Belgische simulatie: fietsen, joggen of wandelen doe je best niet achter elkaar in tijden van corona
Wandelen, fietsen of joggen zijn welgekomen activiteiten om de gedachten te verzetten in tijden van corona. Maar deze buitensporten doe je best niet in elkaars slipstream, zo blijkt uit een computersimulatie van de KU Leuven en TU Eindhoven. Wie tijdens het bewegen ademt, hoest of niest, creëert namelijk een wolk van druppels achter zich die verder reikt dan 1,5 meter, legt professor Bert Blocken uit aan onze redactie. Hij wijst erop dat de resultaten van het onderzoek nog niet gepubliceerd zijn.
Delen per e-mail
De afstandsregel van 1,5 meter die de overheid heeft afgekondigd, is “heel effectief” voor mensen die binnen stilstaan of buiten bij rustig weer. Maar wie gaat wandelen, fietsen of joggen, is best iets voorzichtiger. “Als iemand tijdens het joggen uitademt of hoest, dan blijven die druppeltjes achter in de lucht. De persoon die net achter jou rent - in de zogenoemde slipstream - loopt dan door die wolk van druppels heen”, zegt Bert Blocken, professor aerodynamica aan de KU Leuven en TU Eindhoven.
“Een slipstream is de zone die vlak achter een persoon ontstaat wanneer die bijvoorbeeld loopt of fietst, en die de lucht als het ware een beetje meetrekt”, legt Blocken uit. “Wielrenners maken er graag gebruik van tijdens een ontsnapping, want dan moeten zij veel minder inspanning doen. Maar ook iemand die wandelt of loopt, heeft zo’n slipstream. We hebben gezien dat hoe die zone zich ook vormt, er druppeltjes in die luchtstroom terechtkomen. En dus vermijd je momenteel best die slipstream”, zegt Blocken.
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door het vrijkomen van speekseldeeltjes te simuleren van personen in beweging (wandelen en joggen) en vanuit verschillende posities (naast elkaar, schuin achter elkaar en pal achter elkaar). Normaal worden deze modellen gebruikt om het prestatieniveau van sporters te verbeteren, want voor sporters is het juist heel effectief om in het zog van hun voorganger te blijven. Met betrekking tot corona is het net aan te raden om uit die slipstream te blijven, zo blijkt.
De resultaten van de simulaties goten Blocken en zijn collega’s in een reeks animaties en figuren. De wolk van druppels die een bewegend persoon achterlaat, is daarop duidelijk te zien. “Personen die niezen of hoesten verspreiden de deeltjes met een grotere stuwkracht, maar ook wie enkel ademhaalt, verspreidt partikels.” De rode stippen op de afbeeldingen stellen de grootste deeltjes voor. Deze zijn het meest besmettelijk en vallen sneller naar beneden. “Maar wanneer iemand door die druppelwolk loopt, kunnen ze toch op het lichaam van die persoon terechtkomen”, verduidelijkt de wetenschapper.
Uit de simulaties blijkt dat social distancing minder een rol speelt voor twee mensen die bij rustig weer naast elkaar sporten. De druppels komen dan achter het duo terecht. Wie schuin achter elkaar in beweging is, loopt ook een kleinere kans om speekseldeeltjes van een voorganger op te vangen. Het risico op besmetting is het grootst wanneer personen vlak achter elkaar sporten, en dus in elkaars slipstream.
Op basis van de nog niet gepubliceerde resultaten, adviseert Blocken om tijdens het wandelen in de looprichting “zeker vier à vijf meter” afstand van elkaar te houden, bij lopen en rustig fietsen tien meter en bij hard fietsen “zeker twintig meter”. “Wanneer je iemand wil inhalen, is het ook aangeraden om al vanaf een vrij grote afstand - twintig meter bij fietsen, bijvoorbeeld - te beginnen ‘voorsorteren’ zodat je schuin kan inhalen.” Vergelijk het met autorijden: wie wil inhalen, wacht normaal gezien ook niet tot het allerlaatste moment, klinkt het.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Optische illusie doet boot boven het wateroppervlak zweven, onze wetenschapsexpert legt uit hoe dat mogelijk is
De Schot Colin McCallum dacht de ontdekking van zijn leven te doen. Op weg door het Schotse Banff filmt hij een schip dat boven de zee lijkt te zweven. Hier moeten we de romantici meteen teleurstellen, de boot vliegt niet echt. Onze wetenschapsexpert Martijn Peters legt het uit. -
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
PREMIUM9
Pollenseizoen gestart met ‘tsunami aan stuifmeel’: “Hopelijk blijft het bij deze piek want anders ziet het er niet goed uit voor allergische mensen”
-
-
63
Elon Musk verkoopt al zijn bezittingen om kolonie te stichten op Mars
Elon Musk, de CEO van Tesla en SpaceX, wil zo veel mogelijk geld investeren in de kolonisatie van Mars. Hij verkoopt daarom de meerderheid van zijn materiële bezittingen. Dat vertelde hij tijdens een interview met het Duitse mediabedrijf Axel Springer. -
3
Seismologen zien aarde veel minder trillen tijdens pandemie
Een team van seismologen uit 33 verschillende landen zegt dat de aarde aanzienlijk minder trilde het afgelopen jaar, als gevolg van de coronapandemie. Doordat mensen aanzienlijk minder actief waren door lockdowns, namen meetstations over de hele wereld tot de helft minder trillingen waar. -
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria.
62 reacties
Laura Meulemeester
Hugo De Leeuw
Ronny Cuypers
Luc VAN BEVEREN
Sofie Van Eeden