Het VLINDER-meetnetwerk is uniek in de wereld door de grote diversiteit aan meetlocaties en spreiding over een relatief groot gebied.
Volledig scherm
Het VLINDER-meetnetwerk is uniek in de wereld door de grote diversiteit aan meetlocaties en spreiding over een relatief groot gebied. © BELGAONTHESPOT

56 weerstations in Vlaanderen en Brussel meten temperatuurverschil tussen steden en platteland

WetenschapScholieren uit 47 scholen bouwen op 56 locaties in Vlaanderen en Brussel een netwerk van weerstations. De data die daar worden gemeten, gebruiken wetenschappers van de Universiteit Gent om onderzoek te doen naar het hitte-eilandeffect. De weerstations komen er op diverse locaties in steden, platteland en industriegebied.

2 reacties

 • Marco Maerten

  3 jaar geleden
  Dit noemt men het befaamde microklimaat. Heeft altijd al bestaan,zo vriest het in een stad als bv Antwerpen veel minder dan bv Boechout.
 • ro butzen

  3 jaar geleden
  En, nu echt nieuws aub. Dit weet toch iedereen, het is nogal logisch ook. Zo zal er ook een verschil zijn tussen een dicht bos en een open vlakte, zeker 'snachts.
 1. Nieuw rapport: temperatuur in Europa stijgt tweemaal zo snel als wereldwijd gemiddelde
  15

  Nieuw rapport: tempera­tuur in Europa stijgt tweemaal zo snel als wereldwijd gemiddelde

  De gemiddelde temperatuur in Europa is in de afgelopen 30 jaar dubbel zo snel gestegen als het wereldwijde gemiddelde en is de hoogste van alle continenten. Als de opwarmingstrend doorzet, zullen uitzonderlijke hitte, bosbranden, verwoestende overstromingen en andere gevolgen van de klimaatverandering een steeds zwaardere tol eisen van de samenleving, de economie en de ecosystemen. Dat staat in een nieuw rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).
 2. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.