Een depressieve vrouw.
Volledig scherm
Een depressieve vrouw. © Getty Images/iStockphoto

Experten willen meer onderzoek naar afbouwen van antidepressiva

Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig naar het afbouwen van antidepressiva. Dat vindt een internationaal team onder leiding van UGent-onderzoekers. Hoewel er veel bekend is over het groeiend gebruik van antidepressiva, is dat niet het geval over veilige en effectieve methodes om ermee te stoppen.

 1. Het waren niét de pillen die Brenda door haar depressie hebben gesleurd, maar haar tuin. Nu stelt ze die open voor iedereen
  PREMIUM

  Het waren niét de pillen die Brenda door haar depressie hebben gesleurd, maar haar tuin. Nu stelt ze die open voor iedereen

  Op de barricades staan? Brenda Froyen (42) is er eventjes klaar mee. De vrouw die jarenlang gestreden heeft voor een betere geestelijke gezondheidszorg, keert terug naar de basis: haar tuin. Want het waren niét de pillen die er haar destijds hebben doorgehaald, bij haar psychose en depressie. Wel: wroeten in de aarde. Straks staat die tuin ook open voor anderen. “De zorg maakt ons afhankelijk. Ik hoop dat mensen hier zullen ervaren hoe ze zichzélf kunnen helpen.”
 2. "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
  HLN Shop

  "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspeci­a­list voor een betere nachtrust

  Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips.

Wetenschap & Planeet