Een vrouw laat een PCR-test uitvoeren in Zuid-Afrika. Inzet: de grafiek van het aantal besmettingen in Gauteng. De rode lijn (omikron) schiet als een raket omhoog.
Volledig scherm
Een vrouw laat een PCR-test uitvoeren in Zuid-Afrika. Inzet: de grafiek van het aantal besmettingen in Gauteng. De rode lijn (omikron) schiet als een raket omhoog. © RV

Grafiek van ‘Financial Times’-journalist toont aan hoe besmettelijk omikron is: van 2.273 naar 11.535 nieuwe gevallen in amper vier dagen tijd

Een grafiek van een ‘Financial Times’-journalist doet niet veel goeds vermoeden. John Burn-Murdoch vergelijkt de opgang van de verschillende golven in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng, waar de gevreesde omikronvariant nu welig tiert. Daarbij valt op hoe steil de rode omikronlijn naar omhoog gaat. In heel Zuid-Afrika is het aantal dagelijkse besmettingen van 2.273 naar 11.535 gestegen in amper vier dagen tijd. Wetenschappelijk onderzoek heeft daarnaast nog eens aangetoond dat het risico op herinfectie drie keer hoger ligt met de nieuwe variant.

 1. “Teleurstellende" studie ontkracht dat organische verbindingen in Marsmeteoriet van biologische oorsprong zijn

  “Teleur­stel­len­de" studie ontkracht dat organische verbindin­gen in Marsmeteo­riet van biologi­sche oorsprong zijn

  De ALH 84001-meteoriet is sinds zijn aankomst op Aarde voer voor discussie geweest. Het eerste onderzoeksteam dat met de Marsmeteoriet aan de slag ging, geloofde immers dat hij bewijs leverde voor voormalig leven. Andere onderzoekers hebben dat altijd ontkracht. Ook het onderzoeksteam van Andrew Steele (Carnegie Institution for Science) vond dat de organische verbindingen geen biologische oorsprong hebben, maar het resultaat zijn van een interactie tussen water en het gesteente.
 1. Ook in onze buurlanden raken kinderen massaal besmet: mondmaskers en (zelf)tests moeten schoolsluitingen tegengaan

  Ook in onze buurlanden raken kinderen massaal besmet: mondmas­kers en (zelf)tests moeten schoolslui­tin­gen tegengaan

  De Vlaamse scholen kreunen onder de coronapandemie. De ene uitbraak volgt de andere op, leerkrachten vallen een na een uit en hele klassen moeten in quarantaine. Het aantal besmettingen bij kinderen was nooit zo hoog. Het Overlegcomité buigt zich op dit moment dan ook over een eventuele sluiting van de scholen om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Ook in onze buurlanden zijn kinderen de motor van de pandemie, al lijkt het sluiten van de scholen op dit moment nergens aan de orde.
 2. 2021 was wereldwijd het vijfde warmste jaar ooit, concentratie broeikasgas methaan stijgt snel
  12

  2021 was wereldwijd het vijfde warmste jaar ooit, concentra­tie broeikas­gas methaan stijgt snel

  2021 was wereldwijd het vijfde warmste jaar ooit, de afgelopen zeven jaren waren "met een duidelijke marge" de zeven warmste. Ondertussen beleefde Europa zijn warmste zomer ooit in 2021. Bovendien bleven de mondiale concentraties van koolstofdioxide en methaan aanzienlijk stijgen. Dat blijkt maandag uit de jaarlijkse bevindingen van het Europese aardobservatieprogramma Copernicus (C3S).

Wetenschap & Planeet