BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Kan een (lokale) avondklok het coronavirus beteugelen? Dit zegt de wetenschap

In Frankrijk geldt vanaf zaterdag voor enkele regio’s en steden opnieuw een avondklok. Ook bij ons is zo’n lokale avondklok een mogelijke maatregel die morgen wellicht door het Overlegcomité wordt besproken. Maar werkt dat eigenlijk wel, zo’n avondklok?

 1. Geen eicel of sperma meer nodig: wetenschappers maken voor het eerst “synthetische embryo's”

  Geen eicel of sperma meer nodig: wetenschap­pers maken voor het eerst “syntheti­sche embryo's”

  Onderzoekers hebben ‘s werelds eerste “synthetische embryo’s” gemaakt. Dit is een baanbrekende prestatie die de noodzaak van sperma, eicellen en bevruchting omzeilt. Wetenschappers van het Weizmann-instituut in Israël ontdekten dat stamcellen van muizen zichzelf konden samenstellen tot vroege embryo-achtige structuren met een darmkanaal, het begin van een brein en een kloppend hart.
 2. ONZE OPINIE. “Als een avondklok volgens experts een efficiënte maatregel is, laten we die rationele keuze dan gewoon maken”
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. “Als een avondklok volgens experts een efficiënte maatregel is, laten we die rationele keuze dan gewoon maken”

  61% vindt de huidige coronabeperkingen te soepel, 84% is voorstander van strengere regels. Nee, deze resultaten hadden we niet verwacht, toen we de Grote Corona Peiling lanceerden bij 1.000 Vlamingen. Met handen en voeten hebben virologen het ons de laatste dagen proberen uitleggen: dit gaat absoluut de verkeerde kant uit en een tweede lockdown is niet ondenkbaar. Het heeft effect gehad.
 3. Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
  Spaargids.be

  Gemiddelde hypotheek­ren­te bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?

  De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden.

Wetenschap & Planeet