Jeanette Winterson omarmt kunstmatige intelligentie, maar van seksrobots moet ze niets hebben.
Volledig scherm
PREMIUM
Jeanette Winterson omarmt kunstmatige intelligentie, maar van seksrobots moet ze niets hebben. © Guardian / eyevine

Hoe we in de toekomst kunnen versmelten met kunstmatige intelligentie: “Er komt zeker een hybride soort mensen”

“We kunnen ons eindelijk bevrijden van de chimpansee die in ons huist.” In haar essaybundel ‘Twaalf bytes’ onderzoekt Jeanette Winterson (62) de toekomst van intelligente machines, seksrobots en versmelten met technologie. “Ik wil me niet neerleggen bij alle dystopieën en armageddons die ons te wachten zouden staan.”

 1. STREAMINGTIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zombie-apocalyps
  TV

  STREAMING­TIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zom­bie-apocalyps

  Het tv-jaar heeft z’n schrikwekkende start niet gemist dankzij de populaire tv-adaptatie van ‘The Last of Us’ op Streamz. De HBO-reeks met Pedro Pascal in de hoofdrol schetst een geloofwaardig beeld van hoe schimmels in combinatie met de opwarming van de aarde de mensheid kunnen infecteren en zo een zombie-pandemie kunnen inluiden. De reeks doet de honger naar meer realistische zombiefilms en -reeksen met een apocalyptisch kantje alleen maar toenemen. En met deze zes alternatieven is die week wachten op een nieuwe aflevering van ‘The Last of Us’ zo om(bie).
 2. KIJK. In 5 minuten je telefoon opladen? Dit is de batterij van de toekomst
  Play

  KIJK. In 5 minuten je telefoon opladen? Dit is de batterij van de toekomst

  In Las Vegas is de grootste technologiebeurs ter wereld begonnen. Op de CES (Consumer Electronics Show) tonen bedrijven hun technologische vernieuwingen. Dat doet ook het Nederlandse technologiebedrijf LeydenJar. Ze gooien dit jaar hoge ogen met hun ‘batterij van de toekomst’. Met het materiaal silicium kan een batterij dubbel zoveel energie opslaan én gebeurt dit ook nog eens pijlsnel. Dat kan heel wat voordelen meebrengen voor smartphones, maar ook voor elektrische wagens. Er zijn wel nog enkele werkpunten vooraleer het technologische snufje op de markt kan verschijnen. Zo moet eerst nog een oplossing gevonden worden voor het zwellend effect van het materiaal. Maar toch klinkt de innovatie als muziek in de oren voor de toekomst.