De Atacama Millimeter Array (ALMA) in Chili.
Volledig scherm
PREMIUM
De Atacama Millimeter Array (ALMA) in Chili. © AP

Hoe de unieke foto van zwart gat door wantrouwen en politieke strubbelingen bijna nooit genomen was

De eerste foto van een zwart gat is een mijlpaal in de fysica en een overwinning van het menselijk vernuft. Toch was de foto door wederzijds wantrouwen en politieke strubbelingen bijna niet genomen. “Het was een soort brexitonderhandeling, maar dan andersom.”

1 reactie

 • Bernd Vaes

  3 jaar geleden
  Men overdrijft verschrikkelijk over die foto. Het is een huzarenstukje om het visuele bewijs van een de omvang van een zwart gat te fotograferen, maar meer als een visueel bewijs voor het bestaan van zwarte gaten is het helemaal niet. Het zal niet bijdragen tot verdere kennis van die gaten. Kennis ervan moeten we mathematisch verwerven, meer gaat echter nooit, echt nooit, want waarneming “in” het zwarte gat is voor een mens totaal uitgesloten, wegens onze beperkingen voor waarneming.
 1. Enorme schachtengordel bij Stonehenge wel degelijk gegraven door mensen

  Enorme schachten­gor­del bij Stonehenge wel degelijk gegraven door mensen

  De grootste prehistorische structuur ooit gevonden in het Verenigd Koninkrijk. Zo omschreven archeologen vorig jaar in juni de vondst van de merkwaardige kring van diepe schachten rond de oude nederzetting Durrington Walls, op zo’n drie kilometer ten noordoosten van Stonehenge. Sommige collega’s waren sceptisch, maar nieuw onderzoek toont aan dat de neolithische kuilen wel degelijk door mensen zijn gemaakt.
 2. Stevige uitbreiding terugbetaling anticonceptiva sinds vorig jaar: bij deze mutualiteiten krijg je nóg meer terug
  Spaargids.be

  Stevige uitbrei­ding terugbeta­ling anticoncep­ti­va sinds vorig jaar: bij deze mutualitei­ten krijg je nóg meer terug

  Voorbehoedsmiddelen beschermen je gezondheid en dragen bij tot je gemoedsrust. De federale overheid heeft daarom de terugbetaling voor anticonceptiva vorig jaar stevig uitgebreid. Onder meer de pil en het spiraaltje zijn op die manier gratis voor vrouwen tot 25 jaar, terwijl iedereen op een volledige terugbetaling van de morning-afterpil kan rekenen. Maar hoe zit het met andere voorbehoedsmiddelen, en hoe doorslaggevend is de keuze van je mutualiteit? Spaargids.be zoekt het uit.

Wetenschap & Planeet