Franse onderzoekers ontdekken grafgrot die 2.500 jaar verborgen bleef: “Afdruk van kindervoetjes gevonden”
Franse speleologen hebben in Charente, een stadje in het zuidwesten van Frankrijk, een opmerkelijke ontdekking gedaan. De onderzoekers vonden er een grafgrot die dateert uit de bronstijd (2200-800 voor Christus). De grot is meer dan een kilometer lang en er zijn sporen van menselijke activiteit gevonden van meer dan een millennium lang. Het labyrint bleef 2.500 jaar verborgen, zo stellen de archeologen. Er werden menselijke en dierlijke resten gevonden die nog in perfecte staat zijn. “Alsof de laatste bewoners de plek nog maar net hebben verlaten”, zegt het Franse ministerie van Cultuur.
Speleologen ontdekten de grot in het zuidwesten van Frankrijk in Charente, meer bepaald in Rochefoucauld-en-Angoumois. Volgens het Franse ministerie van Cultuur is de ondergrondse begraafplaats “een van de grootste grafgrotten in Frankrijk, misschien wel in Europa”. De grafgrot van meer dan een kilometer lang is ongeveer 3.000 à 4.000 jaar oud en werd in perfecte staat teruggevonden.
In de grot vonden speleologen de typische stalactieten en stalagmieten, zoals die wel vaker in andere grotten terug te vinden zijn. Ook vonden ze duidelijke aanwijzingen van menselijke aanwezigheid in de grot. Er werden bijvoorbeeld restanten gevonden van afdrukken van kindervoetjes in de modder. “De grot zou gebruikt zijn van de vroege tot de late bronstijd, en dat over een periode van ongeveer 1.300 jaar”, zo zei prehistoricus Jérôme Primault aan het Franse persagentschap AFP. “Naast de opvallende lengte van het complex, beslaat de site dus ook een groot stuk van de menselijke geschiedenis. Meer dan een millennium.”
(lees verder onder de foto’s)
Inkijk in begrafenisrituelen en leven uit de bronstijd
De ingang van de grot zou zo’n 2.500 jaar geleden geblokkeerd zijn geraakt, waardoor de grot afgesloten werd voor mens en dier. De onderzoekers vermoeden dat een natuurlijke oorzaak zoals een aardverschuiving de ingang afsloot, maar ze sluiten niet uit dat de grot opzettelijk afgesloten werd. In 2021 kon de mens voor het eerst de grot opnieuw betreden.
Omdat de grot al die tijd geïsoleerd was, bleef alles in perfecte staat bewaard. En dit twintig meter onder de grond. Het Franse ministerie van Cultuur, dat met de vondst naar buiten kwam, zei dat het leek alsof de laatste bewoners nog maar net de grot verlaten hadden.
Volgens Primault geeft dit alles een duidelijke inkijk in de begrafenisrituelen uit de bronstijd. Er zouden al lichamelijke resten van zo’n tiental mensen ontdekt zijn. Ook vermoeden de speleologen dat mensen echt leefden in de grot. Er werden restanten van aardewerken potten en zelfs vuur ontdekt. Ook ontdekten de archeologen restanten van botten van dieren zoals varkens en ossen, dat zou een aanwijzing kunnen zijn van het feit dat mensen aten in de grot.
(lees verder onder de foto’s)
Réseau de la Licorne
Toen gemeenteambtenaren van La Rochefoucauld in februari 2021 met wegwerkzaamheden bezig waren, kwam de grot toevallig tevoorschijn. Uiteindelijk bleek het om een groot complex te gaan met kamers en galerijen van meer dan één kilometer lang.
De speleologen gaven de grafgrot de naam ‘Réseau de la Licorne’, wat letterlijk ‘Netwerk van de Eenhoorn’ betekent. Door de omvang van de grot kan de rest van het archeologisch onderzoek nog jaren in beslag nemen, zegt Primault. Om ervoor te zorgen dat de vondsten niet aangetast worden, blijft de grot gesloten voor het publiek.
LEES OOK:
Peruaanse archeologen vinden resten van kinderen en volwassen die 1.200 jaar geleden werden geofferd
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Je telecom en energie-/bankzaken in één contract combineren: kom je dan voordeliger uit? Wij maakten de berekening
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk zijn PFAS? Prof beantwoordt 5 vragen: “Pas nu kunnen we deze stoffen veel beter meten. Daarom is er nu zoveel aandacht voor”
Vandaag is in Zwijndrecht de aftrap gegeven van een grootschalig bloedonderzoek naar PFAS. Meer nog, het is de grootste in zijn soort ooit binnen Europa. Wat zijn die PFAS precies? Hoe ernstig is het probleem voor onze gezondheid? En kunnen we onszelf ertegen beschermen? Lieven Bervoets, hoogleraar ecotoxicologie aan de Universiteit Antwerpen zoekt het voor ons tot op de bodem uit. -
PREMIUM
Psycholoog geeft advies om je focus te behouden tijdens de blok: “Zet je smartphone op vliegtuigstand én leg hem in een andere ruimte”
De blok staat weer voor de deur. Je focus bewaren is dan nog meer dan anders van belang. Maar in een wereld vol digitale prikkels is dat niet altijd zo eenvoudig. Psycholoog en focusexpert Mark Tigchelaar, die er het boek ‘Focus Bites’ over schreef, geeft advies. “Eenvoudige tekeningetjes maken tijdens een lezing verhoogt je concentratie met liefst 29 procent.” -
-
PREMIUM
“Gemiddeld leven er bij ons 4.000 tot 7.000 dieren in een mierennest”: hoe krijg je mieren weg uit je huis?
-
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug
Heb je als volwassene een bril of lenzen op sterkte nodig? Vergeet dan niet om bij je ziekenfonds aan te kloppen, want dat betaalt een deel van je aankoop terug. Soms zelfs als het over een zonnebril op sterkte gaat. Spaargids.be bezorgt een overzicht van de actuele vergoedingen. -
PREMIUM
“Mensen met autisme kijken anders naar de wereld”: psycholoog legt uit wat autisme echt is en wanneer een diagnose steek houdt
Tegenwoordig zijn we vaak overprikkeld. En soms onhandig in de omgang. Dat zou zomaar autisme kunnen zijn. Pas op, waarschuwt klinisch psycholoog Annelies Spek: “Autisme is geen stoornis die je zomaar stelt, daar moet je heel zorgvuldig mee omgaan. Een verkeerde diagnose bepaalt voor een deel je identiteit, en dat levenslang.” Maar wat is autisme? En waarom denken zoveel mensen dat ze het hebben? -
PREMIUM
Long Covid? Wetenschap weet nog maar 2 dingen zeker (maar onderzoekt veel)