Asteroïde met bijnaam ‘City Killer’ scheert vanavond tussen aarde en maan: zo kan je het waarnemen
Een asteroïde die groot genoeg is om een hele stad te vernietigen, zal vanavond om 20.50 uur tussen de aarde en de maan passeren. Toch is er geen reden tot paniek, want de asteroïde zal geen botsing maken. Voor wetenschappers is het wel heel interessant om het object van dichtbij te bestuderen. Ook jij kan dit ruimtefenomeen waarnemen als je een verrekijker of telescoop hebt.
Er komen wel vaker ruimterotsen voorbij, maar volgens NASA is het toch zeldzaam dat een asteroïde van zo’n formaat zo dichtbij komt. Volgens het ruimteagentschap gebeurt dit slechts één keer per tien jaar. Wetenschappers schatten de grootte op een diameter tussen 40 en 100 meter.
Waarschijnlijk is de asteroïde om ongeveer 20.50 uur Belgische tijd het dichtst bij de aarde en is de ruimterots dan te zien met een kleine telescoop of verrekijker. The Virtual Telescope Project biedt vanavond ook een livestream aan.
De asteroïde die een maand geleden werd ontdekt en bekendstaat als ‘2023 DZ2', zal zaterdag met een snelheid van ongeveer 28.000 kilometer per uur langs de aarde vliegen. Die ontmoeting biedt astronomen de kans om een ruimterots vanop iets meer dan 168.000 km afstand te bestuderen. Op minder dan de helft van de afstand tot de maan zal de asteroïde zichtbaar zijn door verrekijkers en kleine telescopen.
“Er is geen kans dat deze ‘City Killer’ de aarde zal treffen, maar zijn dichte nadering biedt een geweldige kans voor waarnemingen”, zei Richard Moissl van het Europees Ruimteagentschap in een verklaring.
Veel bijleren
NASA ziet het als een goede oefening voor planeetverdediging. “Het kan ons veel leren over wat we moeten doen bij een gevaarlijke asteroïde in de toekomst”, aldus het ruimteagentschap.
De asteroïde komt pas in 2026 weer onze kant op. Aanvankelijk leek er een kleine kans te bestaan dat hij bij terugkeer de aarde zou raken, maar wetenschappers hebben dat inmiddels uitgesloten.
Een grote asteroïde-inslag is dan ook zeer zeldzaam, maar kleinere ruimterotsen kunnen ook al grote schade aanrichten. Zo ontplofte in 2013 een asteroïde van ongeveer 17 meter boven Tsjeljabinsk in Rusland. Daarbij kwam zo’n 20 tot 30 keer zo veel energie vrij als bij de atoombom van Hiroshima. Door rondvliegend puin na de explosie raakten ongeveer 1.200 mensen gewond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Inclusiviteit in de genetica: wetenschappers stellen het gloednieuwe 'pangenoom' voor
-
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug
Heb je als volwassene een bril of lenzen op sterkte nodig? Vergeet dan niet om bij je ziekenfonds aan te kloppen, want dat betaalt een deel van je aankoop terug. Soms zelfs als het over een zonnebril op sterkte gaat. Spaargids.be bezorgt een overzicht van de actuele vergoedingen. -
Mijnenergie
Neem je aardgas en stroom best af bij dezelfde leverancier? Of ga je voor meerdere energiespelers?
Sinds enkele weken bieden vier energiespelers een vast tarief aan. Dat verruimt de keuzemogelijkheden. Maar doe je er goed aan aardgas en stroom bij dezelfde energieleverancier af te nemen? En haal je er voordeel uit door telkens voor eenzelfde tariefformule te kiezen? Mijnenergie.be maakte de berekening. -
-
PREMIUM
Asteroïde vernoemd naar Aalsterse sterrenkundige Jan Cami (50): “Ook Armand Pien, Rubens en Kim Clijsters hebben ruimtelichaam met hun naam”
-
PREMIUM
“4 kankers maken ruim de helft van alle nieuwe diagnoses uit”: aan deze 5 risicofactoren kan je zélf iets doen
Volgens de Stichting tegen Kanker krijgt ongeveer één op de drie mannen en één op de vier vrouwen in ons land nog voor hun 75ste verjaardag kanker. Is die diagnose onvermijdelijk? Of kunnen we ons risico op kanker verlagen? Het antwoord is natuurlijk genuanceerd, maar er zijn wel degelijk zaken die je zelf in de hand hebt, aldus de wetenschap. “Vier soorten kanker maken ruim de helft van alle nieuwe diagnoses uit.” -
PREMIUM
Waarom fossielen uit het verleden belangrijk zijn voor onze toekomst: “We moeten ons aanpassen, zo niet, vergeet het dan maar”
Melanie During is paleontoog. Met behulp van moderne technologie onderzoekt zij fossielen. Dat zijn de versteende overblijfselen van dinosauriërs en ander oeroud leven. Daarbij speurt zij naar kostbare informatie van miljoenen jaren geleden. “Maar wél informatie die belangrijk is voor onze toekomst’’, zegt de Nederlandse wetenschapper. Waarom dan wel? Dat lees je hier. -
FILM
STREAMINGTIP. ‘Love to Love You, Donna Summer’: intiem portret van discokoningin
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBart Verwegen
Marc Baeyens
Teirlynck Luc
Bertrand Vanhevel
Marc Gheerardyn