De Chinese astronauten Tang Hongbo, Nie Haisheng, en Liu Boming zwaaien tijdens een vertrekceremonie voorafgaande aan hun ruimtevlucht naar het Hemels Paleis 'Tiangong', het eerste echte ruimtestation van het land.
Volledig scherm
De Chinese astronauten Tang Hongbo, Nie Haisheng, en Liu Boming zwaaien tijdens een vertrekceremonie voorafgaande aan hun ruimtevlucht naar het Hemels Paleis 'Tiangong', het eerste echte ruimtestation van het land. © EPA

China lanceert voor het eerst bemanning naar eigen ruimtestation

China heeft donderdag de eerste drie bewoners naar zijn eerste echte ruimtestation gebracht. Ze zijn om 09.54 uur Belgische tijd met de capsule Shenzhou-12 aangekomen. Die was afgelopen nacht van op de basis Jiuquan in het noordwesten van China met een Lange Mars-2F draagraket gelanceerd en koppelde op automatische piloot aan de Tianhe-basismodule van het ruimtestation Tiangong (‘Hemels Paleis’), aldus het officiële persbureau Xinhua. 

  1. Sojoez-raket ter ere van eerste ruimtereiziger gelanceerd, nieuwe bemanning veilig aangekomen in het ISS

    So­joez-ra­ket ter ere van eerste ruimterei­zi­ger gelanceerd, nieuwe bemanning veilig aangekomen in het ISS

    Drie nieuwe bemanningsleden zijn vrijdag aangekomen in het internationale ruimtestation ISS. De Russen Oleg Novitski en Pjotr Doebrov en de Amerikaan Mark Vande Hei wonen het komende halfjaar in het complex, dat op ruim 400 kilometer hoogte rond de aarde draait. De ruimtevlucht was een eerbetoon aan de eerste ruimtevlucht ooit. Het is maandag namelijk precies zestig jaar geleden dat de Sovjet-kosmonaut Joeri Gagarin als eerste mens ter wereld een ruimtereis maakte.

Wetenschap & Planeet