Geamputeerde kikkerpoot groeit weer aan dankzij geneesmiddelencocktail: nog niet meteen voor de mens, maar “belangrijke eerste stap”
Wetenschappers zijn erin geslaagd een geamputeerde achterpoot van een kikker weer te laten aangroeien na een korte behandeling met een geneesmiddelencocktail. Het geslaagde experiment wordt als baanbrekend beschouwd in de regeneratieve geneeskunde, die zich bezig houdt met het vermogen van het lichaam om weefsel en cellen te herstellen. De toepassing voor de mens is nog niet voor morgen, maar expert Bob Lanza noemt het “een belangrijke eerste stap”.
Sommige wezens bezitten een aangeboren vermogen om verloren ledematen weer te laten aangroeien, zoals salamanders, zeesterren, krabben en hagedissen. Platwormen kunnen zelfs in stukjes worden gehakt en elk stukje kan dan een heel organisme reconstrueren. Maar de meeste dieren, waaronder ook de mens, hebben die capaciteit níet. Al kan een gehalveerde lever weer volledig aangroeien en kunnen vingertopjes van kinderen ook weer aangroeien. Hele ledematen kan de natuur bij zoogdieren niet doen aangroeien. De snelle vorming van littekenweefsel beschermt ons wel tegen bloedverlies en infecties, maar voorkomt ook het opnieuw aangroeien van een lidmaat.
Voor hun onderzoek amputeerden wetenschappers van Harvard en van Tufts University een poot van een Afrikaanse klauwkikker, een soort die zelf niet op natuurlijke wijze ledematen kan regenereren. De klauwkikker kreeg een behandeling van amper 24 uur met een cocktail van vijf medicijnen, via een siliconen kapje rond de wonde. De medicijnen hadden elk een ander doel, zoals het verminderen van ontstekingen en van de productie van collageen om de groei van littekenweefsel te stoppen. De medicijnen moesten ook de groei van nieuwe zenuwvezels, bloedvaten en spieren bevorderen.
Resultaat: in anderhalf jaar tijd groeide een nieuwe functionele kikkerbil aan. Het experiment werd herhaald bij tientallen kikkers, waarvan er heel wat een bijna volledig functionele poot opnieuw creëerden, inclusief botweefsel en zelfs teenachtige structuren. De nieuwe ledematen konden bewegen en reageerden op aanrakingen. De kikkers konden ze ook gebruiken om te zwemmen.
Ook bij de mens?
Het doet de vraag rijzen of dit ook perspectief biedt voor de mens. Kan je ook bij mensen een regeneratievermogen om weefsel te herstellen, en zelfs organen die verloren zijn gegaan door ziekte of letsel? De onderzoekers vermoeden dat volwassen mensen nog altijd de informatie bezitten die nodig is om lichaamsstructuren aan te maken en dat het in theorie mogelijk moet zijn om dit slapende vermogen aan te boren. “De juiste geneesmiddelencocktail zou de nodige eerste signalen kunnen geven om het regeneratieve proces in gang te zetten”, zegt bioloog Michael Levin, verbonden aan de Tufts University. Het team is nu van plan om de techniek ook bij zoogdieren te testen.
Bob Lanza, een expert die niet bij het onderzoek betrokken was, beschreef de vooruitgang als een “verbazingwekkende prestatie”. Hij is optimistisch over de toekomst. “De studie heeft zeer opwindende gevolgen voor de regeneratieve geneeskunde”, zegt Lanza. “Hoewel kikkers een veel grotere regeneratieve capaciteit hebben dan mensen, is dit een zeer belangrijke eerste stap. Met de juiste combinatie van medicijnen en factoren zou een vergelijkbare benadering mogelijk de regeneratie kunnen stimuleren en verloren functies kunnen herstellen bij mensen.”
Volgens cardioloog Michael Schneider is ook zijn domein een mogelijk toepassingsgebied voor de techniek, onder meer om een genezing zonder littekens te mogelijk te maken na een hartaanval. “De resultaten zijn zeer intrigerend voor de menselijke regeneratieve geneeskunde, en overstijgen de loutere implicaties voor ledematen”, beweert Schneider. “Zoals de auteurs zelf erkennen, zal een cruciale stap die eerst moet worden gezet voordat er tests op mensen kunnen worden uitgevoerd, bestaan uit het bewijs dat deze aanpak, mogelijk met verdere verfijningen, ook kan worden toegepast op zoogdieren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6
Zo smaakte de prehistorie: voedingsbedrijf kweekt gehaktbal van lang uitgestorven mammoet
Was je altijd al benieuwd hoe een mammoet smaakte? Vow, een bedrijf dat vlees kweekt uit cellen, heeft een gehaktbal van mammoetvlees gemaakt. Voorlopig heeft nog niemand kunnen proeven van de wollige prehistorische olifant, maar volgens experts vormt kweekvlees wel de toekomst: “Dit kan het klimaat redden en dieren hoeven niet meer te lijden.” -
“Spookachtig” ruimteobject zendt om de 18 minuten radiosignalen uit
Een Australische astronoom is bij het in kaart brengen van radiogolven in het heelal op een hemellichaam gebotst dat drie keer per uur enorme energiegolven uitstootte. Wetenschappers hadden zoiets nog nooit gezien. Nature publiceerde gisteren een studie over de verrassende ontdekking, die voorlopig een mysterie blijft. -
Heb jij de ‘valse zonsondergang’ al gezien? “Kijk na de avondschemering richting het westen voor het bijzondere dierenriemlicht”
Is het een heldere nacht en ben je op een plaats met weinig lichtvervuiling? Kijk dan zeker eens omhoog naar het westen net nadat de avondschemering is verdwenen. Want dan heb je een uur lang de kans om een bijzonder astronomisch fenomeen waar te nemen: het dierenriem- of zodiakaal licht. -
-
PREMIUM
Maakt feromonenparfum jou écht onweerstaanbaar? Prof legt uit wat (niet) werkt
Ook al is Valentijn al even achter de rug, toch staan de sociale media - met TikTok op kop - vol met video’s over feromonenparfums. Het zou jou onweerstaanbaar maken voor het andere geslacht. Maar vallen vrouwen of mannen hierdoor echt voor jou in zwijm? En wat zijn die feromonen eigenlijk juist? Volgens hoogleraar Fysiologie Jan Hindrik Ravesloot is hier toch een geurtje aan. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet.