Immuungeheugen van covidpatiënten sterker dan gedacht: tot 8 maanden beschermd tegen een herbesmetting
Uit nieuwe resultaten van een Amerikaanse studie aan het Jolla Institute for Immunology blijkt dat Covidpatiënten zeker acht maanden immuun zijn voor een herbesmetting. Dat betekent dat ons immuungeheugen SARS-Cov-2 alweer twee maanden langer herkent dan bij vorige studies naar voren werd geschoven. Het resultaat werd gepubliceerd op de website van Science Magazine.
Delen per e-mail
In november verschenen reeds de eerste hoera-berichten: de overgrote meerderheid (90 procent) van de mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus, had een halfjaar later nog steeds antistoffen tegen het virus in het bloed. Dat bleek onder meer uit een onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Uit een recente Amerikaanse studie blijkt dat zelfs nog wat langer te zijn, namelijk tot acht maanden nadat de eerste symptomen van het virus optraden.
Toename van B-geheugencellen
In totaal werden er 188 voormalige covidpatiënten geobserveerd, waarvan er 43 al langer dan zes maanden geleden voor het eerst symptomen van het virus opgemerkt hadden. In de bloedstalen die bij deze personen werden afgenomen, zochten de onderzoekers naar antilichamen, T-cellen (afweercellen) die specifiek zijn voor SARS-Cov-2. Daarnaast ging men ook op zoek naar B-geheugencellen die heel gericht werken tegen het zogenaamde spike-eiwit van het coronavirus.
Daarop volgde de, ietwat verrassende, conclusie dat deze belangrijke B-geheugencellen zes maanden na de infectie zelfs toenamen. En dat is bijzonder goed nieuws gezien het spike-eiwit het deeltje van het virus is dat zich hecht aan menselijke cellen en hen infecteert. “Onze gegevens suggereren dat de immuunrespons er is, en blijft”, aldus professor Allessandro Sette die meewerkte aan het onderzoek.
Anderzijds ziet men dat de specifieke (CD4+ en CD8+) T-cellen wél drastisch afnemen in de periode na de infectie. Dat was reeds gebleken uit vorig onderzoek. Het IgG-molecuul, wat beschouwd wordt als een typische antistof, stabiliseert dan weer, wat volgens Sette ook “heel normaal” is. “Dat is wat immuunreacties doen. Ze hebben een eerste fase van opleving, waarna ze zich terugtrekken en een stabiele toestand bereiken.”
De verminderde aanwezigheid van T-cellen betekent volgens de onderzoekers niet dat het lichaam niet meer zal reageren zodra het opnieuw in contact komt met SARS-CoV-2. Bij zo’n herbesmetting komen de B-geheugencellen immers weer in actie.
Kritische noot
De immuunrespons kan sterk verschillen van persoon tot persoon waardoor de resultaten van deze studie met enig voorbehoud opgevat moeten worden. “Sommige mensen hebben heel weinig immuungeheugen”, legt medeonderzoeker Shane Crotty uit. “En misschien zijn die mensen wel veel gevoeliger voor herinfectie.”
Daarbij vermoedt men dat er een vergelijkbare immuunrespons optreedt na een vaccinatie, maar ook dit vermoeden moet nog verder onderzocht worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat na massale immuniteit voor coronavirus? Nog amper vervelende kinderinfectie of gewone verkoudheid
We kunnen er op dit moment alleen maar van dromen, maar ooit is deze lastige coronaperiode voorbij. Als we wereldwijd voldoende immuniteit hebben opgebouwd tegen het nieuwe coronavirus, voorspellen wetenschappers dat het enkel nog zal overleven als een doodgewone verkoudheid, vooral nog wat vervelend voor de allerkleinsten. Dat blijkt uit een pas gepubliceerde studie. -
PREMIUM
Welk risico lopen we als iedereen maar één dosis vaccin krijgt? Experts leggen uit
Om de vaccinatie sneller te laten verlopen, denken experten in verschillende landen er steeds meer over na om zoveel mogelijk mensen alvast één dosis van het vaccin toe te dienen. De tweede kan wachten. Maar beschermt één dosis al genoeg? En kunnen we het tweede dan niet helemaal schrappen? Al uw vragen beantwoord. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
-
OVERZICHT. Na de Britse en Zuid-Afrikaanse variant nu ook een opgedoken in Brazilië: wat weten we over deze varianten?
Van de Britse, over de Zuid-Afrikaanse tot de Braziliaanse variant: blijkbaar muteert het coronavirus SARS-CoV-2 razendsnel met als gevolg tal van varianten. Hoeveel varianten zijn er inmiddels? En zijn ze gevaarlijk(er)? Een overzicht van wat we weten. -
PREMIUM
Marc Van Ranst geeft lezingen over corona: “Ik bereik groepen die ik anders mis”
Wie niet genoeg kan krijgen van viroloog Marc Van Ranst (55) kan hem boeken voor de online lezing ‘Covidik-kijken’. Daarin gaat de man die het altijd onverbloemd zegt op zoek naar het eindpunt van de pandemie en het begin van ons leven na de crisis. ‘Wat ik hiervoor vraag? In Onze-Lieve-Vrouw-Waver kreeg ik een bak witloof. Heel lekker.’ -
Brugge boven, Golden Oli en Primus Paul: deze spelers kleurden de voorbije tien Gouden 11-speeldagen
Twintig speeldagen ver in de Jupiler Pro League, tijd voor een nieuwe round-up. Club Brugge is leider, Paul Onuachu afgetekend topschutter en de strijd om play-off 1 is bijzonder spannend. Maar welke ploegen en spelers kleurden de voorbije tien rondes van de Gouden 11? -
Livios Een terrasoverkapping kiezen? Deze checklist helpt je op weg
Corona houdt ons al maanden aan huis gekluisterd, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Overweeg je een terrasoverkapping om in alle comfort tijd buiten door te brengen? Weet dan dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en combinaties bestaat. Bouwsite Livios overloopt de zeven belangrijkste vragen die je moet stellen als je bepaalde systemen vergelijkt.