Volledig scherm
© Facebook - Eleni Antoniadou

Griekse wetenschapster pocht met verwezenlijkingen bij NASA, maar wat speurwerk van professor brengt waarheid aan het licht

De 31-jarige Griekse Eleni Antoniadou werd de voorbije jaren in haar thuisland en daarbuiten gelauwerd om haar wetenschappelijk werk. Ze verwierf faam als onderzoekster bij NASA, astronautentrainer, experte in regeneratieve geneeskunde en producente van innovatieve kunstmatige organen. Speelgoedfabrikant Mattel vernoemde zelfs een Barbiepop uit hun reeks ‘Sheroes’ naar haar. Collega’s uit de Griekse academische wereld stellen nu echter dat Antoniadou wel heel creatief omsprong met de waarheid aangaande haar professionele en wetenschappelijke verwezenlijkingen.

  1. Omstreden studie: Engeland wil proefpersonen bewust besmetten met Covid-19 voor snellere ontwikkeling vaccin

    Omstreden studie: Engeland wil proefperso­nen bewust besmetten met Covid-19 voor snellere ontwikke­ling vaccin

    Het Verenigd Koninkrijk maakt zo’n 37 miljoen euro vrij voor zogenaamd ‘human challenge’-onderzoek. Daarbij krijgen vrijwillige testpersonen het nieuwe coronavirus bewust toegediend om te zien hoe efficiënt een kandidaat-vaccin is. Dit soort klinische studies is ethisch omstreden zolang er geen afdoende behandeling bestaat voor de ingespoten ziekte. Voor Covid-19 is er tot nu toe geen geneesmiddel.
  2. Zomaar van hot naar her reizen, is ook met een coronavaccin iets wat we zullen moeten loslaten

    Zomaar van hot naar her reizen, is ook met een coronavac­cin iets wat we zullen moeten loslaten

    Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde aan de universiteit van Kopenhagen, schetst een somber beeld van de toekomst zelfs indien er een coronavaccin wordt gevonden. “Aids legde de vrije seks aan banden, Covid-19 is ook een soa, geen seksuele, maar een sociaal overdraagbare aandoening. De seks zoals we die in de jaren 70 hadden, is nooit teruggekomen. Ik denk dat hetzelfde gaat gelden voor onze sociale relaties”, zegt de Nederlander in een interview met de Volkskrant.

Wetenschap & Planeet