Reuters
Volledig scherm
© Reuters

Langste onderwatergrot ter wereld ontdekt in Mexico. Vondst kan nieuw licht werpen op mysterie van de Maya's

Na een maandenlang onderzoek van de ondergrondse wateren van het Mexicaanse schiereiland Yucatan hebben duikers de 347 km lange grot ontdekt. De vondst kan mogelijk een tipje van de sluier lichten betreffende de intrigerende cultuur van de Maya's.

4 reacties

 • Gerard Braeckmans

  5 jaar geleden
  Als ik van jou was zou ik eens op google gaan zoeken (ik zeg hier maar iets). Ik vraag me af, als je zulke vragen stelt wat je ginder eigenlijk gaat doen.
 • Nikele Benteyn

  5 jaar geleden
  dag Alain suys ik ga in mei 3 weken rondreizen door Mexico van chiapas naar yucatan...waar zou ik een auto kunnen huren? en wat voor gidstouren doe jij?
 • Tom Bogaerts

  5 jaar geleden
  Mexico .. veel mooier als Vlaanderen en warme bevolking ! Chiappas is nog eens 10x mooier dan Yucatan .. Yaxchilan, Theothiuacan, Monte Alban, Palenque, Chitzen Itxa zijn mytische plaatsen - Mexico amazed me !!
 • Alain Luppens

  5 jaar geleden
  Weer iets dat wij als mens naar de kl*ten kunnen helpen
 1. Vanaf hoeveel decibel heb je bescherming nodig en welke oordoppen werken het best? “Als een haarcel knakt, herstelt ze nooit meer.”
  PREMIUM
  1

  Vanaf hoeveel decibel heb je bescher­ming nodig en welke oordoppen werken het best? “Als een haarcel knakt, herstelt ze nooit meer.”

  Steeds meer jongeren, naar schatting 1 op de 5, hebben last van gehoorschade. Gelukkig kan je die schade voorkomen door bescherming te dragen, bijvoorbeeld oordopen. Maar welke oordoppen draag je het beste bij veel lawaai? Hoe draag je die correct? En vanaf wanneer heb je eigenlijk bescherming nodig? Klinisch-fysicus audioloog Jan de Laat licht toe.
 2. Testaankoop: “Ondoorzichtigheid ziekenhuizen brengt levens in gevaar”

  Testaan­koop: “Ondoor­zich­tig­heid ziekenhui­zen brengt levens in gevaar”

  Uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) blijkt dat patiënten die behandeld worden in een ziekenhuis dat niet erkend is als coördinerende borstkliniek, een substantieel hogere kans hebben om te sterven aan borstkanker. Testaankoop zegt in een reactie dat het al jaren vecht voor meer transparantie rond de kwaliteit van zorg, maar botst op een grote weerstand van de ziekenhuizen.
 3. Smeltend permafrost laat virussen vrij die 50.000 jaar inactief waren: hoe gevaarlijk is dit?
  9

  Smeltend permafrost laat virussen vrij die 50.000 jaar inactief waren: hoe gevaarlijk is dit?

  De temperaturen op de arctische gebieden stijgen waardoor het permafrost smelt. In dat permafrost ontdekten wetenschappers al mammoeten en wollige neushoorns, maar er zitten ook oude virussen in die ijslaag. Hoe gevaarlijk is dit voor de mensen en dieren die nu leven? Wetenschapsexpert Martijn Peters geeft uitleg: “Het hangt vooral af van hoe weerbaar de virussen zijn na jaren in het permafrost”.
 1. 1 op de 4 mensen heeft een te vette lever: zo maak je jouw ‘zuiveringsstation’ opnieuw schoon
  PREMIUM

  1 op de 4 mensen heeft een te vette lever: zo maak je jouw ‘zuive­rings­sta­ti­on’ opnieuw schoon

  Bij liefst een kwart van de mensen hoopt er zich onopgemerkt steeds meer vet op in de lever, zonder dat er sprake is van overmatig alcoholgebruik. Een sluipend gevaar, want wanneer er problemen zijn met dit belangrijke orgaan kan de impact groot zijn. Maar gelukkig kan je jouw zuiveringsstation opnieuw schoon krijgen. De Nederlandse leverspecialist Ger Koek en arts-onderzoeker Stijn Meijnikman leggen uit hoe je dat doet.
 2. Nieuwe DNA-gegevens linken oorsprong coronavirus aan wasbeerhonden op markt Wuhan

  Nieuwe DNA-gegevens linken oorsprong coronavi­rus aan wasbeerhon­den op markt Wuhan

  Al jaren wordt er onderzoek gevoerd naar de oorsprong van het coronavirus, maar op een definitief antwoord blijft het wachten. Ontstond het virus in een Chinees laboratorium of verspreidde het zich van dier op mens? Een nieuwe analyse van een team internationale wetenschappers leunt alvast aan bij die laatste theorie. Zo beweren zij dat een wasbeerhond die op de voedselmarkt in de Chinese stad Wuhan werd verkocht mogelijk drager van het virus was.