Britse overheid verdedigt vapen als stopmiddel, met opzienbarend experiment: “Véél minder schadelijk dan gewone sigaretten”
Terwijl het scepticisme rond de elektronische sigaret groeit, blijft de Britse overheid geloven in vapen als middel om mensen te helpen stoppen met roken. “Het is 95 procent veiliger dan tabak roken”, klinkt het. Om hun stelling kracht bij te zetten, lanceert overheidsdienst Public Health England (PHE) vandaag een nieuwe campagne. Inclusief beelden van een experiment dat op schokkende wijze aantoont hoeveel kleverige zwarte teer er in de longen van een zware roker opstapelt. Iets wat niet in de e-sigaret te vinden is.
Delen per e-mail
De waarheid vandaag is dat we nog altijd weinig afweten van de effecten van vapen, zeker als het gaat over de effecten op lange termijn. Verschillende wetenschappelijke studies verwijzen de e-sigaret nu al naar de vuilbak als schadelijk en ongezond. “Toch zijn de meeste wetenschappers het erover eens dat er een belangrijke daling is van de risico’s in vergelijking met de gewone sigaret”, staat te lezen op de website van Tabakstop.
Dat benadrukt ook de Britse overheid. “Vapen is veel minder schadelijk dan een gewone sigaret”, aldus de PHE, die het vapen als een goed hulpmiddel beschouwt voor rokers om de sigaret voorgoed de rug toe te keren. In een experiment demonstreert de overheidsinstelling de verwoestende effecten van elke gewone sigaret. “Dit helpt aantonen dat vapen slechts een fractie van het risico inhoudt.”
Valse angsten
“We moeten rokers geruststellen dat de overstap naar elektronisch roken veel minder schadelijk is”, stelt professor John Newton van de PHE. “Het zou simpelweg tragisch zijn als duizenden rokers die zouden kunnen stoppen met de hulp van een e-sigaret, afgeschrikt worden door valse angsten.”
Het zou simpelweg tragisch zijn als duizenden rokers die zouden kunnen stoppen met de hulp van een e-sigaret, afgeschrikt worden door valse angsten
Want, zo klinkt het, sommige studies focussen op de risico’s van de e-sigaret, zonder de vergelijking te maken met de risico’s van de gewone sigaret. Zo doet de ronde dat vapen een ‘popcornlong’ veroorzaakt – een aandoening die mensen zwaar doet hoesten en naar adem doet happen, en het gevolg kan zijn van een chemische stof die in e-sigaretten zit. Maar die bewuste stof, diacetyl, is ook rijkelijk aanwezig in een traditionele sigaret. Aan niveaus tot wel 100 keer hoger.
“Bovendien zijn sommige studies misleidend en spreken ze elkaar tegen. De mensen weten niet meer wat te geloven en geloven dan maar wat hen het beste past. Een roker die het heel moeilijk heeft om te stoppen, wil mogelijk niet denken dat e-sigaretten veilig zijn om te proberen.”
De mensen weten niet meer wat te geloven en geloven dan maar wat hen het beste past. Een roker die het moeilijk heeft om te stoppen, wil mogelijk niet denken dat e-sigaretten veilig zijn om te proberen
Succesvol stoppen
Het gezondheidsdepartement voert daarmee zeker geen pleidooi voor de e-sigaret. Zo is een toenemend aantal tieners, vooral in de Verenigde Staten, niet aan het traditioneel roken, maar aan het vapen geslagen. “Een poort om uiteindelijk te gaan roken”, volgens anti-rookinstanties. De PHE wil enkel het vapen als stopmiddel niet zwartmaken, aangezien data van hun eigen stopprogramma’s aantonen dat 65 tot 68 procent van de mensen die e-sigaretten inschakelden, er uiteindelijk in slaagden om te stoppen met roken.
“Ik hoop echt dat ons experiment mensen helpt inzien dat de gigantische schade van roken kan vermeden worden met een switch naar een e-sigaret”, voegt dokter Lion Shahab van de University College London toe, die het experiment mee voerde. “E-sigaretten of nicotinevervangers zoals plakkers en kauwgom zullen uw kansen om er met succes mee te kappen een boost geven.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Binnenland Meer dan kwart van werknemers rookt en het zijn vooral jongeren
Iets meer dan een kwart van de werknemers in ons land rookt. Dat blijkt uit onderzoek van de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDEWE) voor het jaar 2017. Opvallend is dat meer jongere dan oudere werknemers roken. -
Youfone gaat in april van start in België op netwerk van Proximus
-
Energie Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee. -
-
Buurman ziet rook van ‘vaper’ aan voor brand en verwittigt brandweer
-
Identieke tweelingen helemaal niet zo ‘identiek’ als we denken
Genetische verschillen tussen de tweeling kunnen al heel vroeg in de embryonale ontwikkeling voorkomen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. En dat kan ook een impact hebben op wetenschappelijk onderzoek. -
Definitief goedgekeurd: rookverbod in auto in bijzijn van kinderen, boete tot 1.000 euro
Wie in zijn wagen rookt in het bijzijn van kinderen, riskeert binnenkort in Vlaanderen een boete tot 1.000 euro. Het Vlaams Parlement heeft het ontwerp van decreet daarover vandaag unaniem goedgekeurd. -
Vaccinspecial VTM NIEUWS: uw vijf grootste vragen over het coronavaccin beantwoord
Is het wel veilig? Wat zijn de bijwerkingen? En hoelang ben ik beschermd? Meer dan 1.500 vragen kwamen binnen bij HLN.be over de coronavaccins. In een extra special van VTM NIEUWS kreeg u zondag antwoord op de meest prangende vragen, en dit van drie experts: Xavier De Cuyper (hoofd van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen), Dirk Ramaekers (hoofd van de taskforce vaccins) en vaccinoloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen).
63 reacties
Roy Coocks
Hugo Bavré
Christ Taiehi
meneer ai
Resist You