Een beeld van op 19 november 2020. Vanmorgen is het gevaarte in elkaar geklapt.
Volledig scherm
Een beeld van op 19 november 2020. Vanmorgen is het gevaarte in elkaar geklapt. © AFP

Gigantische telescoop, bekend van James Bond, ingestort op Puerto Rico

WetenschapOp het eiland Puerto Rico is dinsdag de Arecibo radiotelescoop ingestort, zo hebben Puertoricaanse meteorologen op sociale media gemeld. De beroemde installatie van 900 ton was na een Chinese de grootste radiotelescoop ter wereld. Het bouwwerk is onder meer bekend van James Bond, maar ook van wetenschappelijke doorbraken.

1 reactie

 • Hans Mannaerts

  2 maanden geleden
  Deze telescoop zou helemaal niet gesloopt worden. Er was enkele jaren terug net een overeenkomst bereikt met een Amerikaanse universiteit die vanaf volgend jaar het beheer zou overnemen en men was wel degelijk bezig met na te gaan hoe deze, na de kabelbreuk, alsnog gered kon worden. Zeer spijtig dat dit wetenschappelijk instrument nu verloren is.
 1. Leuvense studie brengt reactie in longen van ernstig zieke Covid-19-patiënten in beeld: “We begrijpen nu beter wat er misloopt bij kritiek zieke patiënten”
  PREMIUM
  Leuven

  Leuvense studie brengt reactie in longen van ernstig zieke Co­vid-19-patiënten in beeld: “We begrijpen nu beter wat er misloopt bij kritiek zieke patiënten”

  Onderzoekers van UZ Leuven, de KU Leuven en het VIB onderzochten de afweerreactie bij Covid-19-patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen vanwege een longontsteking. Uit gedetailleerde analyses van het longvocht ontdekten ze nieuwe factoren die een rol spelen in de overdreven immuunreactie tegen het virus bij ernstig zieke patiënten.
 2. Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
  Energie

  Nieuwe tariefrege­ling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep

  Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee.
 1. Scheer mee met wingsuits over meest beruchte skipiste ter wereld
  Play
  skiën

  Scheer mee met wingsuits over meest beruchte skipiste ter wereld

 2. Politie maakt einde aan achtervolging met dit gewaagde maar efficiënte manoeuvre
  Play

  Politie maakt einde aan achtervol­ging met dit gewaagde maar efficiënte manoeuvre

Wetenschap & Planeet