De neanderthaler stierf zo'n 40.000 jaar geleden uit, maar gaf genetisch materiaal door aan de moderne mens.
Volledig scherm
De neanderthaler stierf zo'n 40.000 jaar geleden uit, maar gaf genetisch materiaal door aan de moderne mens. © photo_news

Covid-19-patiënten met milde of geen symptomen danken dat mogelijk aan neanderthalers

Een genetische variant die het risico van Covid-19-patiënten om op intensieve zorg terecht te komen met 22 procent verlaagt, blijkt afkomstig van de neanderthalers, volgens een nieuwe studie. Eerder hadden dezelfde onderzoekers aangetoond dat andere genvarianten geërfd van de neanderthalers net de kans op een ernstig ziekteverloop vergrootten. “Verbazingwekkend dat het immuunsysteem van de uitgestorven neanderthalers ons vandaag nog altijd in positieve én negatieve zin beïnvloedt”, concludeert professor Svante Pääbo. 

12 reacties

 • Kurt Dierickx

  1 jaar geleden
  Draait en keert het gelijk ge wilt.Survival of de fittest is nog steeds van tel. Ondanks of desondanks vaccins.
 • Bertrang Russell

  1 jaar geleden
  Aangezien de experten niet overwegen om veel tijd te winnen door de vermoedelijk meer dan 1 miljoen Belgen die besmet zijn geweest niet of laatst te vaccineren rijst de vraag: hoe kan ik zelf mijn plaats in de vaccinwachtrij doorgeven aan iemand die het wel nodig heeft?
 • Toon Van Kerckhove

  1 jaar geleden
  Interessant artikel. Lezers die iets meer willen weten: Neanderthal Museum in Mettmann. Schitterende uitstap ook met kinderen. 100 km over de Duitse grens. Echt de moeite waard, kinderen vinden het ook een fantastisch museum, heel vriendelijk onthaal. Talen: Duits en Engels. Cafetaria: heerlijk buitenterras tussen de kruinen van de bomen. Aanrader! Zie eerst hun prachtige webstek: Neanderthal Museum in Mettmann
 • Chris Ysebaert

  1 jaar geleden
  Waarschijnlijk stierven mensen 10000 jaar geleden ook aan het eerste verkoudheid virus. De evolutie heeft ervoor gezorgd dat er een natuurlijke selectie is gebeurd en wij nu niet meer sterven van een verkoudheid, dat is de wet van Darwin. Nu hebben we geen duizenden jaren tijd om resistentie op te bouwen. Een vaccin is de enige oplossing, zeker voor de zwakkeren, we hebben nu ook een veel oudere bevolking dan toen.
 • Ilse Vanlommel

  1 jaar geleden
  Lijkt wel een ongelooflijk sprookje

Wetenschap & Planeet