NASA lanceerde vorige week DART, dat staat voor Double Asteroid Redirection Test. Bedoeling is dat DART crasht op een asteroïde om diens baan licht te wijzigen.
Volledig scherm
NASA lanceerde vorige week DART, dat staat voor Double Asteroid Redirection Test. Bedoeling is dat DART crasht op een asteroïde om diens baan licht te wijzigen. © Photo News

Californiërs met telescoop kunnen asteroïde zien die op onze planeet afstevent

Een asteroïde groter dan een voetbalveld scheerde maandagavond lokale tijd langs de Aarde. Californiërs met een telescoop konden het gevaarte zien. Onze planeet merkte er verder niets van: de asteroïde bleef op ruim 6 miljoen kilometer van ons. De komende weken volgen er nog meer.

  1. Nieuwe studie suggereert dat aliens nog geen contact met onze aarde hebben gezocht omdat die “niet interessant genoeg is”

    Nieuwe studie suggereert dat aliens nog geen contact met onze aarde hebben gezocht omdat die “niet interes­sant genoeg is”

    Aliens: bestaan ze nu echt en zullen ze ooit naar onze aarde afzakken? Volgens een nieuwe studie is het antwoord op die laatste vraag alvast teleurstellend. Het onderzoek belicht de ‘Fermi-paradox’. Die stelt dat buitenaardse wezens gezien de leeftijd van het heelal hoogstwaarschijnlijk al langeafstandsruimtevaart hebben ontwikkeld en onze aarde dus al lang bezocht zouden moeten hebben. Maar waarom kiezen ze er dan toch voor om weg te blijven? “We zijn op aarde gewoon niet interessant genoeg”, luidt het onderzoek.
  1. Spot jij één van de mooiste meteorenzwermen van het jaar? “Tijdens de piek kan je tot 120 meteoren per uur zien”

    Spot jij één van de mooiste meteoren­zwer­men van het jaar? “Tijdens de piek kan je tot 120 meteoren per uur zien”

    Met wat geluk kun je nog tot 8 uur - na het ondergaan van de bijna volle maan - één van de mooiste meteorenregens van het jaar spotten aan de hemel. Het gaat om de Quadrantiden, ook wel de Boötiden genoemd. Dat zal misschien niet meteen een belletje doen rinkelen, maar het is toch één van de “grote drie” meteorenzwermen. “Tijdens de piek kan je tot wel 120 meteoren per uur zien”, vertelt onze wetenschapsexpert Martijn Peters.