Californiërs met telescoop kunnen asteroïde zien die op onze planeet afstevent
Een asteroïde groter dan een voetbalveld scheerde maandagavond lokale tijd langs de Aarde. Californiërs met een telescoop konden het gevaarte zien. Onze planeet merkte er verder niets van: de asteroïde bleef op ruim 6 miljoen kilometer van ons. De komende weken volgen er nog meer.
Asteroïde 1994 WR12 is ongeveer 120 meter lang, 15 meter langer dan een voetbalveld. Astronoom Carolyn Shoemaker spotte de asteroïde voor het eerst vanuit het observatorium Palomar in Californië in november 1994. Het hemellichaam kwam op de NASA-lijst te staan van asteroïden die binnen de honderd jaar mogelijk op aarde kunnen inslaan. In 2016 werd 1994 WR12 er weer afgehaald.
De asteroïde raakte onze planeet dus niet. Mocht dat wél het geval zijn, dan zou dat een catastrofe zijn. NASA berekende dat de explosie zou overeenkomen met 77 megaton TNT-equivalent. Ter vergelijking: de Tsar Bomba, de krachtigste atoombom ooit getest, had 57 megaton TNT-equivalent, volgens de BBC.
Zover kwam het dus niet. De asteroïde bleef op 6,1 miljoen kilometer van de Aarde. In 2046 zal 1994 WR12 onze planeet naderen tot op 1,6 miljoen kilometer. Californiërs konden de asteroïde maandag tussen 16.30 uur en 17 uur lokale tijd zien door een telescoop. Dat was vannacht om tussen 1.30 en 2 uur. Experts raadden echter af om met het blote oog naar de felle asteroïde te kijken.
De komende twee maanden zoeken nog meer asteroïden toenadering tot de Aarde. Vrijdag is het al de beurt aan WK1 2021, een hemellichaam van slechts 19,5 meter, die wel het dichtst bij ons zal komen: tot op 1.049.000 kilometer. De grootste is dan weer asteroïde 1994 PC1. Die meet minstens 1 kilometer en is “groter dan eender welk gebouw in de wereld”, schrijft USA Today. De passage is voorzien op 18 januari en zal op een afstand van 1,9 miljoen kilometer van onze planeet plaatsvinden.
De grootste asteroïde die dit jaar voorbij ons scheerde, was 2001 FO32, een kanjer van naar schatting ruim 910 meter. Dat was in maart en de asteroïde naderde tot op 1,9 miljoen kilometer.
Geen van alle vormt een bedreiging voor de Aarde. Toch lanceerde NASA vorige week DART, dat staat voor Double Asteroid Redirection Test. Bedoeling van de ruimtevaartorganisatie is dat DART tegen een asteroïde crasht om zo diens baan rond een ander hemellichaam licht te wijzigen. Als dat lukt, kan dit in de toekomst een verdedigingsstrategie zijn om gevaarlijke asteroïdes weg te houden van onze planeet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe studie suggereert dat aliens nog geen contact met onze aarde hebben gezocht omdat die “niet interessant genoeg is”
Aliens: bestaan ze nu echt en zullen ze ooit naar onze aarde afzakken? Volgens een nieuwe studie is het antwoord op die laatste vraag alvast teleurstellend. Het onderzoek belicht de ‘Fermi-paradox’. Die stelt dat buitenaardse wezens gezien de leeftijd van het heelal hoogstwaarschijnlijk al langeafstandsruimtevaart hebben ontwikkeld en onze aarde dus al lang bezocht zouden moeten hebben. Maar waarom kiezen ze er dan toch voor om weg te blijven? “We zijn op aarde gewoon niet interessant genoeg”, luidt het onderzoek. -
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden. -
Oliebedrijf ExxonMobil voorspelde opwarming aarde decennia terug al, maar bleef publieke twijfel zaaien
Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil weet al sinds de jaren zeventig dat het gebruik van fossiele brandstoffen tot opwarming van de aarde leidt. Maar ondanks dat probeerde het concern herhaaldelijk publieke twijfel te zaaien over de schadelijke gevolgen voor het klimaat. Dat schrijven wetenschappers in het gerenommeerde tijdschrift ‘Science’. -
-
Dit gebeurt er in je lichaam als je koffie op een nuchtere maag drinkt
Voor velen is er niets beter dan ‘s ochtends meteen na het ontwaken een heerlijke kop koffie te drinken. Maar vaak lees of hoor je dat koffie op een nuchtere maag slecht voor de gezondheid zou zijn. Ontbijt je dus best eerst of kan je gewoon doorgaan met je ochtendroutine? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters legt uit. -
Tweakers
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
Spot jij één van de mooiste meteorenzwermen van het jaar? “Tijdens de piek kan je tot 120 meteoren per uur zien”
Met wat geluk kun je nog tot 8 uur - na het ondergaan van de bijna volle maan - één van de mooiste meteorenregens van het jaar spotten aan de hemel. Het gaat om de Quadrantiden, ook wel de Boötiden genoemd. Dat zal misschien niet meteen een belletje doen rinkelen, maar het is toch één van de “grote drie” meteorenzwermen. “Tijdens de piek kan je tot wel 120 meteoren per uur zien”, vertelt onze wetenschapsexpert Martijn Peters.