Een illustratie van Wasp-39b en haar ster.
Volledig scherm
Een illustratie van Wasp-39b en haar ster. © NASA

Grote hoeveelheid water op 'hete Saturnus' verrast astronomen en maakt vorming planeten verwarrender

Een planeet buiten ons zonnestelsel blijkt veel meer water te bevatten dan gedacht. Het gaat om een exoplaneet op een afstand van 700 lichtjaar die qua grootte vergelijkbaar is met Saturnus. Volgens de onderzoekers betekent dit dat exoplaneten heel andere samenstellingen kunnen hebben dan de hemellichamen uit ons eigen zonnestelsel.

9 reacties

 • Jan Dierckx

  3 jaar geleden
  Ze kunnen al heel wat, maar elke nieuwe ontdekking bewijst hoe weinig we weten. Het moment dat de kennis groter wordt dan de aangeboren menselijke arrogantie die verhinderd dat een mens af en toe zegt dat hij het niet weet is nog ver weg.
 • Geert Matthys

  3 jaar geleden
  We geraken hier toch nooit weg dus allemaal nutteloze info.
 • Tim Claes

  3 jaar geleden
  De denkfout die de mens al eeuwen maakt, hetzij vanuit een relgieuze, hetzij vanuit een wetenschappelijke visie, is dat hij denkt dat zijn bestaan de norm is voor elk ander bestaan.
 • Jan Verstrepen

  3 jaar geleden
  En hebben ze daar ook de vrijgestelde hoeveelheid water per gezin afgeschaft zodat de CEO van de watermaatschappij nog enkele honderdduizend € meer zou krijgen???
 • Sobek Wessels

  3 jaar geleden
  Ach we weten nog heel veel niet . Ik denk dat alles mogelijk is in het universum !
 1. We hebben net boodschap verstuurd naar mogelijk buitenaardse leven op ‘superaarde’ en over 26 jaar kunnen we al antwoord hebben
  Wetenschap

  We hebben net boodschap verstuurd naar mogelijk buitenaard­se leven op ‘superaarde’ en over 26 jaar kunnen we al antwoord hebben

  21 juni 2043: dat is de dag dat wetenschappers van Messaging Extraterrestrial Intelligence (METI) aan hun ontvangers gekluisterd zullen zijn, in de hoop bericht te krijgen van een buitenaardse beschaving op GJ273b. Dat is een superaarde op 12,4 lichtjaar – 70.000.000.000.000 kilometer – van onze aarde. Exact een maand geleden verstuurden ze daartoe enkele boodschappen.

Wetenschap & Planeet