Aarde 'hacken' om opwarming terug te draaien, is geen sciencefiction. Maar kan zware gevolgen hebben
Als we zelf prutsen aan de atmosfeer, zouden we de klimaatopwarming kunnen stoppen. Het is een controversieel idee maar geen sciencefiction. Al waarschuwen wetenschappers dat het wellicht veel te gevaarlijk is om in de praktijk te brengen. Dit is waarom.
De Aarde warmt op. En dat zal zo blijven doorgaan indien we er niet in slagen om de CO2-uitstoot voldoende terug te dringen. De gevolgen zullen voor iedereen voelbaar zijn onder de vorm van extreme weerfenomenen zoals langdurige droogte, hevige bosbranden en grote overstromingen.
Een drastische ingreep dringt zich op. We zouden dan zelf zwaveldeeltjes in de atmosfeer kunnen brengen. Vulkanen doen dit van nature maar uiteraard niet op commando. Enter geo-engineering.
Het gaat dan als het ware om het hacken van de Aarde waarbij men de atmosfeer op grootschalige wijze manipuleert. Dit kan door het creëren van grote zwavelwolken die de straling van de zon moeten reflecteren en zo een welgekomen afkoeling bewerkstelligen. Vliegtuigen moeten die deeltjes dan wel continu in de lucht brengen.
Dat is de theorie. In de praktijk zijn er nog vele hordes te nemen. Dergelijke vliegtuigen zijn bijvoorbeeld nog niet voorhanden en zouden nog moeten uitgevonden worden, zo weet De Tijd . Ook de risico's zijn gigantisch. Onderzoekers luiden in een nieuwe studie - gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift 'Nature' - dan ook de alarmbel. Geo-engineering is te gevaarlijk. De impact op fauna en flora zou verwoestend kunnen zijn.
De wetenschappers simuleerden een situatie waarbij vijftig jaar lang zo'n 5 miljoen ton zwaveldeeltjes in de atmosfeer zouden worden gebracht. Het zou een graad afkoeling teweegbrengen, zo meldt de wetenschappelijke nieuwssite Scientias op basis van de studie. Dat lijkt op het eerste gezicht prima. Maar stel dat het project abrupt moet worden stopgezet omwille van diverse redenen (van technische, geopolitieke of financiële aard), dan dreigt een catastrofe. De opwarming van de Aarde zou dan 10 keer sneller gaan dan wanneer men helemaal geen geo-engineering had gedaan.
Bij een verstoord ecosysteem zullen dieren andere regio's moeten opzoeken om te kunnen overleven, maar daar zullen ze amper de tijd voor krijgen. Bovendien is het allerminst gegarandeerd dat hun nieuwe leefgebied voldoende voedsel herbergt. Planten kunnen zich al helemaal niet verplaatsen en zullen eveneens zwaar getroffen worden.
Het staat vast dat de CO2-uitstoot teruggedrongen moet worden. Over hoe we dat moeten bewerkstelligen, zijn de meningen verdeeld. Er zijn alvast nieuwe studies gepland om de positieve gevolgen maar ook de negatieve impact van geo-engineering in kaart te brengen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Je auto uitlenen aan je buur of vrienden: zo zit het met de verzekering
-
Amanda Knox werd verdacht van seksmoord. Nu verdient ze sloten geld door erover te praten
Ze werd eerst veroordeeld maar later vrijgesproken voor de moord op de Britse studente Meredith Kercher. Nu lijkt Amanda Knox munt te slaan uit het gebeuren door tegen betaling te spreken over wat haar is overkomen. Prijskaartje: 8.000 euro per 'optreden'. -
Opgeslagen warmte in landmassa van planeet ligt vandaag twintig keer hoger dan in 1960
Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Helmholtz-centrum voor milieuonderzoek (UFZ) uit Leipzig, waar ook enkele VUB-onderzoekers deel van uitmaken, berekende dat sinds de jaren zestig de thermische energie die wordt opgeslagen in landmassa’s aanzienlijk is toegenomen. De opgeslagen warmte in de bodem van de continenten is twintig keer groter dan in 1960 en de warmteopslag op de continenten neemt veel sterker toe dan de opwarming in oceanen en in de atmosfeer. -
-
vtwonen
Gebruik kattenbakkorrels en koffieprut: met deze tips vermijd je een stinkende vuilnisbak in de keuken
-
PREMIUM
Liegt iemand tegen mij of niet? Expert legt uit hoe je makkelijk een leugenaar ontmaskert: “Vergeet lichaamstaal, zoals friemelen of wegkijken”
Leugenaar of niet? Zonder hard bewijs lijkt dat onmogelijk te achterhalen. Maar is dat ook zo? In het LeugenLab onderzoekt Bruno Verschuere (Universiteit van Amsterdam) hoe je het best een leugenaar ontmaskert. Hij legt uit waar leugenaars het meeste problemen mee hebben en hoe je door hun web van leugens heen kan zien. “Luister zorgvuldig naar het verhaal. Hoe gedetailleerd is wat mensen vertellen?” -
PREMIUM13
Deze nieuwe app voor wielertoeristen kan je uithouding met 40 procent verlengen
De man met de hamer is meedogenloos voor wielertoeristen die tijdens een lange fietstocht niet genoeg hebben gegeten en gedronken. Dat weet ook Kristof De Kegel, performance manager bij wielerploeg Alpecin-Deceuninck. Daarom ontwikkelde De Kegel de nieuwe app Fuel Plan, speciaal voor wielertoeristen. Een rit van 125 kilometer door de Vlaamse Ardennen gepland? De app geeft je een menu, exact op jouw maat. Wij deden de test. -
Spaargids.be
Is een termijnrekening opnieuw interessant? Dit zijn de verschillen met een gewone spaarrekening
34 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMarco Maerten
Marlie Sarah
Ferdinand Engelbeen
Robin van duyse
oswald billiet