thinkstock
Volledig scherm
© thinkstock

De zon zal tegen 2050 ongewoon afkoelen maar niet genoeg om opwarming halt toe te roepen

Over 32 jaar zal de zon volgens een nieuw onderzoek naar schatting zeven procent koeler zijn dan normaal. De zon gaat dan door een periode van verminderde activiteit, het zonneminimum, in haar cyclus van gemiddeld elf jaar. In 2050 zou dat uitzonderlijk zijn, een 'Groot Minimum',  zoals maar eens om de 400 jaar voorvalt. Maar een halt toeroepen aan de global warming, dat zit er niet in.

55 reacties

 • Gerd Peeters

  4 jaar geleden
  Onheilsvoorspellers zijn weer bezig.
 • Tony Van De Perre

  4 jaar geleden
  De Paniekzaaiers!
 • Jan Goffa

  4 jaar geleden
  Zonnevlekken koelen de zon niet af, maar gaan gepaard met hoog zonnemagnetisme. Als dat wegvalt valt de bescherming van het zonnestelsel tegen de alles overheersen de kosmische stralen weg en wordt o.a. onze atmosfeer ingepakt in dichte bewolking die het zonlicht sterk weerkaatst. Afkoeling, regen, hagel sneeuw ... Ga eens te rade bij Henrik Svensmark. Er bestaat een hele reeks documentaires op YTB.
 • censor

  4 jaar geleden
  Goed nieuws: Bill Gates gaat alle CO2 uit de lucht halen, of toch gedeeltelijk, Die CO2 kan voor andere doeleinden gebruikt worden....
 • De Waen Luc

  4 jaar geleden
  kevin javor : geen winters ?? AL de wereld eens bekeken laatste jaren ? Het ene vriesrecord na het andere....met records aan sneeuwval, en weet niet wat u leest , maar het ijs in Antartica is met 40 % gestegen....
 1. Magnetische polen kunnen switchen en tot chaos leiden: "Zelfs doorspoelen wc wordt dan onmogelijk"

  Magneti­sche polen kunnen switchen en tot chaos leiden: "Zelfs doorspoe­len wc wordt dan onmogelijk"

  Dat de magnetische polen op aarde van positie zouden wisselen, lijkt op zich straf. Toch gebeurde dat al vaker en zál het ook blijven gebeuren. Er zijn aanwijzingen dat we nu weer in zo'n lange overgangsperiode zitten. Op zich geen ramp - sorry, aanhangers van doemscenario's - maar toch kan zo'n switch mogelijk chaotische gevolgen hebben, als licht, gsm's en computers zouden uitvallen.
 2. Conflict, geheimen en onverwerkte trauma’s: vijf disfunctionele families uit streamingland
  Streamz

  Conflict, geheimen en onverwerk­te trauma’s: vijf disfunctio­ne­le families uit streaming­land

  Tijdens de feestdagen oprecht genoten van alle familiebijeenkomsten? Dan hebt u het gelukkig meer getroffen dan de gezinnen die deze week aan bod komen in onze Kijkgids. Naar aanleiding van de terugkeer naar de heerlijk hypocriete wereld van televangelisten in ‘The Righteous Gemstones’ (Streamz) gingen wij immers op zoek naar de meest disfunctionele tv-families. Met de door demonen gekwelde Rayburns (‘Bloodline’, Netflix), de herenigde Bennetts (‘The Ranch’, Netflix), de rotverwende Bluths (‘Arrested Development’, Hulu) en de met ijzeren hand regerende Al-Fayeeds (‘Tyrant’, Disney+) komt u alvast geen drama tekort.

Wetenschap & Planeet