Volledig scherm
© RV

De kracht van de exponentiële curve uitgelegd: van één naar meer dan 18 triljoen rijstkorrels op schaakbord

Experts en artsen blijven waarschuwen voor de almaar stijgende coronacijfers. “Als het aantal opnames exponentieel begint te stijgen, is het te laat. Dan komen de ziekenhuizen in de problemen”, zei professor intensieve zorg Geert Meyfroidt gisteren nog in ‘Het Journaal’. Waarom is die exponentiële stijging zo gevaarlijk en toch zo moeilijk te begrijpen? We illustreren het met een paar voorbeelden.

 1. OVERZICHT. Opnieuw meer dan 500 patiënten in ziekenhuizen, bijna 100 op intensieve zorgen

  OVERZICHT. Opnieuw meer dan 500 patiënten in ziekenhui­zen, bijna 100 op intensieve zorgen

  Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis wordt opgenomen blijft zoals verwacht verder toenemen. Vandaag meldt gezondheidsinstituut Sciensano gemiddeld 53 ziekenhuisopnames per dag in de periode tussen 15 en 21 september. Dat zijn er 20 meer dan in de vorige zevendaagse periode. In totaal liggen nu 505 patiënten in de Belgische ziekenhuizen, waarvan 94 op intensieve zorgen. Het aantal besmettingen blijft ook verder stijgen en voor het eerst sinds lang nemen de overlijdens weer licht toe.
 2. Wetenschappers waarschuwen in eerste analyse: “Transmissiesnelheid van nieuwe coronavariant is 50 tot 74 procent hoger"

  Wetenschap­pers waarschu­wen in eerste analyse: “Transmis­sie­snel­heid van nieuwe coronavari­ant is 50 tot 74 procent hoger"

  Een week nadat de coronavariant VOC 202012/01 in het Verenigd Koninkrijk werd geïdentificeerd, hebben wetenschappers een eerste analyse gedeeld (als preprint). En die voorspelt niet veel goeds. De besmettingsgraad zou zo’n 50 tot zelfs 74 procent hoger liggen waardoor “de druk in het Verenigd Koninkrijk tijdens de eerste zes maanden van 2021 zelfs groter kan worden dan die in 2020”, zo schrijft de Britse epidemioloog en hoofdauteur van de studie Nick Davies op Twitter.
 1. Pences nemen afscheid tijdens laatste officiële trip, en daar heeft vooral de second lady het even moeilijk mee
  Play

  Pences nemen afscheid tijdens laatste officiële trip, en daar heeft vooral de second lady het even moeilijk mee

 2. Dit is het duurste kunstwerk ter wereld: de 'Da Vinci van schulden'
  Play

  Dit is het duurste kunstwerk ter wereld: de 'Da Vinci van schulden'

Wetenschap & Planeet