De Aperture Spherical Radio Telescope, bekend onder de naam FAST is met zijn 500 meter diameter de grootste radiotelescoop ter wereld.
Volledig scherm
De Aperture Spherical Radio Telescope, bekend onder de naam FAST is met zijn 500 meter diameter de grootste radiotelescoop ter wereld. © AP

Grootste radiotelescoop ter wereld nu ook opengesteld voor internationaal onderzoek

Sinds gisteren kunnen astronomen van over de hele wereld een aanvraag indienen om gebruik te maken van de Chinese FAST-radiotelescoop. Dat heeft het Franse persbureau AFP (in december) gemeld en bevestigt nu het Chinese staatspersagentschap Xinhua.

4 reacties

 • Dirk Van Troyen

  2 weken geleden
  Gaston, eventueel met vele mini-satellietjes die zich samenstellen tot een grote telescoop? Moeilijk maar misschien niet onmogelijk.
 • Gaston Batsleer

  2 weken geleden
  Beste Yves Steenssens, een radiotelescoop in de ruimte is onmogelijk. De diameter van de telescoop moet enorm zijn omwille van de frequentie van de radiogolven en de gevoeligheid. Visueel is dat wel mogelijk, zie de Hubbel telescoop.
 • Yves Steenssens

  2 weken geleden
  Mooi , maar met telescoop in de ruimte is alles duizend keer beter te zien zonder aardse atmosfeer
 • Paul Verbeeck

  3 weken geleden
  Het zal wel het nodige moeten kosten om deze te kunnen gebruiken en het zal zijn van eerst met geld over de brug te komen en dan pas gebruik ervan maken
 1. Tiener haalt gevaarlijke stunt uit op rijdende bus
  Play

  Tiener haalt gevaarlij­ke stunt uit op rijdende bus

 2. Alerte spoorwegarbeider redt kind van aanstormende trein
  Play

  Alerte spoorwegar­bei­der redt kind van aanstormen­de trein

Wetenschap & Planeet