Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © David Legreve

Heeft coronabesmetting effect op je geheugen? Zelfs volledig genezen patiënten scoren slechter op cognitieve tests

Personen die een Covid-19-infectie achter de rug hebben scoren beduidend slechter op cognitieve tests. Dat blijkt uit een Britse studie waarbij 81.300 personen ondervraagd en getest werden. De analyse van het onderzoek werd gepubliceerd in het gerenommeerde vaktijdschrift The Lancet.

 1. Waarom de stijgende coronacijfers niet meer te vergelijken zijn met de vorige golven: “Nog maar 2 procent van alle besmette mensen belandt in ziekenhuis”
  PREMIUM

  Waarom de stijgende coronacij­fers niet meer te vergelij­ken zijn met de vorige golven: “Nog maar 2 procent van alle besmette mensen belandt in ziekenhuis”

  Van elke 100 personen die vandaag positief testen op Covid-19, belanden er gemiddeld nog maar een tweetal in het ziekenhuis. Dat is vier keer minder dan tijdens de piekmomenten de afgelopen maanden. Een duidelijk signaal dat de vaccins hun werk doen, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). Ook bij de overlijdens gaat het de goede kant op: in de twee weken tussen 2 en 15 juli zijn er in Vlaanderen bijvoorbeeld slechts twee overlijdens door Covid-19 geregistreerd. Wat de vraag doet rijzen: moeten we nu eigenlijk nog kijken naar het aantal besmettingen?
 2. INTERVIEW. Infectioloog ziet nieuwe fase in corona-epidemie aanbreken: “Stop met focus op besmettingen en temper de paniek”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Infectio­loog ziet nieuwe fase in corona-epidemie aanbreken: “Stop met focus op besmettin­gen en temper de paniek”

  “We moeten er niet flauw over doen: angst verkoopt. Maar de cijfers van vandaag zijn niet te vergelijken met die van vorig jaar.” Die boodschap van Jeroen van der Hilst (44), infectioloog aan het Jessa Ziekenhuis, krijgt opvallend veel bijval op sociale media. Van der Hilst - geboren in Nederland maar al tien jaar actief in ons land - vindt dat we anders met het virus moeten omgaan. “Neen, er komt geen tsunami meer.”
 1. Na opmars zorgwekkende varianten in Portugal: politici beraden zich over dubbele test en verplichte quarantaine voor wie terugkeert
  PREMIUM

  Na opmars zorgwekken­de varianten in Portugal: politici beraden zich over dubbele test en verplichte quarantai­ne voor wie terugkeert

  Portugal, vorig jaar nog lange tijd de meest ‘coronavrije’ plek onder de Europese vakantiebestemmingen, krijgt nu plots de status van ‘hoogrisicozone’. Met de gevreesde Deltavariant in opmars, overwegen onze politici dubbele testen en een verplichte quarantaine van 10 dagen voor wie terugkeert. En zo vallen mogelijks niet alleen de vakantieplannen van u en ik in het water, maar ook de boekingen van deze drie Vlaamse B&B-uitbaters in de Algarve. “Een verplichte quarantaine zou een ware catastrofe betekenen.”
 2. 4 toeristen gaan vanavond alleen de ruimte in. Kunnen zij dat wel? Onze expert legt uit

  4 toeristen gaan vanavond alleen de ruimte in. Kunnen zij dat wel? Onze expert legt uit

  Vanavond gaan vier toeristen de ruimte in. Dat doen ze in een raket van SpaceX, het ruimtebedrijf van miljardair Elon Musk. Voor het eerst is er geen enkele professionele astronaut mee aan boord, enkel de vier toeristen maken dus de ruimtereis. De missie draagt de naam Inspiration4 en zal drie dagen duren. Maar kunnen vier ‘amateurs’ dit eigenlijk wel zonder een lange opleiding zoals astronauten? We bespreken het met onze wetenschapsexpert Martijn Peters bij HLN LIVE. Bekijk het hier.

Wetenschap & Planeet