Technologie-filosoof en schrijver Lode Lauwaert, auteur van het boek 'Wij, Robots'
Volledig scherm
PREMIUM
Technologie-filosoof en schrijver Lode Lauwaert, auteur van het boek 'Wij, Robots' © Wannes Nimmegeers

INTERVIEW. Moeten we schrik hebben van robots en slimme technologie? “Artificiële Intelligentie bepaalt ons leven zonder dat we het beseffen”

U leest dit artikel misschien wel op een smartphone. En als u dat niet doet, dan ligt die smartphone wellicht niet ver weg. In die telefoon zit technologie die slimmer is dan u vermoedt en die iedere dag bijleert. “Mensen zijn zich daar te weinig van bewust”, vindt docent techniek-filosofie Lode Lauwaert (40). “Artificiële Intelligentie is alomtegenwoordig. ‘Slimme’ systemen nemen vandaag al op eigen houtje beslissingen over onze job, lening of verzekering.” Moeten we ons daar zorgen over maken?

15 reacties

 • steven hillaert

  1 jaar geleden
  Artificiële intelligentie bestaat niet. Als een standaard desktop met een processor van 3GHz over artificiële intelligentie zou beschikken, zou die op heel korte tijd slimmer zijn dan wij.
 • Miguel Leboucq

  1 jaar geleden
  Het zijn geen virussen of asteroiden die de mensheid van de kaart gaan vegen maar wel artificiële intelligentie. Je hebt nu al autonome drones die zelf hun doelwitten uitkiezen
 • Karel Valgaern

  1 jaar geleden
  Dat "bijleren" van de technologie gebeurt volgens bepaalde parameters die daar door de ontwerpers ingestoken zijn. Bedrijven, landen, politici,... daar moeten we schrik voor hebben. En vooral informatie op elke mogelijke manier trachten te bekomen. Niet afhankelijk zijn van maar enkele bronnen.
 • Leo Duym

  1 jaar geleden
  @François Defosse, volledig mee eens. Alsof computers ook maar één steen kunnen verzetten of één vuurpijl kunnen afschieten zonder dat ze daarvoor geprogrammeerd werden. Robots die een eigen leven gaan leiden en een eigen willetje ontwikkelen is pure nonsens.
 • Stefaan Baert

  1 jaar geleden
  Kan AI misdrijven plegen ? En zo ja, hoe beboet, of sanctioneer je AI?