Thomas Rotthier (links) en Jan Deschoolmeester (rechts) geloven sterk in ecomodernisme en schreven er zopas een boek over.
Volledig scherm
PREMIUM
Thomas Rotthier (links) en Jan Deschoolmeester (rechts) geloven sterk in ecomodernisme en schreven er zopas een boek over. © Florian Van Eenoo Photo News

INTERVIEW. Ecomodernisten Thomas Rotthier en Jan Deschoolmeester: “Met minder auto’s en minder vlees gaan we de wereld niet redden”

Ja, ze vinden dat er dringend van alles moet veranderen als we het klimaat willen redden. Maar nee, ze vinden niet dat u nu al drastisch uw gedrag moet aanpassen. “Met schone technologie kunnen we er geraken, maar dan moeten we er wel in durven te investeren.” 

58 reacties

 • Lieven tanghe

  3 weken geleden
  Minderen vogelen ja en daardoor minder kinderen op de wereld zetten zal al veel helpen .
 • gunter segers

  3 weken geleden
  @stan, lol, 10 kerncentrales erbij, de kost hiervan zal gewoon worden doorgerekend aan de consument, minimum 10 miljard per centrale en duurt minstens 11 jaar voor ze er staan..., voor hetzelfde bedrag heb je 34000 windmolens voor, windmolens kunnen al tot 8MW leveren, een kerncentrale 485MW, 10 kerncentrales leveren dan 4850MW, de windmolens...272000MW... en betalen zich terug na 15 jaar, wat is dan de beste keuze?
 • frans Venloo

  1 maand geleden
  Het is onze regering niet te doen om de wereld te reden alleen de belastingen op te drijven op alle vlakken en de burger armer te maken waar ze ook fantaschtich in gelukt zijn . Ook drinkwater afschilderen als duur en de prijs verdubbelen alleen vloeit het gezuiverde water gewoon recht de zee in zoals ik vandaag lees . Goe bezig de graaiers
 • louis reinquin

  2 maanden geleden
  Begin misschien ook maar eens op de eerste plaats te denken en te handelen over geboortebeperking wereldwijd de bevolking met 1/4 verminderen op 5O jaar. Dat zou pas een serieuze sta
 • Albert de Lovendeghem

  2 maanden geleden
  Iedereen verplicht in te staan voor eigen energiebehoeften. Zonnepanelen, aardwarmte, regenwaterput en desnoods particuliere windmolen. Zou toch leuk zijn want zon, regen en wind zijn nog altijd gratis. Nu nog uitwerken!
 1. Slechts 42 procent van Belgen past voorschotfactuur energie aan: dit zijn de risico’s
  Mijnenergie

  Slechts 42 procent van Belgen past voorschot­fac­tuur energie aan: dit zijn de risico’s

  58% van de Belgen heeft zijn voorschot voor energie de voorbije maanden nog niet verhoogd. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Luminus. Toch zorgt uitstel in deze situatie in geen geval voor afstel. Integendeel, wie niet in actie schiet, riskeert onaangename verrassingen bij het ontvangen van de slotfactuur. Zeker nu de energieprijzen recordhoogtes bereiken. Mijnenergie.be zet de feiten op een rij.
 2. Budget voor sigaretten beleggen in plaats van oproken? Dat levert je na 30 jaar ruim 100.000 euro op
  Spaargids.be

  Budget voor sigaretten beleggen in plaats van oproken? Dat levert je na 30 jaar ruim 100.000 euro op

  Stoppen met roken biedt niet alleen voordelen voor je gezondheid, het is ook een opsteker voor je portemonnee. Je bespaart op de kostprijs van sigaretten en behaalt met je niet-uitgegeven centen mogelijk een mooi beleggings- en spaarrendement. Bovendien dwing je bij de bank een goedkopere schuldsaldoverzekering af. Spaargids.be rekent uit hoeveel geld stoppen met roken je precies kan opleveren.
 1. Belg toont met software hoe het perfecte Instagramplaatje van influencers tot stand komt
  Play

  Belg toont met software hoe het perfecte Instagram­plaat­je van influen­cers tot stand komt

  De Belgische artiest en ontwikkelaar Dries Depoorter slaagt er met software in om te achterhalen hoe een foto op Instagram tot stand komt. Amper tien dagen geleden begon hij met het signaal van livestreamcamera’s op te nemen. Onder meer Times Square in New York werd door Depoorter in de gaten gehouden. Nadien zocht de Belg op Instagram naar foto’s die op diezelfde locatie werden gemaakt. Het resultaat van die zoektocht zie je uitgebreid in bovenstaande video.
 2. Krijg tot 50 procent van je verbouwfacturen terugbetaald via de nieuwe Mijn VerbouwPremie
  Livios

  Krijg tot 50 procent van je verbouwfac­tu­ren terugbe­taald via de nieuwe Mijn VerbouwPre­mie

  Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Die nieuwe premie omvat verschillende oudere premies voor renovaties en energiebesparende ingrepen. Voor welke werken kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie precies aanvragen? Hoeveel krijg je terugbetaald? En hoe werkt het systeem precies? Bouwsite Livios.be zocht het uit. Energetisch renoveren blijft immers dé manier om je energieprijzen zoveel mogelijk te beperken.