Geluid klinkt op Mars anders dan op aarde
Als het mensen ooit gaat lukken om op Mars rond te lopen, zullen ze flink moeten wennen aan het geluid. Dat blijkt namelijk heel anders te klinken dan op aarde. Een internationale groep wetenschappers heeft dat ontdekt dankzij twee microfoons in de Marsverkenner Perseverance. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het belangrijke wetenschappelijke blad ‘Nature’.
Met de microfoons luisterden de wetenschappers naar geluiden op de rode planeet. Zo hoorden ze de helikopter Ingenuity voorbij vliegen. Omdat ze precies wisten waar de verkenner stond en waar en wanneer de helikopter vloog, konden ze berekenen hoelang het duurde voor het geluid de microfoon bereikte.
Het geluid haalde een snelheid van 240 meter per seconde, terwijl het op aarde aan 340 meter per seconde gaat. Dat was verwacht: de dampkring op Mars is veel dunner.
Laserstraal
Een andere meting leverde dan weer een onverwacht resultaat op. De microfoons registreerden hoe de verkenner een laserstraal afvuurde op een rots om de samenstelling te meten. Het geluid van de laser verplaatste zich met een snelheid van 250 meter per seconde, sneller dan verwacht.
Terwijl de aarde één snelheid van het geluid heeft, blijkt Mars dus twee snelheden van geluid te hebben: hoge geluiden als de laser gaan sneller dan de lage tonen van de rotor van de helikopter. Mensen zouden hoge tonen dan eerder horen dan lage geluiden.
Verder is Mars heel stil, aldus de onderzoekers. Ze hoorden alleen de wind en de wielen van de verkenner toen die over stenen reed.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Schiereiland Testerep strekte zich ooit uit van Westende tot Oostende: hoe archeologen onze kust willen beschermen
-
Argentijnse wetenschappers vinden fossiel van ‘draak des doods’
Argentijnse wetenschappers hebben een nieuwe soort ontdekt: een enorm vliegend reptiel. Het wezen draagt de bijnaam ‘draak des doods’ en leefde zo’n 86 miljoen jaar geleden tussen de dinosaurussen. -
Livios
Meer privacy én groen in je tuin? Deze natuurlijke afscheidingen plaats je in een wip
Droom je van een tuin die je een vakantiegevoel geeft? Dan is één van je vereisten waarschijnlijk ook dat je buren geen inkijk hebben. Bouwsite Livios lijst tien oplossingen op waarmee je in een handomdraai voor meer groen en privacy in je tuin zorgt. -
-
TV14
Bekijk hier de eerste beelden van Johny Voners als angstaanjagende maffiabaas in ‘Een goed jaar’
We kennen hem vooral als de sympathieke Xavier uit ‘F.C. De Kampioenen’, maar wijlen Johny Voners had wel meer in z'n mars. Dat bewees de acteur in de gloednieuwe Streamz-reeks ‘Een goed jaar' — z’n laatste rol ooit — waarin hij een Antwerpse maffiabaas vertolkt. Minder sympathiek, maar daarom niet minder straf. -
Tomasz gaat voor het eerst werken met zijn 'vliegende auto'
-
PREMIUM
Wat gebeurt er in je lichaam als je veel stress hebt?
-
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen.