Tijdens het joggen komen speekseldruppels terecht in de slipstream.
Volledig scherm
Tijdens het joggen komen speekseldruppels terecht in de slipstream. © KU Leuven en TU Eindhoven

Belgische simulatie: fietsen, joggen of wandelen doe je best niet achter elkaar in tijden van corona

Wandelen, fietsen of joggen zijn welgekomen activiteiten om de gedachten te verzetten in tijden van corona. Maar deze buitensporten doe je best niet in elkaars slipstream, zo blijkt uit een computersimulatie van de KU Leuven en TU Eindhoven. Wie tijdens het bewegen ademt, hoest of niest, creëert namelijk een wolk van druppels achter zich die verder reikt dan 1,5 meter, legt professor Bert Blocken uit aan onze redactie. Hij wijst erop dat de resultaten van het onderzoek nog niet gepubliceerd zijn.

62 reacties

 • Laura Meulemeester

  2 jaar geleden
  Komt zeker goed als de pretparken wel zouden opengaan. Gillen in een attractie. Speeksel en dergelijke vliegen dan over al de mensen achter je...
 • Hugo De Leeuw

  2 jaar geleden
  Voor deze reden is een mondmasker zeker aan te raden.
 • ronny cuypers

  2 jaar geleden
  Als iedereen die gelooft in het nut van mondmaskers er een draagt, dan is dat toch prima voor deze believers. Zij zijn dan beschermd tegen de virusverspreiders die roekeloos hun leven in gevaar brengen door zonder zo'n lapje stof over straat te lopen.
 • Luc VAN BEVEREN

  2 jaar geleden
  Lockdown is in u kot. En niks anders. Juist het hoog nodige, boodschap en apotheker. De rest totaal niks.
 • Sofie De Smedt

  2 jaar geleden
  Niet alleen mondmasker dragen, ook een soort bril voor iedereen om je ogen te beschermen. Dan kunnen mensen tenminste zich veilige voelen
 1. Van Gucht: “Vaccins blijven goed beschermen tegen ziekenhuisopname, na verloop van tijd minder goed tegen besmetting: uitbreiding boosterprik ligt op tafel”
  Play

  Van Gucht: “Vaccins blijven goed beschermen tegen ziekenhuis­op­na­me, na verloop van tijd minder goed tegen besmetting: uitbrei­ding booster­prik ligt op tafel”

  Het coronavaccin van Pfizer beschermt na volledige inenting voor 90 procent tegen ziekenhuisopname na besmetting, en dat voor minstens zes maanden, zo blijkt uit een nieuwe studie in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De bescherming tegen besmetting neemt wel na verloop van tijd flink af. De resultaten liggen in de lijn van de gegevens in ons land, bevestigt Steven Van Gucht van Sciensano, en lijken het belang van een boosterprik te onderstrepen. “Die ligt op tafel voor risicogroepen jonger dan 65 en ook voor wie het vaccin van Johnson & Johnson - en dus maar één prik - kreeg”, aldus de viroloog.
 2. Manuscripten Anne Frank nu ook integraal online, maar niet in te kijken in Nederland

  Manuscrip­ten Anne Frank nu ook integraal online, maar niet in te kijken in Nederland

  Voor het eerst worden de oorspronkelijke manuscripten waarmee Anne Frank hoopte een beroemd schrijfster te worden, integraal online getoond en ontsloten binnen een historisch kader. Dat meldt de Anne Frank Stichting. De lancering van de online editie gebeurt door de Belgische Vereniging voor Onderzoek en Ontsluiting van Historische Teksten. In Nederland, toenmalige verblijfplaats van het Joodse meisje, is de online editie niet in te zien vanwege auteursrechtelijke bepalingen. In België wel.

Wetenschap & Planeet