Voorstelling van het aardmagnetische veld.
Volledig scherm
Voorstelling van het aardmagnetische veld. © Getty Images

Magnetisch noorden blijft opschuiven naar Siberië: wat als de twee polen van plaats wisselen?

De magnetische noordpool op aarde schuift de laatste jaren sneller op dan de voorbije vier eeuwen en is in september de nulmeridiaan gepasseerd. Het is nog niet duidelijk of de magnetische noord- en zuidpool ook effectief van plaats zullen wisselen, zoals dat sowieso ooit weer zal gebeuren. Moderne navigatiesystemen zullen alleszins opnieuw moeten worden gekalibreerd.

39 reacties

 • Johan Van Oudenhove

  3 jaar geleden
  "De verschuiving is van belang voor de accuraatheid van gps". Wat een onzin! gps positionering heeft totaal niets met magnetisme te maken!
 • Nick Lersberghe

  3 jaar geleden
  Het magnetisch veld wisselt al heel lang regelmatig van polariteit. De klimaatverandering doet zich op een geologisch en klimatologisch heel korte periode voor. Het enige verschil met voorheen was dat er tijdens de industriële revolutie veel meer uitstoot was (en nog altijd is). Er werd weinig correlatie tussen de polariteit van het magnetisch veld en klimaat gevonden. Het grappige is dat de nee-zeggers nu al toegeven dat er verandering is, al willen ze menselijke fouten niet toegeven.
 • Guy Jacobs

  3 jaar geleden
  Switchen van magnetische polen kan chaos veroorzaken,daar computers en elektriciteit wegvallen.Al eens aan gedacht :koeling van de kernreactoren valt uit. Meestal gebeurt een switch geleidelijk over een lange tijd ,maar wat als het vlugger gaat ?Kan de ''wetenschap'' dit uitsluiten
 • dirk andelhofs

  3 jaar geleden
  Ach ja natuurlijk, het is het magnetisch veld van de aarde dat de klimaatverandering veroorzaakt. Dat we daar niet eerder op gekomen zijn zeg. Het ligt zeker niet aan het feit dat we de aardolie die zich de afgelopen miljarden jaren heeft gevormd, op een paar honderd jaar weer de atmosfeer injagen. Beste mensen, de klimaatverandering is onze schuld. Laat ons het probleem dan ook samen oplossen in plaats van ons te verstoppen achter allerlei drogredenen.
 • Hanne Koek

  3 jaar geleden
  Klimaatverandering is puur hoe de natuur werkt. De plastieksoep, op dieren jagen, de habitat verstoren en wegnemen waardoor er verschillende dieren uitsterven is 100% de schuld van de mens.