Covid-19-patiënten met milde of geen symptomen danken dat mogelijk aan neanderthalers
Een genetische variant die het risico van Covid-19-patiënten om op intensieve zorg terecht te komen met 22 procent verlaagt, blijkt afkomstig van de neanderthalers, volgens een nieuwe studie. Eerder hadden dezelfde onderzoekers aangetoond dat andere genvarianten geërfd van de neanderthalers net de kans op een ernstig ziekteverloop vergrootten. “Verbazingwekkend dat het immuunsysteem van de uitgestorven neanderthalers ons vandaag nog altijd in positieve én negatieve zin beïnvloedt”, concludeert professor Svante Pääbo.
Delen per e-mail
De neanderthalers waren mensachtigen die 60.000 jaar geleden naast de moderne mens leefden. Onderlinge ontmoetingen leidden toen tot occasionele seksuele contacten tussen hen, waardoor genetisch materiaal werd uitgewisseld. Vandaag is naar schatting 2 procent van het DNA van mensen van Europese of Aziatische afkomst terug te voeren tot de neanderthalers. De genetische variant waarvan sprake in de nieuwe studie - verschenen in het vakblad PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) - is in het voorbije millennium fors toegenomen in frequentie en komt nu voor bij ongeveer de helft van de mensen die buiten Afrika leven. De ontdekking zou kunnen helpen verklaren waarom zwarte patiënten zoveel meer kans hebben op een ernstig verloop van Covid-19. Zwarte mensen van zuiver Afrikaanse afkomst dragen geen DNA van neanderthalers.
Het gaat om genen op chromosoom 12 die coderen voor eiwitten die cellen helpen om genomen van binnendringende virussen te vernietigen, zoals coronavirussen, Hepatitis C en het West-Nijlvirus. De genen, die de kans op een ernstig ziekteverloop van Covid-19 met 22 procent verkleinen, blijken afkomstig te zijn van de neanderthalers, zo ontdekten de onderzoekers van het Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University (OIST) in Japan en het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Biologie in Duitsland. De ontdekte variant werd vergeleken met DNA van skeletten van vier voorouders: een neanderthaler van ongeveer 50.000 jaar oud uit Kroatië, een neanderthaler van ongeveer 70.000 jaar oud uit Zuid-Siberië, een neanderthaler van ongeveer 120.000 jaar oud uit de beroemde Denisova-grot, en een andere menselijke ondersoort uit diezelfde grot in Zuid-Siberië van ongeveer 80.000 jaar oud. Bij de drie neanderthalers was er een match.
“Natuurlijk hebben andere factoren - zoals gevorderde leeftijd of onderliggende aandoeningen zoals diabetes - een aanzienlijke invloed op hoe ziek een besmet persoon kan worden”, zegt professor Svante Pääbo van OIST. “Maar genetische factoren spelen ook een belangrijke rol en sommige daarvan zijn door neanderthalers doorgegeven aan de huidige bevolking.”
Vorig jaar legden Svante Pääbo en zijn collega Hugo Zeberg in Nature al uit dat de grootste genetische risicofactor die tot dusver geïdentificeerd is en die het risico op het ontwikkelen van ernstige Covid-19-symptomen verdubbelt, óók een erfenis is van neanderthalers. Die genen bevinden zich op chromosoom 3. “Neanderthalers stierven ongeveer 40.000 jaar geleden uit. Het is verbazingwekkend dat hun immuunsysteem ons desondanks vandaag nog altijd op zowel positieve als negatieve wijze beïnvloedt”, besluit professor Pääbo.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen volgens de 50-30-20-regel: hoe werkt het?
-
12
IN BEELD. Verkenner Perseverance zet voet aan de grond op Mars
Na een reis van bijna zeven maanden die eindigde in zeven zenuwslopende minuten waarbij de Perseverance veilig door de dampkring van Mars wist te reizen, is de Marsverkenner veilig geland op de bodem van de rode planeet. Niet alleen in het NASA-commandocentrum, maar ook vanuit de rest van de wereld, werd het laatste deel van het traject van de robot op de voet gevolgd. Enkele opvallende foto’s van deze bijzondere dag: -
3
Voor 8 op de 10 jonge bestuurders is autorijden zonder muziek ‘onmogelijk’
Jonge bestuurders lijken het over één ding eens te zijn: autorijden is “absoluut onmogelijk” zonder muziek. Dat blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd door Israëlische wetenschappers van de Ben-Gurion University of the Negev. -
-
Spaarboekjes brengen niet op: waar moet je wél in investeren?
-
Ook 27.550 Belgen landen veilig op Mars: schrijf u nu al in voor volgende missie
Gewone stervelingen zoals u en ik zullen allicht nooit een voet op rode ruimteaarde zetten. Onze namen daarentegen maken wel een kans. Want wist u dat er gisteren ook meer dan 10.000.000 namen van aardbewoners succesvol zijn geland op Mars? Zij kregen allen een boardingpass als souvenir, onder hen ook 27.550 Belgen. Kans gemist? Zo kan u er de volgende keer wel bij zijn. -
Ook deze symptomen kunnen wijzen op coronabesmetting volgens nieuwe studie
Een Britse studie bij meer dan een miljoen mensen heeft nieuwe symptomen geïdentificeerd die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus. Het gaat om koude rillingen, hoofdpijn, het verlies van de eetlust en spierpijn. Ze blijken ook leeftijdsspecifiek te zijn: zo hebben minderjarigen vaker last van hoofdpijn en mensen tussen 18 en 54 vaker van spierpijn. -
7
Mythe van 900 jaar lijkt te kloppen: Stonehenge stond eerst in Wales en is heropgebouwd in Engeland
Merlijn de Tovenaar troonde een groep kerels naar Ierland om er een magische stenen cirkel te ontmantelen en weer op te bouwen in Engeland als monument om de doden te herdenken. Die mythe bestaat al 900 jaar. Maar uit nieuw archeologisch onderzoek blijkt nu dat het loodzware bouwwerk Stonehenge oorspronkelijk inderdaad in Wales was neergepoot en daarna zo’n 225 km versjouwd werd naar Engeland om het daar opnieuw op te bouwen. Een prof met 20 jaar Stonehenge-ervaring noemt het de “meest opwindende” vondst uit zijn carrière.
11 reacties
Bertrang Russell
Toon Van Kerckhove
Chris Ysebaert
Ilse Vanlommel
Luc Vleminckx