Bert Blocken is professor bouwfysica aan de KU Leuven en TU Eindhoven, met specialisatie aerodynamica. Normaal berekent hij hoe een motor op 30 meter voor een wielrenner een tijdwinst van enkele seconden kan opleveren.
Volledig scherm
PREMIUM
Bert Blocken is professor bouwfysica aan de KU Leuven en TU Eindhoven, met specialisatie aerodynamica. Normaal berekent hij hoe een motor op 30 meter voor een wielrenner een tijdwinst van enkele seconden kan opleveren. © Ton van Til

INTERVIEW. Opgepast voor de kleinste speekseldruppels! De professor die eerst hoongelach kreeg, heeft gelijk

Hij oogstte twee maanden geleden vooral hoongelach toen hij beweerde dat het coronavirus tot 20 meter ver verspreid zou kunnen worden in een wielerpeloton. Vandaag blijkt dat zelfs microscopisch kleine speekseldruppels vol risico’s zitten. “Al 21 jaar onderzoek ik een oersaai onderwerp en nu is het plots hot”, zegt professor Bert Blocken. “Ventileren wordt mogelijk even belangrijk als handen wassen.”

5 reacties

  • Beate Liefkens

    3 jaar geleden
    Momenteel 80 besmettingen per dag op 11 miljoen inwoners....die profs en specialisten kunnen heel goed van een muis een olifant maken...
  • Johan Vervaeck

    3 jaar geleden
    Als er in een varkensstal één varken de griep heeft, moet je zo vlug mogelijk maatregelen nemen voor gans de stal. Daarbij wordt steeds gekeken hoe er bij deze dieren geventileerd wordt. Waar komt de lucht binnen en waar gaat hij terug buiten. Eerste regel voor een varkenshouder.
  • Sonja Mouton

    3 jaar geleden
    En alle nieuwbouw moet ventilatie-potdicht zijn! Helemaal verkeerd vrees ik. Natuurlijk verluchten via spleten en kieren, zoals vroeger: beter en goedkoper denk ik.
  • Katia Blancmont

    3 jaar geleden
    Vox clamans in deserto.. maar de regering is potdoof. We hebben de politiekers die we verdienen en doen er niks tegen.
  • Gert Van Tendeloo

    3 jaar geleden
    Elke veeteler (boer) weet al 100 jaar dat verluchten het allerbelangrijkste is.
  1. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
    Mijntelco

    Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

    Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.