Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Balanceren op een been verraadt op latere leeftijd wellicht hoe gezond je bent, volgens recent onderzoek

Als je het moeilijk vindt om te balanceren op één been, zegt dat misschien wel wat over je gezondheid. Mensen van middelbare leeftijd en ouderen die niet langer dan tien seconden op een been kunnen staan, zouden twee keer zoveel kans hebben om te sterven binnen tien jaar. Zo blijkt althans uit een nieuwe studie gepubliceerd in het vaktijdschrift British Journal of Sports Medicine.

 1. Xander, zoon van Koen De Bouw, zit in ‘Personal Trainers’: “Als mijn vader komt trainen, is hij een klant zoals alle anderen”
  PREMIUM
  TV

  Xander, zoon van Koen De Bouw, zit in ‘Personal Trainers’: “Als mijn vader komt trainen, is hij een klant zoals alle anderen”

  Eerstgeborene Jolan zette al zijn eerste stappen als acteur, maar nu is ook de jongste zoon van acteur Koen De Bouw op het scherm te zien. Amper 26 is Xander, maar hij bouwde al een succesvolle carrière als coach en trainer uit, met bekende klanten als Emma Bale en z’n eigen vader. Zijn succes leverde hem een plekje op in het programma ‘Personal trainers’, waarin hij zijn uitzonderlijke visie op gezondheid en sport uit de doeken doet. “Toen ik de raad van fitnessgoeroe’s volgde, ging mijn gezondheid zienderogen achteruit. Een oosterse geneesheer bracht redding.”
 2. Deze twee mannen willen Vlamingen over hun mentale zorgen laten praten: “Is de stap naar een psycholoog te groot? Geen probleem, maar praat over je verdriet”
  PREMIUM

  Deze twee mannen willen Vlamingen over hun mentale zorgen laten praten: “Is de stap naar een psycholoog te groot? Geen probleem, maar praat over je verdriet”

  Met de druk beluisterde podcast Onbespreekbaar wisten een Vlaamse DJ en security guard in geen tijd mentale gezondheid uit de taboesfeer te halen en een community op te richten - hun hele platform bereikt zo’n zes miljoen mensen. Morgen verschijnt ook hun eerste boek Omdat we hier niet genoeg over praten. Een gesprek met Jef Willem en Nicolas Overmeire over kwetsbaarheid, en dat dat deel uitmaakt van ieders leven.
 3. 6 op de 10 Belgen praten over privéleven met de baas: is dat wel slim? Expert: “Weet dat het effect kan hebben”
  PREMIUM

  6 op de 10 Belgen praten over privéleven met de baas: is dat wel slim? Expert: “Weet dat het effect kan hebben”

  Amicaal zijn op de werkvloer: het is meer de norm dan een uitzondering. Maar hoeveel persoonlijke info kan je delen met je baas? Waar ligt de beleefde balans tussen eerlijkheid en oversharing en hoeveel eerlijkheid brengt je carrière in gevaar? Arbeidspsycholoog Tom Dijckmans licht toe hoe je gezonde grenzen stelt. “Eerlijk zijn over je mentale gezondheid zou geen invloed mogen hebben op hoe je baas je beoordeelt, maar onderzoek leert ons helaas dat het er anders aan toe gaat.”
 1. Michiel viel 40 kilo af zonder naar de fitness te gaan: “Ik deed 5 simpele aanpassingen in mijn leven”
  PREMIUM

  Michiel viel 40 kilo af zonder naar de fitness te gaan: “Ik deed 5 simpele aanpassin­gen in mijn leven”

  Wanneer zijn vrouw overlijdt, gaat bij Michiel Soullié (40) de knop om. Als de enige overgebleven ouder van zijn zoon, moet hij nog even mee, en dus de nodige kilo’s kwijtraken. Ook wordt het tijd dat hij als verpleegkundig specialist een voorbeeldfunctie aanneemt voor zijn patiënten, vindt hij. Maar dat hij door een paar simpele aanpassingen in zijn leven in een half jaar tijd 40 kilo zou afvallen, had hij nooit verwacht. Michiel vertelt ons hoe hij dat deed.

Wetenschap & Planeet