Instrument met Belgisch tintje achterhaalt hoe Mars deel van water verloor
Mars heeft het grootste deel van zijn hoeveelheid water verloren. Dankzij een co-Belgisch instrument op de Europese sonde Mars Express hebben wetenschappers een tip van de sluier gelicht hoe dit is kunnen gebeuren, zo meldt het Europese Ruimtevaartbureau ESA.
Dat er ooit veel water op de Rode Planeet is geweest en mogelijk evenveel als bij ons, is ondertussen voldoende duidelijk geworden. Maar Mars heeft over enkele voorbije miljarden jaren heen veel water in de atmosfeer zien opgaan en dat is nog steeds het geval.
Hoe dit kon gebeuren was onduidelijk, maar onderzoek met de deels Belgische SPICAM-spectrometer (instrument dat de chemische samenstelling en de evolutie van de atmosfeer van Mars bestudeert, nvdr.) op de in juni 2003 gelanceerde Mars Express zijn enkele processen duidelijk geworden.
Waterdamp
De atmosfeer vormt de sleutel, zo bleek. Wetenschappers onderzochten waterdamp in de atmosfeer van de grond af tot een hoogte van 100 km, over acht Marsjaren heen (zo'n vijftien Aardse jaren).
Anna Fedorova van de Russische Academie voor Wetenschappen en collega's vonden dat die waterdamp beneden 60 kilometer hoogte bleef wanneer de planeet zich ver van de Zon bevond, maar tot 90 kilometer klom wanneer Mars het dichtst tot onze ster stond. De baan van de planeet schommelt tussen 207 en 249 miljoen kilometer van de Zon.
Nabij de Zon zorgden de hogere temperaturen en meer intensieve circulatie in de atmosfeer ervoor dat het water op een zekere hoogte niet bevroor. De bovenste laag van de atmosfeer raakte vochtig en gesatureerd met water. Dit verklaart waarom water tijdens dit seizoen sneller ontsnapt: het water komt hoger, wat ertoe bijdraagt dat het in de ruimte verdwijnt.
Stofstorm
Dan is er nog een tweede mechanisme. Het bleek dat in de jaren waarin er een enorme stofstorm op Mars woedde, de atmosfeer nog vochtiger werd en dat er zich water accumuleerde op meer dan 80 kilometer hoogte.
De Franse onderzoeker Jean-Yves Chaufray schatte dat het waterverlies met een factor 100 kan variëren wanneer er zich een stofstorm voordoet.
Mars verliest aldus elk miljard jaar het equivalent van een laag van twee meter water. Maar geaccumuleerd over de vier miljard jaar dat de planeet bestaat, is dat nog geen verklaring voor waar al het water op de planeet naartoe is. Mogelijk is het onder de grond verdwenen of is er vroeger veel sneller water ontsnapt, suggereert Chaufray.
Een studie in het wetenschappelijk tijdschrift Science bracht vorige week al aan het licht dat heel wat water werd opgezogen door de bodem van de planeet. Daar ging het onomkeerbaar deel uitmaken van de moleculaire structuur van mineralen.
Bekijk ook:
Ondergrondse meren ontdekt op Mars
Het geluid van de wind en een laser op Mars
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
NASA deelt indrukwekkende foto van felle zonnevlam
De zon heeft dinsdag een verbluffende zonnevlam geproduceerd. NASA’s ruimtesonde Solar Dynamics Observatory (SDO) kon de uitbarsting vereeuwigen. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
-
Boeing-ruimtevaartuig Starliner gekoppeld met ISS
Het onbemande ruimtevaartuig Starliner van Boeing heeft succesvol aangelegd bij het internationale ruimtestation ISS. De Starliner vertrok donderdag vanaf de lanceerbasis in Cape Canaveral en koppelde bijna 26 uur later, om 02.28 uur Nederlandse tijd en ongeveer een uur later dan gepland, aan bij het ruimtestation. -
Asteroïde twee keer zo groot als grootste gebouw ter wereld scheert vandaag voorbij onze planeet
(7335) 1989 JA, een asteroïde die zeker twee keer zo groot is als de Burj Khalifa in Dubai, zet koers richting de aarde. Vandaag, vrijdag 27 mei, is de afstand tussen onze planeet en de gigantische ruimtesteen het kleinst, zo berekenden astronomen. Geen zorgen, de asteroïde zal nog steeds een veilige afstand van vier miljoen kilometer bewaren. -
NASA deelt nieuwe geluidsopnames van Mars (en je kan nu ook horen hoe jouw stem er zou klinken)
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft enkele nieuwe geluidsopnames gedeeld die de robotjeep Perseverance maakte op Mars. Daarop zijn de allereerste geluiden te horen die de rover opnam na zijn aankomst, maar ook de wind en een laser. Met een speciale toepassing kan je nu ook horen hoe jouw stem zou klinken op de Rode Planeet. -
Argentijnse wetenschappers vinden fossiel van ‘draak des doods’
Argentijnse wetenschappers hebben een nieuwe soort ontdekt: een enorm vliegend reptiel. Het wezen draagt de bijnaam ‘draak des doods’ en leefde zo’n 86 miljoen jaar geleden tussen de dinosaurussen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer