IN BEELD. ‘Roze’ supermaan zorgt voor mooie beelden vanuit hele wereld
De volle supermaan heeft gisteren opnieuw voor mooie beelden gezorgd over de hele wereld. Een supermaan komt ongeveer vier opeenvolgende maanden per jaar voor. We kregen gisteren een ‘roze’ supermaan te zien, genoemd naar de bloeiende roze lentebloemen, maar in realiteit was de maan eerder goud van kleur.
Dat de volle maan niet altijd even groot is, komt doordat de afstand tussen de maan en de aarde niet altijd hetzelfde is. Dat is het gevolg van de ellipsvormige baan die de maan om de aarde aflegt. Gemiddeld is de afstand tussen de maan en de aarde 384.000 km. Bij een supermaan staat de maan ongeveer 357.000 km van ons vandaan, ongeveer 27.000 kilometer dichter bij de aarde dan gemiddeld.
Bij een supermaan lijkt de volle maan ongeveer 7 procent groter en 14 procent helderder dan normaal.
Gemiddeld is de afstand tussen de maan en de aarde 384.000 km. Dat staat gelijk aan 320 ritten met de auto van Utrecht naar de zuidkust van Frankrijk. Bij een supermaan staat de maan ongeveer 357.000 km van ons vandaan. Dat scheelt zo’n 27.000 km, oftewel 23 keer een tripje naar Montpellier.
De supermaan komt een paar keer per jaar voor. Supermanen volgen elkaar altijd op, omdat de maan de ene helft van het jaar dichtbij de aarde staat en de andere helft van het jaar veraf. Op 26 mei is opnieuw sprake van een supermaan, sterker nog, zelfs een zogenaamde superbloedmaan. Er vindt dan een maansverduistering plaats, waardoor de maan rood kleurt. In onze streken is deze verduistering echter niet te zien.
Optische illusie
De supermaan lijkt het grootst bij de maansopkomst en -ondergang. Dat de maan juist bij opkomst of ondergang groter lijkt, komt door een optische illusie. Wanneer de maan laag aan de horizon staat, schijnt de maan door de bomen, tussen gebouwen en andere objecten door. Onze hersenen willen het beeld van de maan vergelijken met al die andere voorwerpen. In werkelijkheid staat de maan veel verder weg, waardoor onze hersenen de maan extra groot laten lijken. Ditzelfde effect zien we bij zonsopkomst en zonsondergang. Ook dan lijkt de zon veel groter dan wanneer deze hoog aan de hemel staat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom is het nu al kurkdroog in Zuid-Europa? “Dit gaan we de komende decennia vaker tegenkomen”
-
PREMIUM
“Ja, je kan ervan genezen en nee, een operatie is niet altijd nodig”: wat is een hernia en hoe kan je die behandelen?
‘Hernia’ is een woord dat mensen te pas en te onpas gebruiken om rugpijn te omschrijven. Maar wat is een hernia precies? Hoe raak je ervan af? En kan je voorkomen dat je een zwakke rug ontwikkelt? Wouter Claesen, revalidatie-expert van de rug, schept duidelijkheid. “Één van de grootste misverstanden over een hernia is dat dit voor het leven zou zijn.” -
PREMIUM
Psycholoog geeft advies om je focus te behouden tijdens de blok: “Zet je smartphone op vliegtuigstand én leg hem in een andere ruimte”
De blok staat weer voor de deur. Je focus bewaren is dan nog meer dan anders van belang. Maar in een wereld vol digitale prikkels is dat niet altijd zo eenvoudig. Psycholoog en focusexpert Mark Tigchelaar, die er het boek ‘Focus Bites’ over schreef, geeft advies. “Eenvoudige tekeningetjes maken tijdens een lezing verhoogt je concentratie met liefst 29 procent.” -
-
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?
-
Nonchalant en een beetje vintage: topmodel Bella Hadid (26) zweert bij dit type handtas
Bella Hadid is een van de grootste trendsetters van ’t moment. Wat zij draagt, wordt gekopieerd. En ja, het topmodel houdt ook van het betere handtassenwerk. Haar ultieme favoriet? De nonchalante slouchy tas. Hét perfecte accessoire om een chique outfit draagbaar te maken of een casual look extra punch te geven. Imiteer haar look met deze vijftien betaalbare tassen. -
PREMIUM
Muggen zijn in hun nopjes met dit weer: muggenexpert verklapt dé manier om deze ongewenste bezoekers weg te houden
Velen zullen klagen over het weer deze maand, maar voor de muggen verloopt mei ideaal: warm en vochtig. En dat zou wel eens voor een explosie in hun aantal kunnen zorgen. Maar waarom is dit het perfecte weerbeeld voor dit insect? Wanneer mogen we ons aan grote zwermen muggen verwachten? Hoe hou je ze het best buiten? En wat als ze toch naar binnen zijn geglipt? Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit weet raad. -
FILM
STREAMINGTIP. ‘Love to Love You, Donna Summer’: intiem portret van discokoningin