De plaats waar alle kalenders stil bleven staan op 11 maart 2011: Belg en Nederlander dringen met camera binnen in verboden zone Fukushima
Het is vandaag exact tien jaar geleden dat een aardbeving en de daaropvolgende tsunami een kernramp veroorzaakten in het Japanse Fukushima. De bevolking sloeg er hals over kop op de vlucht en liet alles achter. Vier jaar geleden brachten de Nederlander Bob Thissen en Vlaming Frederik Sempens een bezoek aan het getroffen gebied. En ze drongen door tot in de verboden zone, waar alles er nog bij ligt zoals op die noodlottige 11 maart 2011.
Thissen en Sempens trokken vijf dagen uit voor hun poging om tot in de verboden delen van Fukushima te raken. “Er zijn drie veiligheidszones”, vertelt Thissen. “Een groene zone waar alles intussen zo goed als opgeruimd is, een oranje zone waar nog wordt gewerkt en een rode zone. Die laatste is verboden terrein. Daar is de situatie nog altijd niet veilig. Door de straling.”
Algemeen wordt aangenomen dat je vanaf 100 millisievert schadelijke effecten kan ondervinden voor je gezondheid. Ga je hoger, verhoogt onder meer de kans op kanker. “We hadden een geigerteller mee en die wees meestal tussen de 2 en 5 microsievert aan, maar op sommige hotspots kan dat oplopen tot 400”, aldus Thissen. “Het was een risico, maar dat namen we er graag bij om onze beelden te schieten. Er is geen plek op de wereld die je met Fukushima kan vergelijken.”
Politie
Verscheidene keren werden ze tegengehouden door de politie toen ze probeerden de verboden zone binnen te komen. Maar uiteindelijk lukte het toch. En wat ze er vonden, overtrof hun stoutste verwachtingen. “Alles lag er nog precies zoals het meer dan zes jaar ervoor was achtergelaten. De mensen waren er hals over kop vertrokken om nooit meer terug te komen. Erg indrukwekkend.”
De diepste indruk maakte een schooltje dat ze bezochten. “In de klasjes lagen de schriften nog op de banken en hingen de rugzakjes nog aan de kapstokken”, aldus Thissen. “In een aquarium lagen de achtergebleven vissen helemaal verdroogd op de bodem.”
Ze liepen ook binnen in enkele winkels, die nog vol met spullen stonden. Niet alleen voedingswaren en sigaretten, maar ook dure producten zoals PlayStations. Ze bezochten ook een gokhal, waar de munten met bakken op de vloer waren achtergebleven. Op heel wat plaatsen hingen nog kalenders aan de muur, die allemaal stil waren blijven staan op maart 2011.
Indrukwekkende beelden
Bij hun terugkomst deelden de urban explorers de indrukwekkende beelden op hun YouTubekanaal. Wie graag meer filmpjes wil zien over de avonturen van Bob Thissen, kan terecht op zijn YouTubekanaal. Daar is ook een aparte zone met nog meer filmpjes van Fukushima.
LEES OOK:
BEKIJK OOK:
Zo ziet streek rond Fukushima er tien jaar later uit
Paradijselijk resort al jaren overgeleverd aan elementen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden. -
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen. -
Video
Het Alcatraz van Kroatië, waar gevangenen elkaar moesten afranselen en bleekmiddel drinken
Goli Otok is een onbewoond eiland voor de kust van Kroatië. Van 1949 tot 1989 werd er een beruchte gevangenis ondergebracht. Voor wie er terechtkwam, was het "de levende hel". De gebouwen zijn in verval en zijn vandaag enkel nog de trieste getuigen van de horror die er zich ooit afspeelde. -
-
HLN Shop
Zit je knikkebollend aan je bureau? Deze drie gadgets geven je instant energie
Zit je vaak knikkebollend aan je bureau? Kunnen je energielevels een serieuze boost gebruiken, zeker tijdens deze korte, donkere dagen? Je bent niet alleen. HLN Shop ging op zoek naar drie hulpmiddelen die je energieker door het leven helpen... dankzij licht. -
EXPLAINER
NASA test nucleaire raketaandrijving: hoe werkt dat en hoeveel sneller is het?
-
PREMIUM60
Expert Valerie Trouet gaat Belgisch Klimaatcentrum leiden: “In transport kan er nog veel veranderen: meer laadpalen, beter openbaar vervoer en minder salariswagens”
Klimaatexpert Valerie Trouet (48) wordt de nieuwe wetenschappelijk directeur van het zopas opgerichte Belgisch Klimaatcentrum in Ukkel. Ze komt volgende week terug uit Arizona, waar ze als professor de klimaatverandering onderzoekt. “Ik ben wetenschapper, geen activist. En ik zou mezelf eerder aan een Shell-boordplatform vastkleven dan aan een kunstwerk.” -
Video
Bob filmt spookachtige en verlaten plekken: "Ik ben echt al báng geweest"
Hij is al onder schot gehouden, achtervolgd door honden en opgepakt door de politie: Bob Thissen (31) heeft iets over voor zijn hobby. En die is heel bijzonder. Al tien jaar reist hij de wereld af op zoek naar spookachtige, verlaten en verboden plekken, waar het vaak lijkt of de tijd stil is blijven staan. En dat is niet zonder gevaar. "Maar dat is net het avontuur."
7 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRikkert Biemans
Victor De Bolle
Moreau Reimond
Jean-Pierre Vijt
Don Tessers