Bert Blocken is professor bouwfysica aan de KU Leuven en TU Eindhoven, met specialisatie aerodynamica. Normaal berekent hij hoe een motor op 30 meter voor een wielrenner een tijdwinst van enkele seconden kan opleveren.
Volledig scherm
PREMIUM
Bert Blocken is professor bouwfysica aan de KU Leuven en TU Eindhoven, met specialisatie aerodynamica. Normaal berekent hij hoe een motor op 30 meter voor een wielrenner een tijdwinst van enkele seconden kan opleveren. © Ton van Til

INTERVIEW. Opgepast voor de kleinste speekseldruppels! De professor die eerst hoongelach kreeg, heeft gelijk

Hij oogstte twee maanden geleden vooral hoongelach toen hij beweerde dat het coronavirus tot 20 meter ver verspreid zou kunnen worden in een wielerpeloton. Vandaag blijkt dat zelfs microscopisch kleine speekseldruppels vol risico’s zitten. “Al 21 jaar onderzoek ik een oersaai onderwerp en nu is het plots hot”, zegt professor Bert Blocken. “Ventileren wordt mogelijk even belangrijk als handen wassen.”

5 reacties

 • Beate Liefkens

  1 jaar geleden
  Momenteel 80 besmettingen per dag op 11 miljoen inwoners....die profs en specialisten kunnen heel goed van een muis een olifant maken...
 • Johan Vervaeck

  1 jaar geleden
  Als er in een varkensstal één varken de griep heeft, moet je zo vlug mogelijk maatregelen nemen voor gans de stal. Daarbij wordt steeds gekeken hoe er bij deze dieren geventileerd wordt. Waar komt de lucht binnen en waar gaat hij terug buiten. Eerste regel voor een varkenshouder.
 • Sonja Mouton

  1 jaar geleden
  En alle nieuwbouw moet ventilatie-potdicht zijn! Helemaal verkeerd vrees ik. Natuurlijk verluchten via spleten en kieren, zoals vroeger: beter en goedkoper denk ik.
 • Katia Blancmont

  1 jaar geleden
  Vox clamans in deserto.. maar de regering is potdoof. We hebben de politiekers die we verdienen en doen er niks tegen.
 • Nancy Verbraeken

  1 jaar geleden
  Elke veeteler (boer) weet al 100 jaar dat verluchten het allerbelangrijkste is.

Wetenschap & Planeet