DNA analysis has revealed that #Takabuti's ancestry was more complicated than originally thought - her mother was of European heritage.
Volledig scherm
DNA analysis has revealed that #Takabuti's ancestry was more complicated than originally thought - her mother was of European heritage. © Ulster Museum

Cold case van 2.600 jaar oud opgelost: mummie Takabuti gedood met mes in de rug

Ruwweg 2.600 jaar na haar dood en 185 jaar nadat de mummie ontdekt werd, is het mysterie rondom de dood van de Egyptische Takabuti eindelijk opgelost. Uit jarenlang onderzoek blijkt dat de mummie stierf aan een messteek in de rug. Of dat mes daar - zoals het gezegde dicteert - daadwerkelijk geplaatst werd door iemand die ze vertrouwde, is niet geweten.

 1. Belgen bouwen in Egypte grootste archelogische museum ter wereld: "Alleen piramides zélf zijn nog straffer”
  PREMIUM

  Belgen bouwen in Egypte grootste archelogi­sche museum ter wereld: "Alleen piramides zélf zijn nog straffer”

  In de Egyptische hoofdstad Caïro verrijst op dit ogenblik het grootste archeologische museum ter wereld. Het nieuwe paleis voor Toetanchamon is een architecturale parel en lijkt wel een moderne piramide. Weliswaar niet rechtgetrokken op de kap van duizenden slaven, maar door het Belgische bouwbedrijf Besix, dat na de Burj Khalifa - 's werelds hoogste gebouw - weer een huzarenstukje levert.
 2. Zo klinkt de stem van een 3.000 jaar oude Egyptische mummie

  Zo klinkt de stem van een 3.000 jaar oude Egyptische mummie

  Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Met behulp van een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun maakten ze een 3D-print en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. “Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”

Wetenschap & Planeet