Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © David Legreve

Heeft coronabesmetting effect op je geheugen? Zelfs volledig genezen patiënten scoren slechter op cognitieve tests

Personen die een Covid-19-infectie achter de rug hebben scoren beduidend slechter op cognitieve tests. Dat blijkt uit een Britse studie waarbij 81.300 personen ondervraagd en getest werden. De analyse van het onderzoek werd gepubliceerd in het gerenommeerde vaktijdschrift The Lancet.

 1. Na opmars zorgwekkende varianten in Portugal: politici beraden zich over dubbele test en verplichte quarantaine voor wie terugkeert
  PREMIUM

  Na opmars zorgwekken­de varianten in Portugal: politici beraden zich over dubbele test en verplichte quarantai­ne voor wie terugkeert

  Portugal, vorig jaar nog lange tijd de meest ‘coronavrije’ plek onder de Europese vakantiebestemmingen, krijgt nu plots de status van ‘hoogrisicozone’. Met de gevreesde Deltavariant in opmars, overwegen onze politici dubbele testen en een verplichte quarantaine van 10 dagen voor wie terugkeert. En zo vallen mogelijks niet alleen de vakantieplannen van u en ik in het water, maar ook de boekingen van deze drie Vlaamse B&B-uitbaters in de Algarve. “Een verplichte quarantaine zou een ware catastrofe betekenen.”
 2. Krijg tot 50 procent van je verbouwfacturen terugbetaald via de nieuwe Mijn VerbouwPremie
  Livios

  Krijg tot 50 procent van je verbouwfac­tu­ren terugbe­taald via de nieuwe Mijn VerbouwPre­mie

  Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Die nieuwe premie omvat verschillende oudere premies voor renovaties en energiebesparende ingrepen. Voor welke werken kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie precies aanvragen? Hoeveel krijg je terugbetaald? En hoe werkt het systeem precies? Bouwsite Livios.be zocht het uit. Energetisch renoveren blijft immers dé manier om je energieprijzen zoveel mogelijk te beperken.
 3. Waarom de stijgende coronacijfers niet meer te vergelijken zijn met de vorige golven: “Nog maar 2 procent van alle besmette mensen belandt in ziekenhuis”
  PREMIUM

  Waarom de stijgende coronacij­fers niet meer te vergelij­ken zijn met de vorige golven: “Nog maar 2 procent van alle besmette mensen belandt in ziekenhuis”

  Van elke 100 personen die vandaag positief testen op Covid-19, belanden er gemiddeld nog maar een tweetal in het ziekenhuis. Dat is vier keer minder dan tijdens de piekmomenten de afgelopen maanden. Een duidelijk signaal dat de vaccins hun werk doen, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). Ook bij de overlijdens gaat het de goede kant op: in de twee weken tussen 2 en 15 juli zijn er in Vlaanderen bijvoorbeeld slechts twee overlijdens door Covid-19 geregistreerd. Wat de vraag doet rijzen: moeten we nu eigenlijk nog kijken naar het aantal besmettingen?
 1. Een rubberen eland, geconstipeerde schorpioenen en een deurknoptheorie: deze gekke studies wonnen de Ig-Nobelprijs

  Een rubberen eland, geconsti­peer­de schorpioe­nen en een deurknop­the­o­rie: deze gekke studies wonnen de Ig-Nobelprijs

  De Ig Nobelprijs wordt al meer dan dertig jaar uitgereikt aan gekke studies. De voorwaarde is dat de studies je eerst doen lachen, maar vervolgens aan het denken zetten. De competitie is een vette knipoog naar de echte Nobelprijzen die in december zullen uitgereikt worden, maar toch zijn ze ook zeer geliefd in de wetenschapswereld. Dit jaar zijn er alweer knotsgekke winnaars, waaronder een onderzoek naar seks tussen geconstipeerde schorpioenen en een antwoord op de vraag waarom de meest talentvolle mensen soms geen succes hebben.
 2. INTERVIEW. Infectioloog ziet nieuwe fase in corona-epidemie aanbreken: “Stop met focus op besmettingen en temper de paniek”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Infectio­loog ziet nieuwe fase in corona-epidemie aanbreken: “Stop met focus op besmettin­gen en temper de paniek”

  “We moeten er niet flauw over doen: angst verkoopt. Maar de cijfers van vandaag zijn niet te vergelijken met die van vorig jaar.” Die boodschap van Jeroen van der Hilst (44), infectioloog aan het Jessa Ziekenhuis, krijgt opvallend veel bijval op sociale media. Van der Hilst - geboren in Nederland maar al tien jaar actief in ons land - vindt dat we anders met het virus moeten omgaan. “Neen, er komt geen tsunami meer.”