Laboratorium van Marc Van Ranst (KU Leuven) ontdekt “handvol mutaties” in apenpokkenvirus
Het laboratorium van viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) heeft een “handvol mutaties” in het apenpokkenvirus ontdekt. Mogelijke gevolgen voor de besmettelijkheid zijn nog niet duidelijk.
Onderzoekers van het Rega Instituut aan de KU Leuven ontdekten de mutaties. Ze deden dat door positieve stalen aan een uitgebreider onderzoek te onderwerpen. Sequencing heet dat: daarbij wordt de volledige code van het virus uitgelezen.
Volgens professor Van Ranst leverde de doorlichting “een handvol mutaties" op, zo zegt hij in de Britse krant ‘Financial Times’. Of er gevolgen zijn voor de besmettelijkheid is nog onduidelijk. Eerder zei de viroloog dat het apenpokkenvirus “bezig is zich te humaniseren, en dat zien we liever niet”.
Sinds begin mei 2022 worden er wereldwijd gevallen van het apenpokkenvirus gemeld, zonder link met een reis naar een endemisch land (in West- en Centraal Afrika). In onder meer België, Nederland, Spanje, Duitsland, de Verenigde Staten en Australië werden al gevallen gedetecteerd.
Wat zijn de symptomen van het apenpokkenvirus? Onze wetenschapsexpert legt uit:
Zes gevallen in België
In ons land zijn intussen zes bevestigde gevallen van het apenpokkenvirus geteld, laat Sciensano weten. Ook is er één waarschijnlijk geval, van wie het resultaat van de PCR-test nog niet beschikbaar was. Het gaat om zeven mannen die seks hebben met mannen.
Vier van de gevallen raakten besmet tijdens Darklands, een internationaal fetisjfestival voor homomannen dat begin deze maand in Antwerpen plaatsvond. Daarnaast gaat het bij de bevestigde gevallen om iemand die door een partner besmet raakte en iemand die in Portugal besmet raakte.
Wat zijn de symptomen?
Mensen die het apenpokkenvirus oplopen, kunnen eerst last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Na een paar dagen krijgen ze ook blaasjes op de huid. Tot de korstjes zijn afgevallen, is iemand met apenpokken besmettelijk voor anderen. Dat kan twee tot vier weken duren. Verreweg de meeste mensen genezen vanzelf. Het virus kan wel gevaarlijk zijn voor mensen die al een verzwakte weerstand hebben, voor kinderen en voor zwangere vrouwen.
Lees ook:
Herbekijk ook:
UITGELEGD. Wat zijn apenpokken?
Hoe besmettelijk zijn apenpokken?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
NASA lanceert voor het eerst in 27 jaar raketten vanuit Australië
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal voor het eerst in 27 jaar raketten lanceren vanuit Australië. Dat heeft de Australische premier Anthony Albanese bekendgemaakt. -
Deze 12 tassen zijn perfect voor vakantie én dagelijks gebruik
De ideale vakantietas vinden is geen sinecure. Je reisgezel moet licht, praktisch en voldoende ruim zijn, bij verschillende outfits passen en liefst ook nog eens klasse uitstralen. Slimme fashionista’s kiezen voor een tas waar je ook na je vakantiepret nog plezier aan hebt. Wij tippen twaalf handtassen waar je gegarandeerd mee scoort en blijft scoren. -
Wetenschappers lossen 90 jaar oud mysterie van Pompeii op: waarom probeerden deze twee slachtoffers niet te vluchten?
Wetenschappers hebben nieuwe “genetische geheimen” onthuld na onderzoek van de stoffelijke resten van inwoners van de Romeinse stad Pompeii, die in 79 na Christus met as werd bedekt na de uitbarsting van de Vesuvius. Het gaat meer bepaald om het DNA uit de beenderen van een man en een vrouw, die reeds in 1933 werden opgegraven. Het is de eerste keer dat een volledige reeks genetisch materiaal, of een ‘genoom’, van een Pompeijaan wordt ontcijferd. Daarmee hebben de wetenschappers een mysterie van maar liefst 90 jaar kunnen oplossen. Zo blijkt nu dat de twee slachtoffers niet probeerden te vluchten tijdens de uitbarsting omdat de man daarvoor te ziek was. -
-
PREMIUM
Wat gebeurt er in je lichaam als je veel stress hebt?
-
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
UPDATE
IN KAART. Nu al 6 bevestigde gevallen van apenpokken in België: ook in deze 20 landen werden ze al ontdekt
Er worden over de hele wereld steeds meer gevallen van de apenpokken gerapporteerd. Volgens gezondheidsdienst Sciensano staat de teller in ons land intussen op 6 bevestigde gevallen en 1 vermoedelijk geval (daar is het resultaat van de PCR-test nog niet beschikbaar). De ziekte is nu al ontdekt in 21 landen. In totaal staat de teller op 229 bevestigde gevallen en 89 mogelijke. Een overzicht. -
Livios
Meer privacy én groen in je tuin? Deze natuurlijke afscheidingen plaats je in een wip
Droom je van een tuin die je een vakantiegevoel geeft? Dan is één van je vereisten waarschijnlijk ook dat je buren geen inkijk hebben. Bouwsite Livios lijst tien oplossingen op waarmee je in een handomdraai voor meer groen en privacy in je tuin zorgt.