Als het coronavaccin van farmabedrijf Novavax wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap, kunnen de eerste leveringen al deze herfst gebeuren.
Volledig scherm
PREMIUM
Als het coronavaccin van farmabedrijf Novavax wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap, kunnen de eerste leveringen al deze herfst gebeuren. © REUTERS

Europa koopt 200 miljoen coronavaccins van totaal ander type: wat is het Novavax-vaccin en hoe werkt het?

De Europese Commissie heeft beslist om nog eens 200 miljoen coronavaccins aan te kopen, dit keer van het Amerikaanse farmabedrijf Novavax. Het gaat om een nieuw type vaccin, dat op een totaal andere manier werkt dan de inentingen die nu al in België gebruikt worden. Maar volgens vaccinoloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) is de nieuwkomer wel even doeltreffend.

26 reacties

 • Stefanie van Dijk

  2 maanden geleden
  Waarom is men aan deze kant van de wereld allemaal bezig met 3e booster vaccinaties terwijl grote delen van de wereld nog nagenoeg niks gevaccineerd hebben?
 • Yolande MARIS

  2 maanden geleden
  Ze moeten toch blijven verdienen zeker nu ze niemand meer vinden om te prikken.Binnenkort zullen ze wel proberen een verplichting in te voeren kwestie hun verdienmodel aan de gang te houden.
 • Regina Blanckaert

  2 maanden geleden
  Ze moeten toch iedereen wat laten verdienen zeker,de pharma wordt stinkend rijk,dus ze gaan dat beestje zeker nog een tijdje onder ons houden,geld en macht
 • patrick feyen

  2 maanden geleden
  Ja als het iemand anders zijn centen zijn, maakt het niets uit
 • Veerle Van Der Vloet

  2 maanden geleden
  ASTRAZENICA werd ook goedgekeurd...eerst niet voor 65+, dan weer wel en uiteindelijk werden de meeste 65+ers hiermee gevaccineerd terwijl men nu weet dat dit veel minder efficiënt werkt..en precies deze groep heeft de meeste gevolgen bij dit virus, terwijl de jeugdige personen de meest doeltreffende vaccins krijgen en zij er sowieso bijna niets lichamelijks van voelen of overhouden...
 1. Nobelprijs voor Natuurkunde gaat onder meer naar grondleggers van klimaatonderzoek

  Nobelprijs voor Natuurkun­de gaat onder meer naar grondleg­gers van klimaaton­der­zoek

  De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar drie wetenschappers. Naar de Duitse Klaus Hasselman en de Amerikaanse Syukuro Manabe die de grondleggers zijn voor het onderzoek naar het klimaat en hoe de mens dit beïnvloedt. En naar de Italiaanse wetenschapper Giorgio Parisi die ontdekte hoe schijnbaar willekeurige verschijnselen toch beïnvloed worden door verborgen regels. Samen zorgden de laureaten ervoor dat we complexe systemen beter kunnen beschrijven.

Wetenschap & Planeet