Cold case van 2.600 jaar oud opgelost: mummie Takabuti gedood met mes in de rug
Ruwweg 2.600 jaar na haar dood en 185 jaar nadat de mummie ontdekt werd, is het mysterie rondom de dood van de Egyptische Takabuti eindelijk opgelost. Uit jarenlang onderzoek blijkt dat de mummie stierf aan een messteek in de rug. Of dat mes daar - zoals het gezegde dicteert - daadwerkelijk geplaatst werd door iemand die ze vertrouwde, is niet geweten.
Het gemummificeerde lichaam van Takabuti - een jonge Egyptische vrouw die zo’n 2.600 jaar geleden stierf – werd in 1835 teruggevonden. De mummie riep veel vragen op bij Egyptologen waarvan er sommige al snel beantwoord werden. Andere vragen bleven echter onopgelost. Hoe kwam de jonge vrouw om het leven?
Takabuti leefde omstreeks de zesde eeuw voor Christus in de oude Egyptische stad Thebe, het huidige Luxor. Vermoedelijk was ze een vooraanstaande getrouwde vrouw, of de minnares van een belangrijk man. Die laatste optie zou misschien meteen kunnen verklaren waarom Takabuti op jonge leeftijd stierf. Een andere vrouw boorde misschien wel een mes in haar rug, uit jaloezie of afgunst.
Gewelddadige dood
De laatste CT-scans, röntgenfoto’s en analyses hebben immers uitgewezen dat de vrouw een gewelddadige dood stierf. “De nieuwste tests omvatten DNA-analyses en verdere interpretaties van de CT-scans. En die bieden ons nieuwe en veel gedetailleerdere informatie”, legt onderzoeker Greer Ramsey uit.
Takabuti werd met een mes in haar rug, nabij haar linkerschouder, gestoken en stierf vermoedelijk aan diezelfde verwonding. “De CT-scans onthullen dat Takabuti een ernstige wond op haar rug heeft opgelopen,” aldus een tweede lid van het onderzoeksteam Robert Loynes. “Dit veroorzaakte vrijwel zeker haar snelle dood. Maar wat de scans nog meer onthullen zijn ongebruikelijke en zeldzame kenmerken.”
Extra tand en extra wervel
Behalve de messteek was op de scans een extra tand én een extra wervel te zien. Eerder zeldzaam, want amper 0,02 procent van de wereldwijde bevolking wordt geboren met zo’n extra tand. De extra wervel komt voor bij 2 procent van de bevolking.
(G)een hart
Verder werd het hart van de mummie ook teruggevonden. Eerder dacht men dat het ontbrak en dus verwijderd werd alvorens Takabuti gemummificeerd werd. “De betekenis hiervan mag niet worden onderschat,” zegt Ramsey. “In het oude Egypte werd het hart in het hiernamaals verwijderd en gewogen om te beslissen of de persoon een goed leven had geleid. Als het te zwaar was werd het opgegeten door de demon Ammit en zou de reis in het hiernamaals mislukken,” legt hij uit.
Er volgde nog een verrassing. Nadat het DNA van Takabuti onder de loep werd genomen, bleek dat ze nauwer verwant is aan de Europese populatie dan aan de hedendaagse inwoners van Egypte. “De verrassende en belangrijke ontdekking van Europese erfgoed werpt een fascinerend licht op een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van Egypte”, aldus de onderzoekers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan? -
Mossen onthullen welke route Ötzi de ijsman nam toen het noodlot toesloeg
Hij stierf inmiddels zo’n 5.300 jaar geleden, maar de manier waarop hij aan zijn einde kwam is nog steeds een populair onderzoeksonderwerp voor tal van wetenschappers: Ötzi ‘de ijsman’ werd in 1991 als bevroren mummie teruggevonden in de Alpen, en nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE, wijst uit hoe hij daar geraakte. -
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg. -
-
Gemummificeerde kat blijkt te bestaan uit niet één maar drie katten
Nadat enkele archeologen een gemummificeerde kat - die deel uitmaakt van het museum voor Schone Kunsten in Rennes – nauwkeuriger hadden geanalyseerd, ontdekten ze tot hun verrassing dat er niet één maar wel drie katten in de mummie verstopt zaten. -
Spaargids.be
Waar vind je nog een gratis zichtrekening? De mogelijkheden en hun kleine lettertjes op een rij
Bankieren is de voorbije jaren stelselmatig duurder geworden. Toch zijn er nog altijd mogelijkheden te vinden om gratis te bankieren, al staat er bij de zogenaamde gratis zichtrekeningen vaak een sterretje met beperkingen waarmee je rekening moet houden. Spaargids.be trekt na wat je moet weten. -
PREMIUM
Belgen bouwen in Egypte grootste archelogische museum ter wereld: "Alleen piramides zélf zijn nog straffer”
In de Egyptische hoofdstad Caïro verrijst op dit ogenblik het grootste archeologische museum ter wereld. Het nieuwe paleis voor Toetanchamon is een architecturale parel en lijkt wel een moderne piramide. Weliswaar niet rechtgetrokken op de kap van duizenden slaven, maar door het Belgische bouwbedrijf Besix, dat na de Burj Khalifa - 's werelds hoogste gebouw - weer een huzarenstukje levert. -
Zo klinkt de stem van een 3.000 jaar oude Egyptische mummie
Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Met behulp van een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun maakten ze een 3D-print en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. “Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”