Klaas De Scheirder
Volledig scherm
© Klaas De Scheirder

De vaccinatieteller: hoeveel Belgen zijn intussen gevaccineerd tegen het coronavirus? Hoe zien de regionale verschillen eruit?

VaccinatietellerDe grootschalige vaccinatiecampagne in ons land is achter de rug. Deze zomer konden in principe alle meerderjarige Vlamingen en alle 12- tot 17-jarigen die dat wensten volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Uiteraard kan wie wil zich nog altijd laten inenten en er worden ook nog boosterprikken gezet voor de meest kwetsbare groepen. Hoeveel Belgen zijn nu deels of volledig beschermd, en zijn er regionale verschillen? Hier vindt u alle relevante cijfers en gegevens in één handige teller.

  1. Van Gucht: “Vaccins blijven goed beschermen tegen ziekenhuisopname, na verloop van tijd minder goed tegen besmetting: uitbreiding boosterprik ligt op tafel”
    Play

    Van Gucht: “Vaccins blijven goed beschermen tegen ziekenhuis­op­na­me, na verloop van tijd minder goed tegen besmetting: uitbrei­ding booster­prik ligt op tafel”

    Het coronavaccin van Pfizer beschermt na volledige inenting voor 90 procent tegen ziekenhuisopname na besmetting, en dat voor minstens zes maanden, zo blijkt uit een nieuwe studie in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De bescherming tegen besmetting neemt wel na verloop van tijd flink af. De resultaten liggen in de lijn van de gegevens in ons land, bevestigt Steven Van Gucht van Sciensano, en lijken het belang van een boosterprik te onderstrepen. “Die ligt op tafel voor risicogroepen jonger dan 65 en ook voor wie het vaccin van Johnson & Johnson - en dus maar één prik - kreeg”, aldus de viroloog.

Wetenschap & Planeet