NASA
Volledig scherm
© NASA

IN BEELD. Close-up van de maan: ruimteschip Orion deelt indrukwekkende foto’s van het hemellichaam

Enkele dagen geleden scheerde het ruimteschip Orion van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA, met succes voorbij de maan. De capsule kon naderen tot een afstand van 130 kilometer en maakte vervolgens enkele indrukwekkende beelden. Die worden nu door NASA gedeeld.

 1. Al 50 jaar geen mens op de maan, maar: “Achter de schermen wordt alles voorbereid om er binnenkort te kunnen verblijven”
  PREMIUM

  Al 50 jaar geen mens op de maan, maar: “Achter de schermen wordt alles voorbereid om er binnenkort te kunnen verblijven”

  Mislukt en mislukt. Op één week tijd heeft de NASA twee keer de lancering van de SLS-draagraket moeten uitstellen vanwege technische problemen. Daardoor loopt ook het plan om opnieuw mensen naar de maan te brengen vertraging op. Intussen heeft al vijftig jaar geen mens meer voet op de maan gezet - alle technologische ontwikkelingen ten spijt. Is het te moeilijk geworden of interesseert de maan ons niet meer? Astronoom Nancy Vermeulen geeft verrassende antwoorden. “Door naar de maan te reizen, willen landen de navigatie- en communicatieapparatuur van vijanden kunnen uitschakelen.”
 2. Artemis-missie die in 2025 mensen naar de maan moet brengen, scheert met succes voorbij het hemellichaam
  Play

  Artemis-mis­sie die in 2025 mensen naar de maan moet brengen, scheert met succes voorbij het hemelli­chaam

  De Amerikaanse SLS-raket die een vijftal dagen geleden gelanceerd werd richting de maan, heeft voor het eerst een duikvlucht gemaakt langs de maan. De Orion vloog op een hoogte van ongeveer 130 kilometer achter de maan langs, met een snelheid van ongeveer 7.700 kilometer per uur. Het gaat om een onbemande missie - Artemis I - die in 2025 mensen terug naar de maan moet brengen.
 1. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.