderzoek stuit op kritiek, onder meer van Sadie Boniface, onderzoekshoofd van het Institute of Alcohol Studies. Volgens haar verkeren vrijwillige deelnemers aan medische databanken vaak in goede gezondheid, wat een vertekend beeld kan opleveren. “Ook het vergelijken van de gezondheid van matige drinkers met die van niet-drinkers is problematisch”, legt Boniface in The Guardian uit. “Niet-drinkers zijn een diverse groep, met ook mensen die vanwege gezondheidsproblemen zijn gestopt met drinken. Dat betekent dat matig drinken er kunstmatig kan uitzien alsof het gezondheidsvoordelen heeft, omdat gematigde drinkers worden vergeleken met mensen met, gemiddeld, een slechte gezondheid”.
Volgens haar kan het vermeende grotere effect bij wijndrinkers dan weer te maken hebben met andere factoren die de ontwikkeling van cataract beïnvloeden en die niet opgenomen zijn in de studie. “Als de hoeveelheid alcohol of het aantal eenheden dat iemand drinkt een direct effect had, dan zou je verwachten dat dit effect gelijk zou zijn, los van het soort drank.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wielrennen4
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
14
Historische vlucht van NASA-helikopter Ingenuity op Mars geslaagd
Historisch! NASA-helikopter Ingenuity is voor het eerst op Mars de lucht ingegaan. Dat is vanochtend rond 9.30 uur onze tijd gebeurd zijn, maar door de vertraging in de communicatie tussen de rode planeet en de onze, kwam de bevestiging pas even voor 13 uur - zo’n 3,5uur later - bij ons op aarde door. Een eerdere poging van de eerste gemotoriseerde en gecontroleerde vlucht op een andere planeet dan de onze werd uitgesteld wegens technische problemen. -
Australië wil vaccin van Janssen niet wegens gelijkenis met dat van AstraZeneca
De Australische overheid heeft besloten om het vaccin van Johnson & Johnson niet aan te kopen omdat het lijkt op dat van AstraZeneca. Dat laatste vaccin wordt in vele landen niet langer aangeraden onder een bepaalde leeftijdsgrens. In België is dat 56 jaar, in Australië 50 jaar. De beslissing is slecht nieuws voor de vaccinatiecampagne, die ook Down Under al kritiek kreeg voor het trage verloop ervan. -
-
1
Pfizer België start klinisch onderzoek met antivirale behandeling voor SARS-CoV-2
Het farmabedrijf Pfizer België start de eerste fase van een klinisch onderzoek van een experimentele, nieuwe orale antivirale behandeling voor SARS-CoV-2. Dat is het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Het onderzoek gebeurt bij gezonde volwassenen en heeft als doel de veiligheid en tolerantie te evalueren van de behandeling. -
Instant lentegevoel met deze handtassen in pastel
Een hypervrouwelijke outfit of een hippe look met speelse twist? Pasteltinten werken altijd in je voordeel. Nog niet klaar voor een lila suit of snoeproze jurk? Ook een pastelgekleurde handtas does the job. Ninashop.be zocht voor jou de liefste exemplaren uit. -
Livios
BINNENKIJKEN. Tomas en Arne bouwen oud vrachtschip om tot unieke vakantiewoning
-
PREMIUM7
Plots misselijk als je aardbeien ruikt... of je partner: het mysterie achter ‘de Covid-geur’ ontrafeld