Jeff Bezos bedankt Amazon-medewerkers en klanten voor ruimtereis: “Jullie hebben hiervoor betaald”
Miljardair Jeff Bezos is de medewerkers en klanten van Amazon dankbaar omdat ze zijn kort verblijf in de ruimte mogelijk hebben gemaakt. Dat zei hij vandaag nadat hij met een raket van zijn eigen bedrijf Blue Origin naar de grens van de ruimte vloog. Hij is ook “verbluft” over de “schoonheid en de kwetsbaarheid” van onze planeet, klonk het. Critici vinden dat Bezos zijn geld beter in de aarde zou investeren, dan in peperdure ruimtereizen.
“Ik wil elke Amazon-medewerker en elke Amazon-klant bedanken, omdat jullie voor dit alles hebben betaald”, zei Bezos tijdens een persconferentie na de landing. “Echt waar, aan elke Amazon-klant en elke Amazon-medewerker, bedankt vanuit het diepst van mijn hart. Ik apprecieer het echt.”
De eerste bemande commerciële vlucht van Blue Origin was ook de eerste vlucht met een betalende passagier, wat een nieuwe stap betekent voor het ruimtetoerisme. In de capsule zaten naast Bezos nog drie andere astronauten: zijn broer Mark, de Amerikaanse astronaute Wally Funk die met 82 jaar de oudste mens in de ruimte werd, en de 18-jarige Nederlander Olivier Damen, nu de jongste persoon in de ruimte.
De Aarde is een klein, fragiel ding en als we ons op deze planeet verplaatsen, richten we schade aan.
“Alle mensen die in de ruimte zijn geweest, hebben gezegd dat die reis hen veranderd heeft en dat ze verbaasd en verbluft zijn door de Aarde en haar schoonheid, maar ook haar kwetsbaarheid, en ik ben het daar volledig mee eens”, aldus de Amazon-oprichter nadat hij met de New Shepard-draagraket tot 100 kilometer boven de Aarde vloog.
De Aarde is “een klein, fragiel ding en als we ons op deze planeet verplaatsen, richten we schade aan”, zei hij. “Het is één ding om dat te erkennen, maar het is nog iets anders om ook met je eigen ogen te zien hoe kwetsbaar ze echt is.”
“Mocht langer duren”
“Ik heb gehouden van elke minuut, ik had gewoon graag gehad dat het langer had geduurd”, zei Wally Funk. Zij is astronaute, maar heeft als vrouw nooit de gelegenheid gehad om naar de ruimte te gaan. Ze zei “ongeduldig” te zijn om terug te keren naar de ruimte.
Bezos is de tweede miljardair die deze maande de ruimte inging. Richard Branson, oprichter van Virgin Galactic, spendeerde eerder deze maand meer dan 840 miljoen dollar (ongeveer 713 miljoen euro) aan een gelijkaardige trip.
Kritiek
Critici keuren de ruimtereisjes van Branson en Bezos af en stellen dat het geld dat ze gebruiken voor de bouw van hun raketten beter zouden spenderen aan de aanpak van de klimaatcrisis of andere problemen waarmee de mensheid geconfronteerd wordt.
Beide miljardairs stellen echter dat ze nieuwe economische opportuniteiten creëren door ruimtereizen meer toegankelijk te maken.
“Ik zeg dat ze grotendeels gelijk hebben”, zei Bezos deze week in een interview met CNN over de kritiek. “We moeten beide doen. We hebben hier op aarde veel problemen, en we moeten die aanpakken.”
Bezos heeft al geïnvesteerd in initiatieven die de klimaatcrisis moeten aanpakken, waaronder het Bezos Earth Fund, waarin hij tien miljard dollar investeerde. Deze nonprofit investeert in “wetenschappers, ngo’s, activisten en de private sector om de ontwikkeling van nieuwe technologieën, investeringen, en wijzigingen in beleid en gedrag te stimuleren”, zegt CEO Andrew Steer. “We zullen de nadruk leggen op sociale rechtvaardigheid, aangezien het klimaat arme en gemarginaliseerde gemeenschappen het hardst treft”, voegde hij eraan toe.
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geen eicel of sperma meer nodig: wetenschappers maken voor het eerst “synthetische embryo's”
Onderzoekers hebben ‘s werelds eerste “synthetische embryo’s” gemaakt. Dit is een baanbrekende prestatie die de noodzaak van sperma, eicellen en bevruchting omzeilt. Wetenschappers van het Weizmann-instituut in Israël ontdekten dat stamcellen van muizen zichzelf konden samenstellen tot vroege embryo-achtige structuren met een darmkanaal, het begin van een brein en een kloppend hart. -
Combinatie van twee medicijnen lijkt zeer beloftevol tegen kinderkanker, ontdekken UGent-onderzoekers
De combinatie van twee medicijnen geeft uiterst beloftevolle resultaten bij de behandeling van neuroblastoom, een zeldzame maar ernstige vorm van kanker die voornamelijk baby’s en jonge kinderen treft. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit Gent ontdekt. De sleutel tot de nieuwe behandeling ligt bij een bestaand medicijn, Triapine. -
NASA wil twee nieuwe helikopters naar Mars sturen die bodemstalen van planeet kunnen vervoeren
Na de succesvolle missie van de Marshelikopter ‘Ingenuity’ wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA nog twee andere minihelikopters naar de rode planeet sturen. De twee helikopters moeten eerder genomen bodemstalen verzamelen, die vervolgens naar de Aarde kunnen worden teruggestuurd. Dat hebben de NASA en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bekendgemaakt op een persconferentie. -
-
Independer
In dit land riskeer je een boete van 1.500 euro wanneer je een flitsmelder gebruikt
Met een GPS of navigatieapps zoals Waze vind je niet alleen de weg, je weet ook hoe snel je mag rijden en waar de flitspalen of mobiele controles staan. Maar wist je dat die flitsmelders in sommige vakantielanden verboden zijn? Je riskeert zelfs een zware boete. Independer.be vertelt wat je moet weten. -
Ondanks buikpijn en darmklachten dronken Europeanen toch duizenden jaren lang melk
Onder zoogdieren zijn het enkel mensen die als volwassenen melk consumeren. Sterker nog, een derde van de mensheid heeft een genetische mutatie die helpt bij het verteren ervan. Maar dat is niet altijd het geval geweest. Een studie van meer dan 100 wetenschappers toont aan dat Europeanen melk consumeerden gedurende duizenden jaren, ondanks dat ze er darmproblemen van kregen. -
82-jarige pilote en 18-jarige Nederlander samen met Jeff Bezos opnieuw veilig geland op aarde
De eerste bemande ruimtevlucht van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, is vanmiddag een succes geworden. Bezos ging zelf de ruimte in samen met zijn broer, een 82-jarige pilote en een 18-jarige Nederlander. Iets na 15 uur Belgische tijd vertrok van op een afgelegen site in het westen van Texas de New Shepard-draagraket van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Bezos (57), de rijkste man ter wereld. Na 10 minuten en 10 seconden landde de capsule opnieuw veilig op aarde. -
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg.
22 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFrederick Timmerman
Peter Buyck
Rik Clarysse
Lutgarde Billens
ward Dewinter