Hubble maakt unieke close-up van oeroud sterrenstelsel
De telescoop Hubble heeft een nooit eerder geziene close-up gemaakt van een van de oudst gekende sterrenstelsels in het universum. Het sterrenstelsel dateert van zo'n 500 miljoen jaar na de oerknal.
Afstand en ouderdom zijn in de astronomie aan elkaar gelinkt. Omdat de verplaatsing van licht in de grote uitgestrektheid van het heelal tijd kost, zien we het sterrenstelsel nu zoals het meer dan 13 miljard jaar geleden was.
Dergelijke objecten zijn meestal te zien als een minuscuul rood puntje, zelfs door de meest krachtige telescopen. Maar dit beeld werd vergroot en uitgerekt door een sterk zwaartekrachtveld, waardoor ongeziene details onthuld worden.
Dit effect ontstaat wanneer een massief object, zoals een sterrenstelsel of een zwart gat, tussen de bron van het licht en de waarnemer staat en het licht rond dat object afbuigt. Dit creëert een soort kosmische zoomlens, waarbij het beeld van het sterrenstelsel in de achtergrond vergroot wordt.
Bron, waarnemer en het tussenliggende object moeten zich hiervoor wel op één lijn bevinden. Het beeld had met andere woorden nooit gemaakt kunnen worden zonder een grote dosis geluk.
Schijf
De analyse van het beeld werd voorgesteld op een bijeenkomst van de American Astronomical Society in Washington. Het oude sterrenstelsel is relatief klein: ongeveer een honderdste van de massa van de Melkweg. Mogelijk is dat typerend voor de sterrenstelsels die kort na de oerknal ontstonden.
De details die de opname toont, kunnen helpen om theorieën over de evolutie van sterrenstelsels te testen. Een sleutelvraag voor astronomen is bijvoorbeeld waarom de meeste sterrenstelsels de vorm van een platte schijf hebben. Uit computersimulaties blijkt dat dergelijke galactische schijven er mogelijk al waren in sterrenstelsels die tot 600 miljoen jaar na de oerknal ontstonden. Het stelsel dat door Hubble ontdekt is, is dus mogelijk een van de eerste die een schijfvorm had.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM6
Kan artificiële intelligentie echt het einde van de mensheid betekenen? “Wapensystemen die volledig autonoom vuren, zijn niet meer zo veraf”
-
Spaargids.be
Welk nettobedrag ontvang je écht van je pensioensparen? In het allerslechtste geval kan je verlies lijden
Doe je aan pensioensparen? Hoe zeker ben je dan dat je op de pensioenleeftijd het bedrag dat je verwacht ook effectief krijgt? Spaargids.be pluist de verschillende scenario’s bij het opnemen van je centen uit. -
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
-
Eerste bemande vlucht ruimtevaartcapsule Boeing opnieuw uitgesteld
-
"De meest mysterieuze ster in het heelal" blijft onderzoekers bezighouden
Meer dan 1.000 lichtjaren van ons verwijderd, is er een ster die astronomen al sinds de ontdekking ervan met verstomming slaat. De KIC 8462852 - ook wel 'Tabby’s Ster' genaamd - is 50% groter dan onze zon en 1.000 graden warmer. Maar de ster gedraagt zich vreemd: om onduidelijke reden en op onbepaalde tijdstippen wordt ze donker, om kort nadien weer op te lichten. -
PREMIUM
IN KAART. In deze gemeentes loop je het meeste risico op een tekenbeet
Volgens onderzoek loop je een tekenbeet meestal op binnen een afstand van 5 kilometer van je huis. Maar in welke Vlaamse en Brusselse gemeentes zijn de beestjes het meest actief? En hoe kan je zo’n beet vermijden? Wij vroegen het aan de wetenschappers van Tekennet, een project dat tekenbeten over heel België in kaart brengt. “Bijna de helft van de meldingen gaat over beten in de tuin.” -
Amerikaanse kolonel waarschuwt voor gevaren van AI nadat drone eigen instructeur doodt tijdens virtuele test
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer