Deze Belg mag de ruimte in: 34-jarige ingenieur bij nieuwe lichting Europese astronauten

Het Europese ruimtevaartagentschap (ESA) heeft vandaag een nieuwe lichting astronauten voorgesteld. Tussen de 22.000 kandidaten uit maar liefst 25 Europese landen is ook onze landgenoot Raphaël Liégeois (34) uit Namen gekozen om aan de astronautenopleiding te beginnen. Hij is nog maar de tweede Belg die rechtstreeks de uiteindelijke selectie haalt, naast Marianne Merchez.

 1. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 2. Belgische experten werken op vraag van EU aan ruimteverkeersleiding: “Er dreigen botsingen tussen ruimtepuin en onbestuurbare satellieten”
  PREMIUM

  Belgische experten werken op vraag van EU aan ruimtever­keers­lei­ding: “Er dreigen botsingen tussen ruimtepuin en onbestuur­ba­re satellie­ten”

  Op vraag van de Europese Unie werkt de KU Leuven aan een ruimteverkeersleiding. Of met andere woorden een coördinatiesysteem voor alles wat rondzweeft in de ruimte, zoals we dat vandaag ook al kennen voor het vliegverkeer. Er zouden zomaar eens ruimteschepen van Elon Musk met die van de Russen moeten botsen. Ward Munters, KU Leuven-onderzoeker internationaal ruimtebeleid, legt uit hoe dat werkt.
 1. Artemis-missie die in 2025 mensen naar de maan moet brengen, scheert met succes voorbij het hemellichaam
  Play

  Artemis-mis­sie die in 2025 mensen naar de maan moet brengen, scheert met succes voorbij het hemelli­chaam

  De Amerikaanse SLS-raket die een vijftal dagen geleden gelanceerd werd richting de maan, heeft voor het eerst een duikvlucht gemaakt langs de maan. De Orion vloog op een hoogte van ongeveer 130 kilometer achter de maan langs, met een snelheid van ongeveer 7.700 kilometer per uur. Het gaat om een onbemande missie - Artemis I - die in 2025 mensen terug naar de maan moet brengen.
 2. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
  Tweakers

  Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

  Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.