NASA
Volledig scherm
© NASA

IN BEELD. Close-up van de maan: ruimteschip Orion deelt indrukwekkende foto’s van het hemellichaam

Enkele dagen geleden scheerde het ruimteschip Orion van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA, met succes voorbij de maan. De capsule kon naderen tot een afstand van 130 kilometer en maakte vervolgens enkele indrukwekkende beelden. Die worden nu door NASA gedeeld.

 1. Nieuw rapport: temperatuur in Europa stijgt tweemaal zo snel als wereldwijd gemiddelde
  15

  Nieuw rapport: tempera­tuur in Europa stijgt tweemaal zo snel als wereldwijd gemiddelde

  De gemiddelde temperatuur in Europa is in de afgelopen 30 jaar dubbel zo snel gestegen als het wereldwijde gemiddelde en is de hoogste van alle continenten. Als de opwarmingstrend doorzet, zullen uitzonderlijke hitte, bosbranden, verwoestende overstromingen en andere gevolgen van de klimaatverandering een steeds zwaardere tol eisen van de samenleving, de economie en de ecosystemen. Dat staat in een nieuw rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).
 2. Al 50 jaar geen mens op de maan, maar: “Achter de schermen wordt alles voorbereid om er binnenkort te kunnen verblijven”
  PREMIUM

  Al 50 jaar geen mens op de maan, maar: “Achter de schermen wordt alles voorbereid om er binnenkort te kunnen verblijven”

  Mislukt en mislukt. Op één week tijd heeft de NASA twee keer de lancering van de SLS-draagraket moeten uitstellen vanwege technische problemen. Daardoor loopt ook het plan om opnieuw mensen naar de maan te brengen vertraging op. Intussen heeft al vijftig jaar geen mens meer voet op de maan gezet - alle technologische ontwikkelingen ten spijt. Is het te moeilijk geworden of interesseert de maan ons niet meer? Astronoom Nancy Vermeulen geeft verrassende antwoorden. “Door naar de maan te reizen, willen landen de navigatie- en communicatieapparatuur van vijanden kunnen uitschakelen.”