Eerste longtransplantatie in Benelux bij kritieke Covid-19-patiënt
Een Covid-19-patiënt op intensieve zorg met onherstelbaar beschadigde longen heeft op 1 januari 2021 nieuwe longen gekregen in het transplantatiecentrum van UZ Leuven. Dat meldt het ziekenhuis in een persbericht. Het is de eerste keer in de Benelux dat een persoon die verzorgd wordt op een intensieve Covid-19-afdeling een longtransplantatie krijgt.
Delen per e-mail
Door het tekort aan beschikbare longen en omdat niet vooraf geplande transplantaties minder goede eindresultaten garanderen, zal UZ Leuven dit soort longtransplantaties maar heel uitzonderlijk kunnen uitvoeren. Het team van transplantchirurgen, pneumologen en intensivisten werkte een lijst met criteria uit: aan de hand van die strenge criteria zullen longtransplantaties bij intensieve COVID-19-patiënten in de toekomst overwogen worden.
Kostbare donorlongen
Al tijdens de eerste coronagolf kregen transplantatieartsen van UZ Leuven met de regelmaat van de klok de vraag om een longtransplantatie te overwegen bij een Covid-19-patiënt op intensieve zorg. Het ging daarbij meestal om mensen in coma die na meerdere weken op intensieve zorg in blijvend levensgevaar waren en waarbij genezing onmogelijk leek.
De bezwaren tegen dergelijke transplantaties in acute situaties zijn groot. In een transplantatiecentrum worden normaal gezien alleen patiënten geaccepteerd die op voorhand zorgvuldig gescreend werden om voor een longtransplantatie in aanmerking te komen. Een patiënt nieuwe longen geven zonder dat hij in een screeningstraject zit, heeft minder goede slaagkansen dan wanneer de transplantatie op voorhand gepland kan worden. Daarnaast is het ethisch gezien een moeilijke kwestie om kostbare donorlongen te geven aan een kritieke patiënt waarvan men niet weet hoe lang hij nog kan leven, terwijl er andere patiënten in een screeningstraject al maanden of jaren wachten op nieuwe longen.
Strenge selectiecriteria
Ondertussen verschenen er wereldwijd wetenschappelijke resultaten van succesvolle longtransplantaties bij ernstig zieke Covid-19-patiënten op intensieve zorg. Daarom boog het team van pneumologen, intensivisten en transplantatiechirurgen van UZ Leuven zich over een aantal criteria waaraan een Covid-19-patiënt op intensieve zorg zou moeten voldoen om een dringende longtransplantatie te kunnen krijgen.
Prof. dr. Geert Verleden, pneumoloog in UZ Leuven: “Dit soort longtransplantaties zullen uitzonderlijk blijven. Het kan sowieso alleen bij mensen die in levensgevaar zijn nadat ze minstens vier weken op intensieve zorg aan de beademing liggen. Daarnaast is er een leeftijdscriterium: hoe jonger de patiënt is, hoe meer kans hij maakt om nieuwe longen te krijgen. Belangrijker is dat de persoon voor hij COVID-19 kreeg een goede gezondheid had, bij voorkeur niet-roker is en geen overgewicht heeft. Een vereiste is ook dat de persoon ondertussen niet meer besmettelijk is, zodat onze artsen de transplantatie veilig kunnen uitvoeren. En natuurlijk moet een patiënt voldoen aan de eisen van de internationale samenwerkingsorganisatie Eurotransplant, die ook specifieke criteria heeft voor dringende longtransplantaties. Wie door Covid in een coma op intensieve zorg ligt, moet sowieso maandenlang revalideren. We weten niet hoe de persoon uit de coma zal komen. Daarom is ook een neurologisch onderzoek van een comapatiënt belangrijk om in aanmerking te komen voor een transplantatie.”
Patiënten in levensgevaar
Op 1 januari 2021 kreeg een patiënt die aan die strenge criteria voldeed een longtransplantatie in UZ Leuven. Zijn familie moest de toestemming geven voor de transplantatie, aangezien de persoon zelf in coma lag. De transplantatie is goed verlopen en de patiënt, die ondertussen het ziekenhuis kon verlaten, stelt het goed. Een week later kreeg ook een tweede patiënt van een intensieve COVID-afdeling nieuwe longen.
Prof. dr. Dirk Van Raemdonck, thorax- en longtransplantatiechirurg in UZ Leuven: “De meeste mensen op een intensieve Covid-19-afdeling zullen helaas niet in aanmerking komen voor een longtransplantatie. Onze patiënten op de reguliere wachtlijst voor longtransplantaties krijgen bijna altijd voorrang. Door de coronapandemie is er niet alleen een tekort aan donorlongen, maar ook aan bedden op intensieve zorg. Toch zijn we blij dat we voor sommige mensen in levensgevaar redding kunnen bieden in donkere tijden. Dat het technisch kan, met goede resultaten, bewijzen deze twee eerste longtransplantaties in ons centrum.”
Verwacht wordt dat de dringende longtransplantaties bij COVID-19-patiënten minder dan 5 procent van het totale aantal longtransplantaties zullen uitmaken. De kans op overleven een jaar na de longtransplantatie is normaal gezien 90 procent, bij de urgente longtransplantaties bij intensieve Covid-19-patiënten kan dat dalen tot 50 procent.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Succesvolle test met megaraket van NASA die mensen opnieuw naar de maan moet brengen
NASA heeft met succes een test afgerond met de motoren van zijn nieuwe krachtige SLS-draagraket, die opnieuw astronauten naar de maan zal brengen. Dat is een opluchting voor het Amerikaanse ruimtevaartagentschap, nadat een vorige test in januari vroegtijdig afgebroken werd. -
Instrument met Belgisch tintje achterhaalt hoe Mars deel van water verloor
Mars heeft het grootste deel van zijn hoeveelheid water verloren. Dankzij een co-Belgisch instrument op de Europese sonde Mars Express hebben wetenschappers een tip van de sluier gelicht hoe dit is kunnen gebeuren, zo meldt het Europese Ruimtevaartbureau ESA. -
Zoveel brengt buitenlands vastgoed op
-
-
PREMIUM15
Kan de lente corona wel echt verdrijven?
Na de aprilse grillen komt hoe dan ook de lente, en de hoop dat dit het virus zal helpen verdrijven. De Morgen zocht uit hoe optimistisch mogen we zijn over de impact van lente- en zomerwarmte op SARS-CoV-2? “Warmer weer hindert dit virus”, maar of dat genoeg is? -
Je eerste auto kopen: enkele tips om de kosten onder controle te houden
De aankoop van je eerste auto: voor veel jongeren is het een droom. Toch kan het ook overweldigend zijn. Kies je voor een diesel-of benzinemotor? En wat met elektrisch? En hoe zit het met bijkomende kosten zoals de inschrijvingstaks of verzekering? Independer.be helpt je op weg. -
17
Gewone verkoudheid kan Covid-19 verjagen uit lichaamscellen
Het rhinovirus, dat een van de meest voorkomende gewone verkoudheden veroorzaakt, duldt het nieuwe coronavirus niet naast zich in lichaamscellen. Dat blijkt uit een Schots onderzoek van de universiteit van Glasgow. Het rhinovirus is zo wijdverbreid dat het zou kunnen helpen om Covid-19 mee te onderdrukken, luidt de conclusie. -
Livios
Met deze werken kan je de verkoopwaarde van je woning vergroten
Renoveren doe je vooral voor je eigen comfort. Als je woning daardoor meer opbrengt bij verkoop, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar weet dat je er niet alle investeringen ook werkelijk terug uithaalt. Welke ingrepen betekenen een meerwaarde voor je woning of welke werken leiden tot een snellere verkoop? Bouwsite Livios maakt je wegwijs.