De eerste foto van een zwart gat.
Volledig scherm
De eerste foto van een zwart gat. © AP

Historisch: dit is de eerste foto van een zwart gat

Een hoogdag voor de astronomie: voor het eerst stelden sterrenkundigen een foto van een zwart gat voor. Het resultaat is een foto van een zwart gat dat drie miljoen keer zo groot is als onze aarde, bijna zo groot is als ons volledige zonnestelsel, en 6,5 miljard keer zo zwaar is als de zon. “De zwaargewicht kampioen van alle zwarte gaten in het heelal.” De primeur is weggelegd voor de astronomen van de Event Horizon Telescope (EHT), een internationale samenwerking. “We hebben hetgeen gezien waarvan we dachten dat het onmogelijk was om te zien”, aldus de directeur van EHT. 

60 reacties

 • Leo Duym

  2 jaar geleden
  Zwarte gaten hebben zulke dichtheid dat ze voor onze begrippen geen volume meer innemen, hun massa blijft echter onveranderd, dus ook de waarnemingshorizon (concentrische bolschil, met een straal die de Schwarzschildstraal genoemd wordt. Wat zich binnen de waarnemingshorizon bevindt onttrekt zich aan waarneming van buitenaf als gevolg van de extreme zwaartekracht). 'Zwart gat' is een misleidende benaming voor iets wat eigenlijk niet bestaat.
 • John Smith

  2 jaar geleden
  Wat een zwart gat PRECIES is kan nog niet met zekerheid worden gezegd. De hypothese dat het een superzware massa is, kan niet worden bewezen; het kan evengoed een gat zijn in dit universum dat toegang geeft tot een ander universum. Blijf open van geest en staar je niet blind om 1 hypothese.
 • Carlo Verstappen

  2 jaar geleden
  Ik geloof van heel dat gedoe rond dat zwart gat geen fluit. Ze denken en daar houd het mee op. Niemand zal het ooit echt weten wat het is, niemand. één ding is zeker, het heeft al handen vol geld gekost om te denken van wat het misschien kan zijn.
 • Leo Duym

  2 jaar geleden
  @Herman Van der Kelen, de spijker op de kop. De aanname van zwarte gaten geeft een antwoord op meerdere onverklaarbare waarnemingen, maar aan fantasie ontbreekt het de wetenschappers niet. Zoek op: pintererst zwarte gaten --- Wat de foto betreft: 'Astronomen gebruiken het feit dat ze enig idee hebben van hoe een zwart gat eruit zou moeten zien,' zoek op: Event Horizon Telescope brengt het allereerste Black Hole-beeld van de mensheid uit
 • marc de Volder

  2 jaar geleden
  Men kan hier zeveren wat men wilt. Zij zullen wel weten wat het is en wat niet. En over de prijs die dit gekost heeft,er is hier niemand die 1 euro kwijt is.Probeert ook eens iets anders interessant te vinden dan de kerktoren of toon tenminste respect voor wat anderen wel interessant vinden. Niet iedereen houd zich bezig met Thuis en Familie...met alle respect uiteraard.

Wetenschap & Planeet