Een onderzoeker staat bij de Compact Muon Solenoid-detector, onderdeel van LHC.
Volledig scherm
PREMIUM
Een onderzoeker staat bij de Compact Muon Solenoid-detector, onderdeel van LHC. © Fons Rademakers / ANP

Groen licht voor megaversneller van 20 miljard: “We kunnen op een compleet nieuwe wereld stuiten”

Hij lijkt er te gaan komen, een megaversneller van 100 kilometer onder het Meer van Genève. Europese deeltjesfysici kondigden vrijdag een officiële haalbaarheidsstudie aan naar het kostbare megaproject. 

39 reacties

 • Paul vanhaezebrouck

  3 maanden geleden
  Vooruitgang, ik was zeer gelukkig in de jaren '80 zonder internet, zonder gsm, en zonder digitale tv. Als er 5 miljard minder mensen waren geweest op planeet aarde, was dat allemaal niet nodig, en geen sprake ban Big Brother, en stress. en beschavingsziekten zoals nu.
 • Marc Van der Vloedt

  12 maanden geleden
  Liggen ondertuSSen op vinkenslag, de albino van het Vaticaan (of andere/meerdere sekten) en professor Langdon (of staatsagenten), goed voor een vervolgfilm. (of absolute realiteit/werkelijkheid,Energie/macht,overheersing/bevrijding,Tijd/frequenties,toekomst/geschiedenis)
 • Harmen van den Heuvel

  12 maanden geleden
  Geld voor veel dure wetenschappelijke kennis verrijking, wat sommigen hobby's noemen.Alleen jammer dat macht-wellustelingen het vaak misbruiken voor oorlogs- voering. Wereld heerschappij is niet ver weg. Amerika, China en Rusland. Alle drie zouden ze alle macht willen hebben.
 • Jos Van Den Driel

  1 jaar geleden
  goed iniatief, geeft ons hoop voor de toekomst want op deze planeet alleen gaan we het niet redden met huidige technologie
 • emiel wouters

  1 jaar geleden
  Een die sneller verdwijnt als dat je ze zal gezien hebben. En misschien gaat die van ons dan ook mee. Dan zijn we van een ding zeker. Geen 2de corona golf.
 1. Wat is een mRNA-vaccin? Biostatisticus Geert Molenberghs beantwoordt vragen over het Pfizer-vaccin
  Play

  Wat is een mR­NA-vac­cin? Biostatis­ti­cus Geert Molen­berghs beant­woordt vragen over het Pfi­zer-vac­cin

  Ben je verplicht je te laten vaccineren? Moet je de coronamaatregelen daarna nog volgen? En wat is een mRNA-vaccin? Jongeren zitten met veel vragen over de verschillende coronavaccins. ‘IK BEN DAAR’ is een campagne van WAT WAT in samenwerking met Technopolis. De campagne richt zich tot jongeren tussen de 16 en 24 jaar en heeft als doel dit doelpubliek te informeren en motiveren om zich te laten vaccineren tegen corona. De 22-jarige Derick ontmoet biostatisticus Geert Molenberghs. Samen unboxen ze het Pfizer-vaccin.
 2. Vleesetende bacterie maakt marmeren tombes van Michelangelo in Medici-grafkapel weer schoon

  Vleeseten­de bacterie maakt marmeren tombes van Michelange­lo in Medici-grafkapel weer schoon

  Het marmer van de graftombes die Michelangelo maakte voor de Florentijnse familie de’ Medici vertoont al sinds 1595 vlekken en verkleuring. De technieken om het weer schoon te krijgen, kwamen er pas recent, na enkele eeuwen. Toch bleef er ook dan nog altijd hardnekkig vuil achter. In het geheim werd de maanden voor de coronapandemie en ook tijdens de tweede golf duchtig geëxperimenteerd met bacteriën. En met succes.

Wetenschap & Planeet