REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Belgische onderzoekers ontdekken waarom ons brein zo groot is

Belgische onderzoekers van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en VIB-KU Leuven hebben ontdekt hoe het komt dat net onze soort over zo'n sterk ontwikkeld stel hersenen beschikt. Het antwoord zit in genen die enkel bij de mens voorkomen.

3 reacties

 • Gino Denil

  3 jaar geleden
  Steeds meer is men gaan inzien dat het niet enkel gaat om het hebben van bepaalde genen. Maar dat deze soms werken als aan/schakelaars die door externe omstandigheden geactiveerd worden en op die manier zelfs tijdens het leven andere eigenschappen kunnen doorgeven aan de nakomelingen. Wat samen met mutatie en nieuwe genen de evolutie en de aanpassing aan een nieuwe omgeving nog kan versnellen.
 • Marc Wouters

  3 jaar geleden
  Evolutie kan ook snel gaan, naast selectie is mutatie van genen een belangrijk principe. Mutaties kunnen eigenschappen over een heel korte tijdsspanne veranderen. En het is juist dat een aantal dingen nog niet geweten zijn, of toch niet helemaal. Dat is eigen aan wetenschap. Vanuit onwetendheid verregaande conclusies trekken is dan weer eigen aan de mens die per se direct overal een antwoord op wil hebben ook al kan dat niet. Dat heet"arguments from ignorance"
 • Sobek Wessels

  3 jaar geleden
  Mss zijn we toch gemaakt door Aliens en dan terug uitgezet ? Want er ontbreekt een heel groot evolutionair Gat in de ontwikkeling van primaten tot mens ! Iets wat 10 tallen zelfs 100 miljoenen jaren aan evolutie zou duren is op nog geen 2 miljoen jaar gebeurt bij de mens dat is toch raar !?En dan nog alleen bij de mens terwijl er miljoenen soorten van leven op deze planeet zijn !?
 1. Kan Eddy Planckaert in één slag nagel in blok hout kloppen?
  Play
  De Omgekeerde Wereld

  Kan Eddy Planckaert in één slag nagel in blok hout kloppen?

 2. Brandbaar snoep op een taart vol vuurwerk? Slécht idee!
  Play

  Brandbaar snoep op een taart vol vuurwerk? Slécht idee!

Wetenschap & Planeet