Tijdens het joggen komen speekseldruppels terecht in de slipstream.
Volledig scherm
Tijdens het joggen komen speekseldruppels terecht in de slipstream. © KU Leuven en TU Eindhoven

Belgische simulatie: fietsen, joggen of wandelen doe je best niet achter elkaar in tijden van corona

Wandelen, fietsen of joggen zijn welgekomen activiteiten om de gedachten te verzetten in tijden van corona. Maar deze buitensporten doe je best niet in elkaars slipstream, zo blijkt uit een computersimulatie van de KU Leuven en TU Eindhoven. Wie tijdens het bewegen ademt, hoest of niest, creëert namelijk een wolk van druppels achter zich die verder reikt dan 1,5 meter, legt professor Bert Blocken uit aan onze redactie. Hij wijst erop dat de resultaten van het onderzoek nog niet gepubliceerd zijn.

62 reacties

 • Diana Zanders

  3 jaar geleden
  Komt zeker goed als de pretparken wel zouden opengaan. Gillen in een attractie. Speeksel en dergelijke vliegen dan over al de mensen achter je...
 • Hugo De Leeuw

  3 jaar geleden
  Voor deze reden is een mondmasker zeker aan te raden.
 • ronny cuypers

  3 jaar geleden
  Als iedereen die gelooft in het nut van mondmaskers er een draagt, dan is dat toch prima voor deze believers. Zij zijn dan beschermd tegen de virusverspreiders die roekeloos hun leven in gevaar brengen door zonder zo'n lapje stof over straat te lopen.
 • Luc VAN BEVEREN

  3 jaar geleden
  Lockdown is in u kot. En niks anders. Juist het hoog nodige, boodschap en apotheker. De rest totaal niks.
 • Sofie De Smedt

  3 jaar geleden
  Niet alleen mondmasker dragen, ook een soort bril voor iedereen om je ogen te beschermen. Dan kunnen mensen tenminste zich veilige voelen
 1. Spotgoedkope telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaarskortingen (en zo interessant zijn ze écht)
  Mijntelco

  Spotgoedko­pe telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaars­kor­tin­gen (en zo interes­sant zijn ze écht)

  We bevinden ons in de laatste weken van 2022 en dat betekent dat er interessante kortingen te scoren zijn bij de telecomproviders, onder meer op abonnementen en smartphones. Vanaf Black Friday tot na het einde van het jaar loont het de moeite om een kijkje te nemen. Mijntelco.be ging op zoek naar de strafste deals en vertelt je waar je best rekening mee houdt.
 2. Artemis-missie die in 2025 mensen naar de maan moet brengen, scheert met succes voorbij het hemellichaam
  Play

  Artemis-mis­sie die in 2025 mensen naar de maan moet brengen, scheert met succes voorbij het hemelli­chaam

  De Amerikaanse SLS-raket die een vijftal dagen geleden gelanceerd werd richting de maan, heeft voor het eerst een duikvlucht gemaakt langs de maan. De Orion vloog op een hoogte van ongeveer 130 kilometer achter de maan langs, met een snelheid van ongeveer 7.700 kilometer per uur. Het gaat om een onbemande missie - Artemis I - die in 2025 mensen terug naar de maan moet brengen.
 3. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.